Ключові тези:
Квасолева зернівка може вражати боби як під час вирощування, так і під час зберігання з іншими продуктами.
Найефективніші методи знешкодження шкідника – проморожування та прогрівання, але для насіння підходить лише перший варіант.
Для профілактики під час зберігання використовують природні репеленти: часник, лавровий лист, гвоздику.
Доки квасоля росте на грядці й тішить нас одночасним цвітінням і збором зелених стручків, ми не замислюємось, що зернівка вже робить свою «ненажерливу» справу.
Боби можуть бути заселені шкідником як під час вирощування, так і під час зберігання з іншими продуктами: крупи, горіхи або навіть сухофрукти. Є кілька способів врятувати квасолю або хоча б зупинити поширення шкідників.
Раніше ми розповідали, як попередити мозаїку ірису в рослин.
Прогрівання в духовці при температурі 50-60 градусів протягом 20-30 хвилин, але така квасоля не придатна до посадки. Найпоширеніший спосіб – проморожування протягом двох діб у морозильній камері при температурі мінус 18 градусів.
Якщо є впевненість, що боби не заражені або вони пройшли термообробку, то профілактика під час зберігання не буде зайвою. Зернівка не переносить різких запахів. Покладіть у герметичну посудину з бобами кілька неочищених зубчиків часнику, 3-4 лаврові листки або кілька бутонів гвоздики. Будь-який із варіантів додасть бобам приємного аромату.
Читайте також:
Жителі сільської місцевості нерідко задаються питанням: скільки коштує їхній земельний пай і чи можна його…
З липня 2025 року деякі українські жінки можуть одержати від держави разову виплату у розмірі…
Не кожен може дійти юриста — особливо літні чи маломобільні люди. У таких випадках спеціалісти…
Малосольні огірки – це ідеальна закуска для літнього столу. Дізнайтеся, як швидко і просто їх…
В Україні продовжують діяти обов’язкові вимоги щодо повірки лічильників комунальних послуг. Втім, у 2025 році…
Осінь 2025 року в Україні обіцяє бути мінливою, але з довгими періодами тепла. Народний синоптик…