Четвер, 25 Квітня, 2024
ГоловнаПенсійна справаДоплата за орден батька: у кого з дітей є право на отримання?

Доплата за орден батька: у кого з дітей є право на отримання?

Этот материал также доступен на русском языке
Особи, нагороджені хоча б одним орденом, мають право на пенсію за особливі заслуги, що призначається в розмірі від 20 до 40 відсотків прожиткового мінімуму (від 418,16 до 837,2 гривні).

«Мені 72 роки, маю ІІ групу інвалідності, пов’язану з Чорнобильською катастрофою. Мій батько пройшов всю війну з 1941 року, має нагороди, в тому числі орден. Я прочитала у вашій газеті, що діти мають право на доплату до пенсії за орден батька.

Чи маю я право на таку доплату? В Пенсійному фонді мені відмовили, мотивуючи тим, що я не інвалід з дитинства.

Вітебська Р.М., м. Овруч, Житомирська обл.»

Особи, нагороджені хоча б одним орденом, мають право на пенсію за особливі заслуги, що призначається в розмірі від 20 до 40 відсотків прожиткового мінімуму (від 418,16 до 837,2 гривні). За останніми правилами, за наявності одного ордену така виплата становить 23% (481,39 гривні).

У разі смерті особи, яка мала право на пенсію за особливі заслуги, її родичі можуть отримувати до своєї пенсії 70% від вказаної надбавки (336,97 гривні).

При цьому законодавством чітко окреслено коло осіб, які мають право на пенсійні виплати у зв’язку з втратою годувальника. Якщо помер батько, то право на відповідні виплати мають діти, які не досягли 18 років, або такі, яким понад 18 років, якщо вони стали особами з інвалідністю до досягнення 18 років.

Тому вважаємо, що Пенсійний фонд відмовив вам у призначенні відповідної доплати правомірно.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні