Новини

Як правильно їсти гарбуз, щоб отримати максимум користі – для багатьох це буде відкриттям

Ключові тези:

  • Сирий гарбуз — джерело вітаміну Т (карнітину), який зберігається лише без термічної обробки та позитивно впливає на метаболізм, серце і чоловічу фертильність.
  • Низька калорійність та висока кількість клітковини роблять гарбуз ідеальним продуктом для схуднення та нормалізації травлення.
  • Не всім можна вживати сирий гарбуз: він протипоказаний людям із діабетом, захворюваннями ШКТ, каменями в нирках/жовчному міхурі, а також дітям і літнім людям.

Вам буде цікаво: Запіканка з гарбуза та сиру

Чому варто їсти сирі овочі та фрукти?

Термічна обробка забирає значну частину вітамінів та мінералів із продуктів. Саме тому існує ціла культура сироїдіння та здорового харчування, яка рекомендує включати в раціон сирі овочі, фрукти та зелень. Але не всі продукти можна споживати у такому вигляді. Тож чи корисно їсти гарбуз сирим?

Користь сирого гарбуза

Фахівці наголошують, що сирий гарбуз — справжня вітамінна бомба. Його головна перевага — збереження рідкісного вітаміну Т (карнітину), який майже повністю руйнується під час приготування.

Основні властивості сирого гарбуза:

  • підтримує кровотворення та нормалізує метаболізм;
  • допомагає організму боротися зі стресом та пристосовуватися до навантажень;
  • сприяє спалюванню жирів і виведенню токсинів;
  • має низьку калорійність — лише 22 ккал на 100 г;
  • насичує організм клітковиною та корисними речовинами;
  • позитивно впливає на серцево-судинну систему, знижує рівень холестерину;
  • нормалізує роботу щитоподібної залози;
  • покращує травлення;
  • підвищує чоловічу фертильність, тому рекомендований при лікуванні безпліддя.

Про три корисні властивості  гарбуза розповіли у телеграм-каналі На пенсії.

Кому не варто вживати сирий гарбуз

Попри численні переваги, сирий гарбуз підходить не всім. Його не рекомендують:

  • людям із цукровим діабетом (через підвищення рівня цукру в крові);
  • при запальних захворюваннях шлунково-кишкового тракту;
  • за наявності каменів у жовчному міхурі чи нирках;
  • маленьким дітям та людям похилого віку (важко перетравлюється).

Сирий гарбуз — надзвичайно корисний продукт, який допомагає зберегти здоров’я серця, налагодити обмін речовин, схуднути та зміцнити імунітет. Але вживати його слід з обережністю, враховуючи протипоказання.

Вас також можуть зацікавити новини:

Новое на сайте

  • Статті

Імплантація зубів у Києві: сучасне рішення для красивої та здорової посмішки

Серед усіх сучасних технологій, що застосовуються у стоматологічній практиці, найбільш популярна та затребувана – імплантація…

25/10/2025 22:42
  • Новини

Астрофізики заспокоїли: магнітна активність 26 жовтня — на мінімумі

NOAA прогнозує стабільне магнітне поле на 25–26 жовтня. Сонце “віддихає” — геомагнітна активність на зеленій…

25/10/2025 21:00
  • Новини

Хитрість досвідчених городників: як вирощувати кріп восени та взимку

Осінньо-зимовий посів кропу. Простий спосіб забезпечити себе свіжою зеленню на весь період холодів.

25/10/2025 20:00
  • Новини

Чи будуть працювати банкомати у випадку блекауту: у Національному банку відповіли

Як будуть працювати банкомати під час довготривалих відключень світла? НБУ запевняє, що система готова до…

25/10/2025 19:00
  • Новини

Кабмін змінив правила мобілізації з 1 листопада: кого це торкнеться?

Уряд оптимізує процес мобілізації. Що це означає і як працюватиме нова система?

25/10/2025 18:00
  • Новини

Пенсійний фонд: хто з працюючих пенсіонерів і коли отримає автоматичний перерахунок виплат

У ПФУ пояснили, коли пенсіонерам варто звертатися за перерахунком. Головні умови.

25/10/2025 17:00