Новини

Білий хліб або цільнозерновий: який насправді корисніший – ось що кажуть експерти

Проте насправді вибір хліба має залежати від конкретних дієтичних потреб. Чим більше необхідних організму речовин має певний вид хліба, тим більше користі буде з його вживання.

Раніше ми розповідали, як спекти хліб на сковороді.

Лікар Сохаїб Імтіаз розповів про те, чим відрізняються ці види хліба, щоб можна було обрати найбільш підходящий, пише Very well health.

Цільнозерновий хліб виготовляється з борошна, у складі якого є висівки, зародок зерна, ендосперм (особлива тканина рослин, що заповнює зародковий мішок і нагромаджує поживні речовини). Тому в такому хлібі міститься багато поживних речовин, а також клітковини.

Білий хліб печуть із рафінованого борошна, з якого вже видалені висівки та зародок. У такому борошні залишається тільки крохмалистий ендосперм. Нерідко на виробництві таку випічку додатково збагачують вітамінами та мінералами. Але все ж у ній немає тих натуральних поживних речовин, якими багатий цільнозерновий хліб.

Клітковина

Харчові волокна допомагають швидко і надовго насичуватися, регулюють рівень цукру в крові. А ще вони запобігають закрепам. Тому цільзерновий хліб більш ситний і комфортний для травлення. У білому хлібі харчових волокон менше в 2-4 рази.

Протеїн

Рослинний білок присутній і у цільнозерновому, і в білому хлібі. Однак у першого виду його удвічі більше. А ця речовина дуже важлива для відновлення м’язів та здоров’я кісток.

Глікемічний індекс

Білий хліб має вищий глікемічний індекс, тобто викликає швидкий стрибок рівня цукру в крові. У той час як цільнозерновий хліб забезпечує стабільне вивільнення енергії. Це важливо для людей, які хворіють на діабет або мають високий ризик підвищення рівня цукру.

Калорії

Як не дивно, калорійність цільнозернового і білого хліба практично однакова. Більше того, перший може бути навіть більш калорійним. Але важлива відмінність полягає у поживній цінності. Білий хліб приносить багато «пустих» калорій. Тоді як у цільнозерновому вони дарують організму більше клітковини, вітамінів і мінералів.

Кому корисний білий хліб

Попри ряд аспектів, за якими білий хліб поступається цільнозерновому, існують стани, коли краще вживати саме його. Йдеться про:

  • захворюваннями шлунково-кишкового тракту;
  • післяопераційне відновлення;
  • алергію на пшеницю.

В усіх інших випадках варто віддавати перевагу цільнозерновому хлібу. Щоб правильно його обрати, уважно читайте склад продукту, а не тільки його назву. У рамках збалансованого раціону хліб можна їсти невеликими порціями щодня.

Читайте також:

Новое на сайте

  • Новини

Погода в Україні на понеділок, 14 квітня

14 квітня в Україні місцями дощі, але в загальному стане тепліше.

13/04/2025 21:56
  • Новини

Магнітні бурі на понеділок, 14 квітня 2025 року

Що очікує 14 квітня метеозалежних людей, якою буде активність Сонця та можливість магнітних бур?

13/04/2025 20:55
  • Новини

Гороскоп на тиждень з 14 по 20 квітня: час набуття внутрішньої стабільності

Це тиждень інтенсивних змін: спочатку швидкий старт, потім пристрасть, а потім бажання зупинитися та насолодитися…

13/04/2025 19:51
  • Статті

Чому Великдень святкують усі християни, але дати у православних та католиків зазвичай не збігаються

Великдень, або Воскресіння Христове є одним із найголовніших свят християн.

13/04/2025 18:56
  • Статті

Болить поперек, спина: чому виникає радикуліт і як лікують

Весна – це час, коли нагадує про себе біль у попереку, який називають радикулітом. Чому…

13/04/2025 17:56
  • Статті

Як зварити яйця, щоб вони добре чистилися: кілька секретів полегшать приготування страв

Часто зварені яйця важко очистити від скорлуби: білок залишається на внутрішній стороні, розвалює яйця. Як…

13/04/2025 16:57