Ключові тези:
Квасолева зернівка може вражати боби як під час вирощування, так і під час зберігання з іншими продуктами.
Найефективніші методи знешкодження шкідника – проморожування та прогрівання, але для насіння підходить лише перший варіант.
Для профілактики під час зберігання використовують природні репеленти: часник, лавровий лист, гвоздику.
Доки квасоля росте на грядці й тішить нас одночасним цвітінням і збором зелених стручків, ми не замислюємось, що зернівка вже робить свою «ненажерливу» справу.
Боби можуть бути заселені шкідником як під час вирощування, так і під час зберігання з іншими продуктами: крупи, горіхи або навіть сухофрукти. Є кілька способів врятувати квасолю або хоча б зупинити поширення шкідників.
Раніше ми розповідали, як попередити мозаїку ірису в рослин.
Прогрівання в духовці при температурі 50-60 градусів протягом 20-30 хвилин, але така квасоля не придатна до посадки. Найпоширеніший спосіб – проморожування протягом двох діб у морозильній камері при температурі мінус 18 градусів.
Якщо є впевненість, що боби не заражені або вони пройшли термообробку, то профілактика під час зберігання не буде зайвою. Зернівка не переносить різких запахів. Покладіть у герметичну посудину з бобами кілька неочищених зубчиків часнику, 3-4 лаврові листки або кілька бутонів гвоздики. Будь-який із варіантів додасть бобам приємного аромату.
Читайте також:
19 вересня температура повітря поступово підніметься.
З 1 жовтня 2025 року Національний банк України почне поетапно вилучати з обігу ще одну…
Чи будуть геомагнітні хвилювання цього дня?
Ви думали, як невелика деталь може змінити ваш досвід водіння? Якісні килимки для Ford Focus…
Підтримка доступна кожному: отримати гуманітарну допомогу для українців тепер можна онлайн через платформу «ЄДопомога».
Ось що не візьме магазин назад навіть із чеком. Список товарів, які не підлягають поверненню.