Новини

Ви пошкодуєте, що не знали цього раніше: вся правда про горох і квасолю

Зернобобові культури дієтологи називають дуже недооціненими продуктами харчування. Адже включення їх до раціону може значно урізноманітнити та здешевити корисне меню. Що таке важливе в цих продуктах, кому вони показані, а для кого небажані?

Раніше ми розповідали, яка квасоля корисна – червона, біла або смугаста.

Зернобобовими називають види рослин, які вирощують заради плодів у вигляді зерен, що стають продуктами харчування у сухому вигляді. До таких, зокрема, належать горох, квасоля, сочевиця та нут. Водночас горох овочевий і стручкову квасоля відносять до овочів. Зупинимося на двох найбільш поширених в Україні зернобобових культурах.

Горох

За вмістом білка горох може змагатися з яловичиною. При цьому він двічі калорійніший за цей вид м’яса, адже містить багато вуглеводів. Горох також багатий на вітаміни А, В1, В2, В6, С, РР, К, Е, каротин, інозит, холін. Його цінують за вміст кальцію, калію, марганцю, фосфору. При цьому у бобах гороху є полісахариди та крохмаль. Завдяки незамінним амінокислотам горох належить до переліку дієтичних продуктів. Він показаний для раціону людей, які страждають на підвищений рівень цукру в крові та нирково-кам’яну хворобу. Також страви з гороху корисні для хворих на серце та тих, хто страждає на набряки.

Варто обмежити або й взагалі виключити горох із раціону хворим на подагру, на гострі запальні процеси кишково-шлункового тракту. Протипоказаний горох і пацієнтам з гострим нефритом.

Квасоля

У світі налічується близько 150 видів квасолі. Її харчова цінність значно вища, ніж багатьох тваринних продуктів. Зерна квасолі містять 25% білка, який засвоюється краще за отриманий із м’яса. Також у квасолі є чимало заліза, магнію, калію та цілого ряду вітамінів: В2, В6, С, Е, РР. Наявність у складі амінокислот робить квасолю незамінним продуктом для людей старшого віку. Боби містять багато сірки, яка сприяє боротьбі з кишковими інфекціями, захворюваннями шкіри, а також легень і бронхів.

Лікарі рекомендують додавати квасолю до страв людям із діабетом, адже аргінін сприяє зниженню цукру в крові. А ще ці боби перешкоджають утворенню зубного каменю. Людям з гіпертонією, атеросклерозом та порушенням серцевого ритму варто хоча б раз на тиждень їсти страви з квасолею. Вона також допоможе схуднути завдяки нормалізації обміну речовин. Дослідження також відзначають позитивний вплив бобів квасолі на потенцію та здоров’я сечостатевої системи.

Важливо, що в консервованій квасолі зберігаються всі корисні властивості.

Читайте також:

Новое на сайте

  • Новини

Погода в Україні на вівторок, 3 червня

У вівторок, 3 червня, у західних, північних та місцями центральних областях очікується нестійка погода: пройдуть…

02/06/2025 22:31
  • Новини

Магнітні бурі на вівторок, 3 червня 2025 року

Чи будуть геомагнітні хвилювання цього дня? Як поводитися метеозалежним людям?

02/06/2025 21:42
  • Статті

Таємниці Зелених свят: магія освячених трав

Трійця, одне з найбільших християнських свят, яке відзначають на п'ятдесятий день після Великодня. Тому свято…

02/06/2025 20:59
  • Новини

Як приготувати смачний шпинат за 10 хвилин: від такого гарніру ви точно не відмовитеся

Шпинат може бути не тільки корисним, а й справді смачним. Розкажемо, як швидко обсмажити його…

02/06/2025 19:58
  • Статті

Печіння і простріли: чим небезпечний такий біль – не чекайте, щоб саме минулося

Ви регулярно відчуваєте мурашки або простріли в якійсь частині тіла? З'явився біль у відповідь на…

02/06/2025 18:59
  • Новини

Другий раунд переговорів між Україною та Росією завершився: чекаємо на третій

У понеділок, 2 червня, у Стамбулі (Туреччина) відбувся другий раунд переговорів між делегаціями України та…

02/06/2025 17:48