Субота, 20 Квітня, 2024
ГоловнаНовини регіонівЯк перевести пенсію на іншу адресу?

Як перевести пенсію на іншу адресу?

Этот материал также доступен на русском языке
Сьогодні пенсію можна отримувати в будь-якому банку та говорити про зручність у цьому випадку не доводиться.

А для тих, хто живе на периферії, або комусь звичніше отримувати готівку з рук в руки, є можливість користуватися послугами «Укрпошти». Найчастіше відділення неподалік будинку, але якщо доводиться міняти місце проживання, то й пенсію краще перевести на нову адресу.

Відповідно до статті 47 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», пенсія виплачується за місцем проживання пенсіонера щомісяця – не пізніше 25 числа.

При зміні місця проживання одержувачу пенсії необхідно особисто звернутися до органу Пенсійного фонду та надати такі документи:

  • заяву про переведення виплати пенсії;
  • паспорт;
  • документ про присвоєння ідентифікаційного номера платника податків (ІПН).

Якщо одержувач пенсії неповнолітній (виплати пов’язані з інвалідністю) або недієздатна особа, її законний представник – батьки, опікун, піклувальник – разом із заявою надає свої документи. Це паспорт, документ, що підтверджує повноваження представника, та рішення суду (за наявності).

Виплату пенсії за новим місцем проживання (реєстрації) територіальний орган Пенсійного фонду провадить з наступного місяця.

Якщо не можете оформити переведення пенсії

Якщо пенсіонер за станом здоров’я або через інші обставини не може самостійно оформити переведення пенсії, він може доручити оформлення документів або отримання пенсії довіреній особі. Виплата пенсії за довіреністю зокрема здійснюється протягом усього терміну дії довіреності. Але пенсіонер після кожного року дії довірчого документа повинен писати нову заяву на виплату пенсії за довіреністю.

Ольга Новікова.
Підготовлено за допомогою Головного управління ПФУ в Одеській області

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні