Понеділок, 6 Травня, 2024
ГоловнаНовиниСтосується усіх: пенсіонерам дають три місяці, щоб подати заяву, інакше пенсії не...

Стосується усіх: пенсіонерам дають три місяці, щоб подати заяву, інакше пенсії не буде

Этот материал также доступен на русском языке
Іноді пенсіонер зі своєї вини може втратити частину пенсії, яку потім уже не повернути, тому важливо знати свої права та обов'язки.

Як зазначили у прес-службі Пенсійного фонду, людина може звернутися за призначенням пенсії будь-коли після виникнення права на виплати.

“Якщо звернення за пенсією відбувається протягом трьох місяців з дня досягнення особою пенсійного віку, пенсія призначається з дня, що настає за днем досягнення пенсійного віку”, – повідомили у ПФУ.

Важливо зазначити, що днем звернення за призначенням пенсії вважається день ухвалення органом ПФУ відповідної заяви з необхідними документами.

“Таким чином, якщо ви подасте заяву до закінчення трьох місяців після досягнення 60 років, пенсію буде призначено з наступного дня після дня народження”, – зазначили у ПФУ.

Якщо ж ви подасте заяву після закінчення трьох місяців після досягнення пенсійного віку, то пенсію призначать з дати звернення, і ви втратите частину виплат.

Наприклад, якщо 60 років вам виповнилося 10 вересня, то щоб отримувати виплати з 11 вересня, потрібно встигнути подати документи та заяву до 10 грудня, звичайно, краще це робити раніше, щоб потім встигнути вчасно. Але якщо за призначенням пенсії ви звернетеся, наприклад, 10 січня, то пенсію вам призначать саме з цієї дати, і ви втратите виплати з вересня.

Хто може вийти на пенсію у 60 років

За умовами пенсійної реформи 2011 року страховий стаж, необхідний для виходу на пенсію, поступово зростає. З 2028 року це буде 35 років.

Особи, які досягли віку 60 років у 2023 році, мають право на призначення пенсії за віком за наявності страхового стажу від 30 років, у 2024 році знадобиться вже від 31 року.

Право на призначення пенсії за віком мають ті, кому у 2023 році виповнилося:

  • 60 років – за наявності не менше 30 років страхового стажу,
  • 63 роки – за наявності не менше 20 років страхового стажу,
  • 65 років – за наявності не менше 15 років страхового стажу.

Допомога від ООН – чому не всі пенсіонери її отримали та як це можна зробити

Приниження чи допомога? Як сьогодні виживають українські пенсіонери – відеоопитування

Нове на сайті