Четвер, 25 Квітня, 2024
ГоловнаПенсійна справаЯкі законні підстави можуть спричинити позбавлення українців пенсії?

Які законні підстави можуть спричинити позбавлення українців пенсії?

Этот материал также доступен на русском языке
Наприкінці січня у Міністерстві соціальної політики розробили законопроект «Про внесення змін до деяких законів України щодо порядку виплати пенсій особам, які вчинили злочин проти основ національної безпеки України».

Що це за документ і чому, якщо його ухвалять, деяких пенсіонерів можуть позбавити пенсії?

У законопроекті йдеться про покарання для пенсіонерів:

  • за насильницьку зміну або повалення конституційного ладу, або захоплення державної влади (стаття 109 «Кримінального кодексу України»);
  • за посягання на територіальну цілісність та недоторканність України (стаття 110 «Кримінального кодексу України»);
  • за державну зраду (стаття 111 Кримінального кодексу України);
  • за колабораційну діяльність (стаття 111-1 «Кримінального кодексу України»);
  • засуджених (підозрюваних) у злочинах проти національної безпеки України, місцезнаходження яких невідоме, вони ховаються від слідства та суду на тимчасово окупованій території, за межами України або перебувають у розшуку.

Як покарання за скоєні злочини цій категорії громадян загрожує позбавлення пенсії на час відбування ув’язнення. Щоправда, після закінчення терміну покарання нарахування пенсії відновлять. Також у законопроекті пропонують не встановлювати пенсії за особливі заслуги засудженим, які скоїли умисне кримінальне правопорушення.

При цьому в Міністерстві стверджують, що положення законопроекту відповідають вимогам Конвенції щодо захисту прав людини та Європейського суду. Це означає, що у разі ухвалення законопроекту свобода і права громадян України не порушуватимуться.

Таким чином міністри хочуть допомогти запобігти правопорушенням проти національної безпеки України, зменшити навантаження на державний бюджет та Пенсійний фонд.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні