Четвер, 9 Травня, 2024
ГоловнаПенсійна справаЧого чекати пенсіонерам: держслужбовцям, військовикам, переселенцям і людям без стажу?

Чого чекати пенсіонерам: держслужбовцям, військовикам, переселенцям і людям без стажу?

Этот материал также доступен на русском языке
Наприкінці вересня відбулася прес-конференція міністра соціальної політики Марини Лазебної. Вона розповіла про тенденції у пенсійному забезпеченні й відповіла на запитання журналістів.

Впевнені, що і нашим читачам цікаво, які плани у чиновників у цьому напрямі.

Звіт про успіхи

Для початку міністерка традиційно похвалилася досягненнями у плані підвищення пенсій. Акцент був на зростанні середньої пенсії, яке, за її словами, за півтора року склало 25%, або 784 гривні. Наразі середня пенсія по Україні становить 3867 гривень. Коли прийшов новий уряд, то близько 4 мільйонів пенсіонерів отримували пенсію до 2000 гривень. Зараз таких пенсіонерів, за словами Марини Лазебної, залишилося 1,7 мільйона. А з середини наступного року пенсій менше 2000 гривень у країні не буде.

Кількість пенсіонерів, у яких пенсія від 3000 до 4000 гривень, зросла на 50%, а тих, у кого від 4000 до 5000, – на 40%. Цього року вперше підняли розмір усіх страхових пенсій, що охопило 10,3 мільйона чоловік. Йдеться передусім про березневу індексацію та про підвищення за рахунок липневої зміни прожиткового мінімуму.

Також з 1 липня підвищили пенсію тим, кому її не індексували останні два роки. З 1 липня підвищили пенсії на суму до 2000 гривень військовослужбовцям, що було зроблено вперше з 2018 року. З липня також на 2000-2500 гривень збільшили пенсії за інвалідністю для чорнобильців.

Міністерка нагадала і про те, що з жовтня підвищують пенсію для громадян 75-80 років. Додатково з 1 грудня зростуть пенсійні виплати у зв’язку зі збільшенням прожиткового мінімуму, а також до 2600 гривень збільшиться мінімальна пенсія для людей віком від 65 років при стажі від 30 до 35 років у жінок і чоловіків відповідно (у зв’язку зі зростанням середньої зарплати по Україні).

Про плани на майбутнє

Наступного року традиційно планується індексація з 1 березня. Очікується, що її проведуть для всіх категорій пенсіонерів за однаковими правилами. По 300 гривень мають додати пенсіонерам віком 70-75 років. Більше того, Лазебна пообіцяла, що наступного року мінімальна пенсія для людей віком від 70 років при повному стажі (30 років для жінок і 35 років для чоловіків) становитиме щонайменше 3000 гривень.

На завершення було сказано, що зараз усі зусилля влади мають бути спрямовані на три ключові позиції. По-перше, слід відновити справедливість у солідарній системі. Готується законопроект про реформу системи державних гарантій підтримки доходів непрацездатних громадян. По-друге, потрібно впровадити обов’язкову накопичувальну пенсійну систему і розвивати добровільні пенсійні накопичення. По-третє, треба забезпечити для кожної людини поважного віку доступність необхідних соціальних послуг гарантованого обсягу та якості відповідно до потреб.

Про доплати й пенсії в запитаннях і відповідях

Далі міністерка відповіла на запитання журналістів. У таких випадках цікаво звернути увагу не лише на зміст відповідей, а й на те, чи були гострі питання.

Запитання. Що наступного року буде з виплатами для внутрішньо переміщених осіб?

Відповідь. Що стосується пенсій, то у нас є 627 тисяч пенсіонерів – внутрішньо переміщених осіб. Ми їм щомісяця, як і всім іншим пенсіонерам, нараховуємо та виплачуємо пенсії. Підготовано кілька рішень. Вони стосуватимуться, зокрема, пенсійного забезпечення переселенців. Подробиці будуть озвучені найближчим часом.

Запитання. На скільки з жовтня підвищують пенсію для осіб 75-80 років?

Відповідь. На 400 гривень. 

Запитання. Чи будуть, крім тих, що вже є, доплати тим, у кого стаж великий, а зарплата була маленька.

Відповідь. Раніше була норма, коли коефіцієнт стажу множився на 1,35. 

Зараз так не можна зробити, бо з 2016 року скоротили розмір ЄСВ (єдиного соціального внеску) і у Пенсійного фонду стало менше ресурсу. Потрібно, щоб збільшилася кількість працівників, які платять внески. Тоді можна було б таку програму повернути. Зараз робиться все, щоб у людей з повним стажем (у жінок 30 років і у чоловіків 35 років стажу) пенсія постійно зростала.

Запитання. Держслужбовцям уже понад п’ять років пенсії не перераховуються. Чи буде їм індексація наступного року?

Відповідь. У першому читанні вже ухвалено законопроект, яким передбачено індексацію для всіх категорій пенсіонерів без винятку: і для військових, і для науковців, і для держслужбовців. Є надія, що цей законопроект буде остаточно ухвалений, і тоді проблеми індексації пенсій держслужбовцям не буде.

Запитання. Коли прогнозується старт пенсійної реформи?

Відповідь. Пенсійна реформа – це постійний процес. Як уже сказано, насамперед готується реформа про підвищення мінімальних гарантій. По-друге, на порядку денному – впровадження накопичувальної системи. Цієї осені у Верховній Раді планується перше читання. Але навіть після ухвалення відповідного закону ще потрібен час для його реалізації. Хотілося б, щоб накопичувальна система стартувала з 2023 року, але це може статися і 2024 року.

Що стосується солідарної системи, то 2016 року Україна ратифікувала конвенцію ООН, згідно з якою мінімальний дохід непрацездатних громадян має становити не менше 40% від зарплати. Зараз у нас коефіцієнт заміщення становить приблизно 30%. Україна взяла на себе зобов’язання виконувати цю конвенцію, тому наразі розробляється відповідний законопроект. А ще є велика кількість людей, у яких стаж – від 5 до 15 років, через що вони не зможуть піти на пенсію в 60 років. Але такі люди все одно платили внески, тому для них теж напрацьовується програма, щоб вони були охоплені державною соціальною допомогою в разі втрати працездатності.

Запитання. Чи підтверджується інформація про те, що в Україні не буде платної доставки пенсії?

Відповідь. Люди самі вибирають, як отримувати пенсію. Можна отримувати пенсію через банк. За це людина не платить. Можна отримувати пенсію через пошту. В даному разі Пенсійний фонд платить «Укрпошті» за доставку пенсій, але для самого пенсіонера це теж безкоштовно. (Примітка редакції: це питання міністерка або не зрозуміла, або вдала, що не зрозуміла. Ймовірно, йшлося про те, що з вересня збиралися виплату всіх пенсій перевести з пошти на банки. Згодом це рішення відклали мінімум на рік). 

Сергій Коробкін

Раніше опубліковано: «Дайте жити або допоможіть померти»

Читайте також:

Нове на сайті