Новини

Білий хліб або цільнозерновий: який насправді корисніший – ось що кажуть експерти

Проте насправді вибір хліба має залежати від конкретних дієтичних потреб. Чим більше необхідних організму речовин має певний вид хліба, тим більше користі буде з його вживання.

Раніше ми розповідали, як спекти хліб на сковороді.

Лікар Сохаїб Імтіаз розповів про те, чим відрізняються ці види хліба, щоб можна було обрати найбільш підходящий, пише Very well health.

Цільнозерновий хліб виготовляється з борошна, у складі якого є висівки, зародок зерна, ендосперм (особлива тканина рослин, що заповнює зародковий мішок і нагромаджує поживні речовини). Тому в такому хлібі міститься багато поживних речовин, а також клітковини.

Білий хліб печуть із рафінованого борошна, з якого вже видалені висівки та зародок. У такому борошні залишається тільки крохмалистий ендосперм. Нерідко на виробництві таку випічку додатково збагачують вітамінами та мінералами. Але все ж у ній немає тих натуральних поживних речовин, якими багатий цільнозерновий хліб.

Клітковина

Харчові волокна допомагають швидко і надовго насичуватися, регулюють рівень цукру в крові. А ще вони запобігають закрепам. Тому цільзерновий хліб більш ситний і комфортний для травлення. У білому хлібі харчових волокон менше в 2-4 рази.

Протеїн

Рослинний білок присутній і у цільнозерновому, і в білому хлібі. Однак у першого виду його удвічі більше. А ця речовина дуже важлива для відновлення м’язів та здоров’я кісток.

Глікемічний індекс

Білий хліб має вищий глікемічний індекс, тобто викликає швидкий стрибок рівня цукру в крові. У той час як цільнозерновий хліб забезпечує стабільне вивільнення енергії. Це важливо для людей, які хворіють на діабет або мають високий ризик підвищення рівня цукру.

Калорії

Як не дивно, калорійність цільнозернового і білого хліба практично однакова. Більше того, перший може бути навіть більш калорійним. Але важлива відмінність полягає у поживній цінності. Білий хліб приносить багато «пустих» калорій. Тоді як у цільнозерновому вони дарують організму більше клітковини, вітамінів і мінералів.

Кому корисний білий хліб

Попри ряд аспектів, за якими білий хліб поступається цільнозерновому, існують стани, коли краще вживати саме його. Йдеться про:

  • захворюваннями шлунково-кишкового тракту;
  • післяопераційне відновлення;
  • алергію на пшеницю.

В усіх інших випадках варто віддавати перевагу цільнозерновому хлібу. Щоб правильно його обрати, уважно читайте склад продукту, а не тільки його назву. У рамках збалансованого раціону хліб можна їсти невеликими порціями щодня.

Читайте також:

Новое на сайте

  • Новини

МВФ вимагає реформувати систему пенсійних виплат в Україні: що зміниться у 2026 році?

Кабмін поставили перед фактом — потрібні негайні реформи у пенсійній системі. Що саме не влаштовує…

07/12/2025 12:00
  • Новини

Паспорти 1994 року: чи можуть їх «заборонити» і коли цей документ дійсно потрібно міняти

Чутки про скасування «книжечок» чи законодавство: чому вірити? Перелік ситуацій, в яких паперові паспорти дійсно…

07/12/2025 11:00
  • Новини

Як вибрати якісну ковбасу і скільки вона має коштувати у 2025 році

Де проходить межа між якістю та обманом, і чому справжня ковбаса не може бути дешевою?…

07/12/2025 10:00
  • Новини

Пенсія по інвалідності в Україні: чи можна оформити виплати без стажу

У яких випадках стаж не потрібен? ПФУ пояснив, хто в Україні має право на автоматичне…

07/12/2025 09:00
  • Новини

Нічний тариф на електроенергію у 2026 році — як зміниться ціна з 1 січня

Уряд продовжив дію Положення про спеціальні обов’язки (ПСО) до 30 квітня. Чи вигідно переходити на…

07/12/2025 08:12
  • Статті

Пенсіонери з інвалідністю можуть суттєво збільшити свої виплати: що треба зробити

Чи знаєте ви, що тисячі українців з інвалідністю недоотримують значні суми пенсії лише тому, що…

07/12/2025 07:34