Четвер, 26 Грудня, 2024
ГоловнаНовиниЧи шкідлива мікрохвильова піч: 5 найпопулярніших міфів, в які багато хто досі...

Чи шкідлива мікрохвильова піч: 5 найпопулярніших міфів, в які багато хто досі вірить

Этот материал также доступен на русском языке
Мікрохвильова піч дозволяє швидко, без зусиль і купи брудного посуду розігріти обід і навіть приготувати чимало страв. Але у суспільстві побутує думка, що їжа з мікрохвильовки стає шкідливою, що пластиковий посуд не сумісний з цим приладом тощо. Чи правда це? Розглянемо кілька тверджень і розвіємо ряд міфів про мікрохвильову піч.

Міф №1. Не можна використовувати пластикові контейнери

Пластик буває різної якості і різного складу. Деякі контейнери призначені лише для холодних продуктів, для зберігання, наприклад, їжі в холодильнику. Але є пластиковий посуд, який цілком сумісний з мікрохвильовкою. Тому уважно читайте інформацію на етикетці або позначки на дні контейнера.

Якщо не впевнені, чи конкретна пластикова посудина підходить для мікрохвильової печі, не ризикуйте. Непідходящий пластик розігріється, може розплавитися, а його часточки потраплять у їжу.

Міф №2. У мікрохвильовій печі їжа втрачає поживні речовини

Будь-яка термічна обробка впливає на їжу. Під дією тепла певна кількість корисних речовин справді зникає. Але це стосується і приготування на плиті, і в духовій шафі, і в мікрохвильовці. Наприклад, вітамін С, жири омега-3 та деякі антиоксиданти досить чутливі до нагрівання. Але водночас є продукти, які втрачають більше користі під час варіння у воді. Наприклад, броколі.

Щоб максимально зберегти користь продуктів, які готуєте в мікрохвильовці, скорочуйте час приготування за рахунок вищої температура, а також використовуйте менше води. Так вдасться зробити їжу навіть більш корисною, ніж вона була приготована на плиті.

Міф №3. Мікрохвильові небезпечні та викликають рак

Мікрохвильові печі нагрівають їжу за допомогою мікрохвиль, тобто низькоенергетичного випромінювання. Саме ці хвилі змушують молекули води у продуктах вібрувати, викликаючи швидке підвищення температури. Але ці мікрохвилі працюють не так, як рентгенівські чи гамма-промені, тому не становлять шкоди ні їжі всередині, ні людям ззовні.

Неможливо також захворіти на рак, споживаючи здорову їжу з мікрохвильовку. Так само як абсолютно безпечно стояти поруч приладу, який працює. Найгірше, що може статися через витік випромінювання з мікрохвильової печі, – це опік шкіри. Але це лише в тому випадку, якщо піч пошкоджена.

Міф №4. Мікрохвилі викликають катаракту

Продовжуємо розвінчувати міфи про шкоду мікрохвильової печі для здоров’я. Певний час побутувала думка: якщо довго дивитись на те, як працює піч, то її випромінювання шкодить очам та зору. Але ми вже описали, як працюють мікрохвилі. Вони діють лише всередині і не здатні нашкодити очам у такий спосіб.

Міф №5. Мікрохвильові печі – лише для розігріву їжі

Як показує досвід, використання мікрохвильової печі для розігріву готової їжі – найпопулярніший спосіб застосування приладу. Але сучасні мікрохвильові печі можуть набагато більше. В інструкції до вашого приладу, а також в інтернеті ви знайдете чимало цікавих і підходящих для вас рецептів.

Поради для ефективного використання мікрохвильової печі

  • Для безпеки тримайтеся на відстані 20-50 см від мікрохвильової печі під час її роботи.
  • Перед тим, як увімкнути програму, переконайтеся, що дверцята щільно зачинені.
  • Не ставте продукти в закриті контейнери.
  • Не вмикайте порожню мікрохвильову піч.

Вас також можуть зацікавити новини:

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні