Нове в законодавстві

Кому збільшить пенсію прожитковий мінімум?

Обчислять від середньої зарплати

Сьогодні від прожиткового мінімуму залежить розмір мінімальної пенсії, соціальних виплат і ще понад сто бюджетних витрат. І якщо законопроект ухвалять остаточно, ці зміни торкнуться кожного.

Документ передбачає прив’язку прожиткового мінімуму до середньої зарплати. Цього року, згідно з законопроектом, він має дорівнювати 40% заробітної плати. Тобто якщо зараз вона становить 13 тисяч 543 гривні, то прожитковий мінімум має бути 5417 гривень – а не 2379 гривень (з 1 липня), як зараз. І надалі – щорічно підвищуватися на 1%. Тож до 2031 року прожитковий мінімум має скласти половину середньої зарплати.

Як прожити на мінімум?

Те, що прожиткового мінімуму, встановленого на сьогодні, для життя недостатньо, визнають і експерти, і чиновники. Зараз на ці гроші можна або оплатити комуналку в однокімнатній квартирі у неопалювальний сезон, або зробити два ПЛР-тести, або купити продуктів на два тижні. Прожити місяць явно не вийде. У Міністерстві соціальної політики підрахували, що для цього буде потрібно як мінімум 4100 гривень.

Викликає питання і споживчий кошик, який враховується в обчисленні прожиткового мінімуму. До нього, наприклад, внесено одні туфлі на два роки, одні зимові черевики на три роки, по одному костюму, краватці, джемперу і штанах на рік. Також вважається, що за рік ми використовуємо дві зубні щітки і 12 рулонів туалетного паперу. Чи відповідає це дійсності, судіть самі.

Збільшаться соцвиплати?

На те, що в Україні надто низький прожитковий мінімум, який не відповідає дійсності, не раз вказувала і Міжнародна організація праці. Тому Верховна Рада зрештою взяла до розгляду відповідний законопроект. Як хочуть змінити ситуацію?

Пропонується відв’язати прожитковий мінімум від державних виплат – соціальних, наприклад. А це означає, що як би його не підвищували – соцвиплати при цьому збільшаться ненабагато. Отже, вважають експерти, прожитковий мінімум, по суті, має стати показником бідності: чи достатньо доходів отримує певна сім’я, а чи їй потрібна допомога.

Податки обіцяють знизити, а пенсії – підняти

Серед новацій неоподатковуваний мінімальний дохід домогосподарств. Він має замінити зрозумілі нам податок на доходи фізосіб (ПДФО) і військовий збір, які зараз сплачуються з усіх видів доходу.

Спочатку неоподатковуваний мінімальний дохід домогосподарств стартуватиме з прожиткового мінімуму в 44% (близько 2500 гривень на місяць). А потім щорічно збільшуватися на 2%. До 2041 року, якщо дохід сім’ї дорівнюватиме прожитковому мінімуму, податки обіцяють не стягувати. Фахівці кажуть, що така схема оподаткування працює в багатьох цивілізованих країнах.

Подібний підхід пропонується застосовувати і до розрахунку пенсій: 44% від прожиткового мінімуму у 2021 році і 100% до 2041-го. Зараз прожитковий мінімум для непрацездатних осіб – 1854 гривні. Стільки ж становить і мінімальна пенсія.

Тобто в разі збільшення прожиткового мінімуму приблизно до 5000 гривень мінімальна пенсія складе на першому етапі 2200 гривень (44% від 5000 грн.).

Новое на сайте

  • Статті

Ефективне видалення відходів: вибір та ціни на насоси для септиків та вигрібних ям

Якщо ви є власником ферми або мешкаєте у приватному будинку, правильне видалення відходів є важливою…

06/05/2024 23:23
  • Новини

Незвичайний та цікавий сусід для томатів: посадіть поряд цю рослину і забудете про шкідників

Помідори часто страждають від різних шкідників та хвороб, які заважають овочеводам зібрати добрий урожай. Але…

06/05/2024 22:54
  • Новини

Погода в Україні на вівторок, 7 травня

7 травня очікуються дощі на Вінниччині, у західних та північних областях, на решті території країни…

06/05/2024 22:18
  • Новини

Магнітні бурі на вівторок, 7 травня

Чи варто очікувати цього дня геомагнітних хвилювань?

06/05/2024 21:43
  • Статті

Зміцнити серце та врятуватися від нападів стенокардії допомагає особливий відвар трав

Серцево-судинні захворювання є однією з провідних причин смерті у багатьох країнах світу. І тому важливо…

06/05/2024 20:59
  • Статті

Лікування дарами природи: акація біла – відмінний медонос та універсальний лікарський засіб

Біла акація (робінія звичайна) - листопадне, до 35 м заввишки дерево родини бобових. Цвіте у…

06/05/2024 19:40