Субота, 27 Липня, 2024
ГоловнаПенсійна справаЯк пенсіонеру знайти роботу

Як пенсіонеру знайти роботу

Этот материал также доступен на русском языке
Ні для кого не є секретом, що прожити на мінімальну пенсію неможливо. Тому пенсіонери, які ще мають здоров'я, змушені шукати хоч якогось підробітку. Що пропонують людям старшого віку?

Можна звернутися до Служби зайнятості

Пенсіонери не можуть отримати статус безробітної особи і отримувати виплати. Проте звернутися по допомогу у працевлаштуванні до Державної служби зайнятості можна.

За словами директора Вінницького обласного центру зайнятості Галини Скоковської, статус безробітного не надається особі, якій вже призначено пенсію (за віком, на пільгових умовах або за вислугу років). Винятком є особи, які отримують пенсію за інвалідністю і не досягли пенсійного віку. Але якщо пенсіонер звертається до служби зайнятості з метою пошуку роботи, його обліковують як особу, яка шукає роботу, і надають послуги з підбору варіантів працевлаштування.

  • Варіанти підходящої роботи залежать насамперед від набутого особою в період трудової діяльності досвіду, вмінь та навичок. Тому кожен варіант працевлаштування розглядається виходячи саме з цих умов. Винятком можуть бути варіанти некваліфікованої роботи. Але в цьому разі треба зважати вже на індивідуальні можливості людини до виконання певних видів робіт, враховувати стан здоров’я тощо, – каже Галина Скоковська.

Вона рекомендує пенсіонерам, які хочуть працевлаштуватися, звернутися безпосередньо до найближчого центру зайнятості. Там фахівці нададуть допомогу в пошуку варіантів роботи.

 Якщо вмієте користуватися інтернетом

  • Крім того, така людина може скористатися спеціальним сервісом в інтернеті – Єдиним порталом вакансій Державної служби зайнятості. На ньому можна знайти інформацію про роботу з відповідною заробітною платою, в певній галузі та у визначеному регіоні, – пояснює очільниця обласного центру зайнятості.

Галина Скоковська додає, що для пошуку роботи пенсіонери можуть скористатися і Телеграм-каналом Державної служби зайнятості «Робота зараз: Державна служба зайнятості».

На яких сайтах шукати?

Найбільшими українськими сайтами, де можна шукати роботу, є Work.ua, Robota.ua та jobs.ua. Можна на телефон завантажити аналогічні мобільні застосунки.

Є два шляхи пошуку роботи на сайтах. Перший – розмістити резюме, де обов’язково вказати свій досвід, вміння, навички, а також зазначити вік і уточнити статус пенсіонера. Такий спосіб більше підходить тим, хто є фахівцем у певній галузі. Сьогодні чимало роботодавців готові співпрацювати віддалено. Тож для виконання роботи, яка не передбачає щоденної присутності на робочому місці, можна розширити пошук за межі власного населеного пункту.

Якщо ви справді зацікавлені у працевлаштуванні, не чекайте, доки представники роботодавців вийдуть на контакт. Пишіть першими на вакансії, які вас зацікавили, надсилайте резюме.

 Яку роботу пропонують і скільки платять?

Другий шлях заробітку додаткових грошей – некваліфікована робота. Аналіз згаданих сайтів з пошуку роботи показав, що найчастіше пенсіонерів запрошують на посади охоронника, консьєржа або вахтера, няні. Можна також працевлаштуватися водієм, касиркою і навіть піти в оператори кол-центрів. Важливо зважати на свої сили і враховувати стан здоров’я.

Однією з популярних вакансій для пенсіонерів і пенсіонерок є посада вахтера або консьєржа. Оплата коливається від 300 до 500 гривень за зміну. Зазвичай це неповна зайнятість за різними графіками. Серед основних вимог до кандидатів на такі вакансії – відповідальність, відсутність алкогольної та наркотичної залежності, а також судимостей. Роботодавці також шукають людей з охайним зовнішнім виглядом.

На роботу охоронника або сторожа пенсіонерів також готові брати. Середня заробітна плата охоронника складає близько 13 тисяч на місяць, хоча стартує від 7 тисяч.

Чимало сімей зацікавлені найняти няню для своїх дітей. Звісно, є вакансії з високою оплатою та вимогами: досвід, рекомендації, педагогічна освіта, знання іноземних мов тощо. Але часом батьки готові платити пенсіонерці, яка забере дитину зі школи та відведе на заняття з музики, танців або малювання. У літній період особливо часто є запит на няню для дітей молодшого шкільного віку, які на канікулах змушені залишатися вдома самі. Така робота не буде високооплачуваною, проте сотня-друга гривень за кілька годин на день також може стати підтримкою для пенсіонерів. Запити з пошуку таких помічниць часто трапляються в соцмережах. Можна розмістити допис зі своєю пропозицією у місцевій групі.

Світлана Шевчук

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні