Середа, 24 Квітня, 2024
ГоловнаСтаттіПідрив Каховської ГЕС: техногенна катастрофа та її наслідки

Підрив Каховської ГЕС: техногенна катастрофа та її наслідки

Этот материал также доступен на русском языке
Весь світ сколихнула катастрофа, пов'язана з підривом греблі Каховської ГЕС. Затоплення призвело до гуманітарних, екологічних, енергетичних проблем. І їх не вдасться вирішити так швидко, як нам хотілося б.

Каховська ГЕС дуже постраждала і не підлягає відновленню. Херсонська область – як правобережна, так і лівобережна – частково затоплена. Велика вода дісталася й Миколаївської області. В результаті дефіцит питної води зачепив Херсонщину, Миколаївську, Дніпропетровську та Запорізьку області. А тимчасово окупований Крим взагалі може залишитися без водопостачання. Загалом наслідки того, що сталося, відчує вся Україна.

Підрив Каховської ГЕС назвали найбільшою техногенною катастрофою в Європі за останні десятиліття, і ось чому.

  • Загроза життю і збитки для десятків тисяч людей у зоні підтоплення.
  • Потік води несе з собою вибухонебезпечні предмети із замінованих територій.
  • Загроза ядерної катастрофи на Запорізькій атомній електростанції (ЗАЕС). Для охолодження реакторів на ЗАЕС потрібна вода. Відсутність води для охолодження протягом тривалого часу може призвести до виходу з експлуатації аварійних дизельних генераторів.
  • Збитки екологічній системі півдня України і забруднення річки Дніпро. У Дніпро потрапило близько 150 тонн машинної олії, що призведе до загибелі всього живого. Наслідком різкого зменшення води у водосховищі стануть заболочування земель і зміна кліматичного режиму регіону (посуха). Крім цього, оголиться піщане дно, що може спричинити пилові бурі.
  • Ризик епідемії. Під водою опинилися сміттєзвалища, туалети, поховання. Все це впливатиме на епідеміологічну ситуацію. Крім цього, до епідеміологічної катастрофи у Чорноморському регіоні може призвести масова загибель риби, птахів та інших тварин. Нагадаємо, що потік води поглинув цілий зоопарк у Новій Каховці.
  • Збитки для сільського господарства півдня країни, особливо на окупованих територіях. Виникнуть проблеми з меліорацією регіону, яка залежала від зрошувальних систем, зав’язаних на Каховському водосховищі.
  • Збитки інфраструктурі. Системи водо- та газопостачання відновити простіше, говорять фахівці – продути, перебрати, почистити і змастити. З електромережами буде складніше через окислення контактів.

Корисні телефони

*З питань евакуації звертайтеся до органів місцевої влади або телефонуйте за номером «гарячої лінії» кризового реагування Мінреінтеграції: 15-48 (дзвінки безкоштовні).

*Якщо ваші близькі або знайомі, які мешкають в районі техногенної катастрофи, не виходять на зв’язок, повідомте про це на «гарячу лінію» Уповноваженого щодо зниклих безвісти: 0-800-339-247 (дзвінки безкоштовні).

Жителі тимчасово окупованих територій можуть звертатися на «Viber» або «WhatsApp» за номером: (095) 896-04-21 (дзвінки безкоштовні).

Вся інформація буде передана рятувальним службам для надання термінової допомоги.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні