Новини

Білий хліб або цільнозерновий: який насправді корисніший – ось що кажуть експерти

Проте насправді вибір хліба має залежати від конкретних дієтичних потреб. Чим більше необхідних організму речовин має певний вид хліба, тим більше користі буде з його вживання.

Раніше ми розповідали, як спекти хліб на сковороді.

Лікар Сохаїб Імтіаз розповів про те, чим відрізняються ці види хліба, щоб можна було обрати найбільш підходящий, пише Very well health.

Цільнозерновий хліб виготовляється з борошна, у складі якого є висівки, зародок зерна, ендосперм (особлива тканина рослин, що заповнює зародковий мішок і нагромаджує поживні речовини). Тому в такому хлібі міститься багато поживних речовин, а також клітковини.

Білий хліб печуть із рафінованого борошна, з якого вже видалені висівки та зародок. У такому борошні залишається тільки крохмалистий ендосперм. Нерідко на виробництві таку випічку додатково збагачують вітамінами та мінералами. Але все ж у ній немає тих натуральних поживних речовин, якими багатий цільнозерновий хліб.

Клітковина

Харчові волокна допомагають швидко і надовго насичуватися, регулюють рівень цукру в крові. А ще вони запобігають закрепам. Тому цільзерновий хліб більш ситний і комфортний для травлення. У білому хлібі харчових волокон менше в 2-4 рази.

Протеїн

Рослинний білок присутній і у цільнозерновому, і в білому хлібі. Однак у першого виду його удвічі більше. А ця речовина дуже важлива для відновлення м’язів та здоров’я кісток.

Глікемічний індекс

Білий хліб має вищий глікемічний індекс, тобто викликає швидкий стрибок рівня цукру в крові. У той час як цільнозерновий хліб забезпечує стабільне вивільнення енергії. Це важливо для людей, які хворіють на діабет або мають високий ризик підвищення рівня цукру.

Калорії

Як не дивно, калорійність цільнозернового і білого хліба практично однакова. Більше того, перший може бути навіть більш калорійним. Але важлива відмінність полягає у поживній цінності. Білий хліб приносить багато «пустих» калорій. Тоді як у цільнозерновому вони дарують організму більше клітковини, вітамінів і мінералів.

Кому корисний білий хліб

Попри ряд аспектів, за якими білий хліб поступається цільнозерновому, існують стани, коли краще вживати саме його. Йдеться про:

  • захворюваннями шлунково-кишкового тракту;
  • післяопераційне відновлення;
  • алергію на пшеницю.

В усіх інших випадках варто віддавати перевагу цільнозерновому хлібу. Щоб правильно його обрати, уважно читайте склад продукту, а не тільки його назву. У рамках збалансованого раціону хліб можна їсти невеликими порціями щодня.

Читайте також:

Новое на сайте

  • Статті

Як записатися в ЦНАП онлайн за 5 кроків: без черг та нервів

Черги в ЦНАП - у минулому. Тепер ви можете записатися на потрібну послугу заздалегідь через…

21/07/2025 19:58
  • Статті

Обережно – спека: як розпізнати тепловий удар і врятуватися

 У літню спеку особливо вразливими є літні люди. З віком організм гірше переносить високі температури,…

21/07/2025 18:50
  • Новини

Не лише з ягід: несподівані ідеї для літнього киселя

Кисіль може бути не тільки смачним, а й корисним — особливо влітку, коли удосталь свіжі…

21/07/2025 17:48
  • Новини

До 29 серпня приймаються заявки на нову грошову допомогу: кого реєструють

Програма реалізується за підтримки Міністерства закордонних справ Німеччини та діятиме до кінця серпня 2025 року.

21/07/2025 16:59
  • Статті

Середня пенсія – міф: як виживають українські пенсіонери

Понад 5 мільйонів пенсіонерів в Україні одержують менше 5000 гривень. Поки офіційна статистика малює оптимістичну…

21/07/2025 15:59
  • Новини

Прищипування томатів: як отримати рекордний урожай овочів

Одна нескладна процедура може суттєво вплинути на розмір і якість плодів. Дізнайтеся, навіщо та коли…

21/07/2025 15:25