Середа, 1 Травня, 2024
ГоловнаНовиниСвята та народні прикмети 4 квітня – чому цього дня не варто...

Свята та народні прикмети 4 квітня – чому цього дня не варто їсти чорний хліб

Этот материал также доступен на русском языке
4 квітня у світі відзначають Міжнародний день бродячих тварин. Православні вшановують пам'ять Йосипа Багатохворобливого Києво–Печерського. Іменини відзначають Георгій та Йосип. У народному календарі Вільхові оглядини. Цього дня не потрібно викидати залишки хліба і хлібні крихти.

4 квітня – яке свято відзначають в Україні

4 квітня в багатьох країнах відзначають День створення НАТО. Саме цього дня 1949 року було створено оборонний блок НАТО, до якого увійшли 12 країн світу в оборонний блок. Нині до НАТО входять уже 30 держав.

Також 4 квітня в усьому світі відзначають Міжнародний день бродячих тварин. Головна мета свята полягає в приверненні уваги до проблеми бродячих тварин і залученні суспільства до турботи про них.

Ще 4 квітня жителі багатьох країн відзначають Міжнародний день моркви. Це чудова можливість дізнатися нові рецепти та насолодитися смаком цього овоча. Свято також нагадує нам про прості радощі, які приносить нам природа. Приєднуйтесь сьогодні до веселощів і відзначайте Міжнародний день моркви, овоча, який приносить у наше життя яскраві фарби та корисні вітаміни.

4 квітня – яке церковне свято 2024 року

Цього дня православні християни вшановують ікону Божої Матері “Геронтісса”, одну з найшанованіших ікон Богородиці на Афоні, пам’ять преподобного Іосифа Писаря-пісняра, преподобного Іосифа Багатохворобливого Києво–Печерського.

Ікона “Стариця” або “Геронтісса” зберігається на грецькій горі Афоні та вважається чудотворною святинею. Одного разу старець-ігумен перед смертю попросив священника причастити його, але той не дуже поспішав. Тоді від чудотворної ікони у вівтарі почувся владний голос, який наказав священнику негайно виконати прохання. Після цього ікону назвали “Геронтісса” і стали вважати покровителькою людей похилого віку. За легендами, біля ікони відбувалося безліч інших чудес: святиня зцілювала людей від важких хвороб і безпліддя та допомагала під час пологів.

Преподобний Йосип Багатохворобливий одного разу тяжко захворів. Він став молитися Богу і пообіцяв, що якщо одужає, то служитиме в Києво–Печерському монастирі до кінця життя. Зрештою Йосип одужав і в Києво–Печерському монастирі прийняв чернечий постриг. Його головним подвигом вважається послух братії та любов до ближніх. 

4 квітня – що не можна сьогодні робити

За народними прикметами цього дня не варто:

  • викидати залишки хліба і хлібні крихти – краще віддати їх птахам,
  • пити алкогольні напої – до проблем зі шлунком,
  • їсти чорний хліб – будуть проблеми з фінансами.

Не варто приймати серйозні рішення, робити великі покупки.

Якщо вам наснився страшний сон, не варто нікому його розповідати, інакше він збудеться.

Триває Великий піст 2024, тим, хто поститься, забороняється рослинна олія, але можна їсти гарячу їжу.

4 квітня – що заведено робити цього дня

Цього дня віряни просять у чудотворної ікони “Геронтісса” позбавлення від хвороб, зокрема й від невиліковних, полегшення складних життєвих обставин. Святиня опікується літніми людьми, допомагає під час пологів, позбавляє від безпліддя, а також сприяє навчанню.

У народному календарі 4 квітня відзначають Вільхові оглядини. Цього дня заведено заготовляти кору вільхи, яка містить дубильні речовини, здатні зупиняти кровотечі та лікувати запалення. Також збирали молоді бруньки берези та сосни, висушували їх на сонці та готували лікарські збори. 

Цього дня було заведено пекти короваї та калачі круглої форми з вівсяного або кукурудзяного борошна, якими пригощали всіх рідних. Така випічка символізувала сонце. 

Дуже щасливою прикметою 4 квітня вважається побачити перелітних птахів. Також гарним знаком вважається, якщо птахи побудували гніздо біля будинку.

4 квітня – народні прикмети

Цього дня природа вказувала людям на те, якими будуть погода найближчим часом і врожай:

  • вітер дме з півночі – до дощової погоди;
  • цвіркуни заспівали – уже можна орати землю;
  • багато “сережок” на вільсі – до гарного врожаю вівса;
  • день сонячний і ясний – і літо таким буде;
  • дощ із самого ранку – до дощового літа;
  • на деревах кора потріскалася – очікується гарна погода.

4 квітня – хто відзначає іменини сьогодні

Іменини цього дня за новим церковним календарем відзначають Марія, Адріан, Веніамін, Георгій, Йосип, Іван, Зосима, Микита, Микола, Никифор, Федір і Яків.

Вас також можуть зацікавити новини:

Перерахунок пенсій працюючим пенсіонерам: як зростуть виплати з 1 квітня (відео)

Чому деякі пенсіонери не відчули індексацію: розбір мінімальної пенсії (відео)

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні