Новини

Ви пошкодуєте, що не знали цього раніше: вся правда про горох і квасолю

Зернобобові культури дієтологи називають дуже недооціненими продуктами харчування. Адже включення їх до раціону може значно урізноманітнити та здешевити корисне меню. Що таке важливе в цих продуктах, кому вони показані, а для кого небажані?

Раніше ми розповідали, яка квасоля корисна – червона, біла або смугаста.

Зернобобовими називають види рослин, які вирощують заради плодів у вигляді зерен, що стають продуктами харчування у сухому вигляді. До таких, зокрема, належать горох, квасоля, сочевиця та нут. Водночас горох овочевий і стручкову квасоля відносять до овочів. Зупинимося на двох найбільш поширених в Україні зернобобових культурах.

Горох

За вмістом білка горох може змагатися з яловичиною. При цьому він двічі калорійніший за цей вид м’яса, адже містить багато вуглеводів. Горох також багатий на вітаміни А, В1, В2, В6, С, РР, К, Е, каротин, інозит, холін. Його цінують за вміст кальцію, калію, марганцю, фосфору. При цьому у бобах гороху є полісахариди та крохмаль. Завдяки незамінним амінокислотам горох належить до переліку дієтичних продуктів. Він показаний для раціону людей, які страждають на підвищений рівень цукру в крові та нирково-кам’яну хворобу. Також страви з гороху корисні для хворих на серце та тих, хто страждає на набряки.

Варто обмежити або й взагалі виключити горох із раціону хворим на подагру, на гострі запальні процеси кишково-шлункового тракту. Протипоказаний горох і пацієнтам з гострим нефритом.

Квасоля

У світі налічується близько 150 видів квасолі. Її харчова цінність значно вища, ніж багатьох тваринних продуктів. Зерна квасолі містять 25% білка, який засвоюється краще за отриманий із м’яса. Також у квасолі є чимало заліза, магнію, калію та цілого ряду вітамінів: В2, В6, С, Е, РР. Наявність у складі амінокислот робить квасолю незамінним продуктом для людей старшого віку. Боби містять багато сірки, яка сприяє боротьбі з кишковими інфекціями, захворюваннями шкіри, а також легень і бронхів.

Лікарі рекомендують додавати квасолю до страв людям із діабетом, адже аргінін сприяє зниженню цукру в крові. А ще ці боби перешкоджають утворенню зубного каменю. Людям з гіпертонією, атеросклерозом та порушенням серцевого ритму варто хоча б раз на тиждень їсти страви з квасолею. Вона також допоможе схуднути завдяки нормалізації обміну речовин. Дослідження також відзначають позитивний вплив бобів квасолі на потенцію та здоров’я сечостатевої системи.

Важливо, що в консервованій квасолі зберігаються всі корисні властивості.

Читайте також:

Новое на сайте

  • Новини

Хрумка квашена капуста по-домашньому: два безпрограшні рецепти – смачніше просто не буває

Осінь — пора, коли аромат квашеної капусти стоїть у повітрі, а господині готують запаси на…

21/10/2025 07:18
  • Новини

Банк заблокував картку: як забрати свої гроші

Ваша картка заарештована. У яких випадках банки блокують рахунки й що робити у такій ситуації?

21/10/2025 06:30
  • Новини

Як суд допоміг пенсіонеру відстояти стаж і домогтися перерахунку пенсії

Якщо Пенсійний фонд відмовив у зарахуванні стажу, варто перевірити правильність архівних документів. Суд може підтвердити…

21/10/2025 05:26
  • Новини

“Докупити” стаж для пенсії: ПФУ роз’яснив, як платити внески самостійно

Платіть самі. Нові правила добровільних внесків до Пенсійного фонду.

21/10/2025 05:00
  • Новини

Погода в Україні на вівторок, 21 жовтня

Яка буде синоптична ситуація в країні?

20/10/2025 23:40
  • Новини

Магнітні бурі на вівторок, 21 жовтня 2025 року

Що кажуть астрофізики, чи будуть геомагнітні хвилювання цього дня?

20/10/2025 23:10