Новини

Урожай часнику зберігатиметься до наступного літа – ось що потрібно покласти поряд

Ключові тези:

  • Зберігати часник потрібно в сухому, прохолодному та добре провітрюваному приміщенні, уникаючи пластикових пакетів та високої вологості.
  • Не очищайте часник відразу після збирання — це порушує процес дозрівання, погіршуючи смак та знижуючи термін зберігання.

Автори українського Instagram-блогу “Сімейний сад” розповіли, як правильно зберігати часник після викопування, щоб уникнути гнилі, плісняви і втрат!

Вам буде цікаво: Встигніть зібрати цибулю, інакше втратите частину урожаю: коли це потрібно зробити у 2025 році

Що не можна робити відразу після викопування часнику

Багато дачників, викопавши часник, відразу ж починають струшувати з нього землю, роблячи його ідеально чистим, видаляють бадилля. Але автори «Сімейного саду» не рекомендують так робити. Справа в тому, що протягом 5-6 тижнів після збирання поживні речовини з бадилля продовжують переходити в голівку. Це покращує смак, поживність та підвищує лежкість часнику.

Не допускайте підвищеної вологості

Одна з головних помилок – зберігання часнику в вогкості. Ніколи не кладіть його в холодильник з відкритими овочевими відділеннями.

Оптимальна температура зберігання часнику – близько 15°C, бажано у сухому та прохолодному приміщенні з гарною вентиляцією.

Де краще зберігати часник узимку:

  • У плетених кошиках
  • У сітках
  • На дерев’яних ґратах

Заборонено використовувати пластикові пакети – вони не забезпечують циркуляцію повітря, і часник швидко починає псуватися.

Як захистити часник від грибкових інфекцій та шкідників

Щоб уникнути зараження грибком і зберегти часник в домашніх умовах максимально довго, розкладіть його разом з шавлією або м’ятою. Ці рослини виділяють фітонциди та захищають головки від плісняви, а також відлякують трипси, які часто псують цибулинні культури.

Чому важливо періодично перевіряти врожай

Ця порада стосується не лише часнику, а й багатьох інших культур, що закладаються на зберігання. Регулярно оглядайте головки часнику. Відразу видаляйте м’які, пошкоджені або запліснівлі зубчики – так ви зможете запобігти поширенню хвороб.

Вас також можуть зацікавити новини:

Новое на сайте

  • Новини

Погода в Україні на середу, 3 вересня

У середу Україна продовжуватиме залишатися під впливом антициклону та належати галузі високого атмосферного тиску. Тому…

02/09/2025 23:12
  • Статті

Контекстна реклама vs SEO: що вибрати й коли

Контекстна реклама та СЕО залишаються найпопулярнішими інструментами розвитку бізнесу та просування нових брендів. Вони можуть…

02/09/2025 22:53
  • Новини

Які пільги на комунальні послуги належать учасникам бойових дій: повний список та умови

Житло, газ, вода та опалення – учасники бойових дій платять менше. Які пільги на комунальні…

02/09/2025 21:57
  • Статті

Меню для довголіття: їжа після 60 – як не старіти і не хворіти

Як не хворіти, не страждати від безсоння та зберегти ясність розуму у зрілому віці? Все…

02/09/2025 20:36
  • Статті

Універсальний соус до м’яса: пряний сливовий рецепт без консервантів

Східна кухня багата на аромати, і сливовий соус - один з її гастрономічних шедеврів. Приготуйте…

02/09/2025 19:41