Субота, 20 Квітня, 2024
ГоловнаПенсійна справаЧому держслужбовцям не перераховують пенсії? 

Чому держслужбовцям не перераховують пенсії? 

Этот материал также доступен на русском языке
Індексацію було передбачено Законом «Про внесення змін до деяких законів України щодо вдосконалення пенсійного законодавства». Але постанова набуде чинності лише після скасування воєнного стану.

«У мене 40 років стажу, з них 25 років – держслужби. Отримую пенсію у розмірі 2300 гривень. Держслужбовцям спочатку пообіцяли проіндексувати пенсії 2021 року, потім 2022 року. Навіть ухвалили відповідний закон, але питання відклали. Наші пенсії не індексуються багато років. Говорять, що закон зворотної сили не має, але багатьох автоматично перевели на звичайні пенсії за віком. Чому не перераховують пенсії держслужбовцям, працівникам місцевого самоврядування, науковцям і коли це станеться? Як перейти назад на пенсію держслужбовця?

Ніна Соломаха, м. Запоріжжя»

На ці запитання ми вже неодноразово відповідали, зокрема й вам, шановна Ніно Федорівно.

Ви й самі чудово знаєте про поточну ситуацію. Питання щодо індексації деяких видів пенсій знову відклали. Держава просто проігнорувала зміни у законодавстві, які передбачали індексацію пенсій держслужбовців вже з 1 березня 2022 року.

Нагадаємо, що така індексація була передбачена Законом «Про внесення змін до деяких законів України щодо вдосконалення пенсійного законодавства» №2040-IX від 15 лютого 2022 року.

Для реалізації цього Закону Кабінет Міністрів навіть ухвалив додаткову Постанову «Деякі питання індексації пенсій» №727 від 24 червня 2022 року. У документі, зокрема, уточнено порядок індексації пенсій саме держслужбовцям, оскільки їх розрахунок суттєво відрізняється від звичайних пенсій.

Але біда в тому, що постанова набуде чинності тільки після скасування воєнного стану (там так і написано: «з першого числа місяця, що йде після місяця припинення або скасування воєнного стану»).

***

Таким чином, рішення Кабінету Міністрів, по суті, відстрочило рішення Верховної Ради. Через війну питання індексації пенсій не лише держслужбовцям, а й науковцям, і навіть військовослужбовцям знову відкладається. При цьому в цій постанові є один дуже оптимістичний пункт, який має бути реалізований після закінчення війни.

Якщо за підсумками майбутньої індексації держслужбовцям буде вигідно повернутися зі звичайних пенсій за віком на свої спеціальні пенсії, то такий перехід буде здійснено автоматично. Тобто Пенсійний фонд повинен буде щодо таких пенсійних справ зробити два варіанти розрахунку і вибрати найвигідніший: або залишити поточну пенсію за віком або повернути стару пенсію держслужбовця, але вже з урахуванням нової індексації.

Сергій Коробкин

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні