Новини

Як правильно приготувати буряк, щоб зберегти в ньому максимум користі – лише один спосіб

Запечений чи варений

Найпопулярніший спосіб споживання буряка для українців – додавання його до червоного борщу. Також поширеними є салати, наприклад «Оселедець під шубою» або вінегрет.

При плануванні щоденного або святково меню врахуйте, що запечений буряк не тільки корисніший, а й смачніший. Все тому, що при варінні у воду переходить значна частина корисних і смакових елементів. Зважаючи на те, що буряк доводиться варити 30-40 хвилин, овоч втрачає досить багато.

Тому нутриціологи рекомендують запікати буряк для салатів. Достатньо добре вимити овоч, загорнути в харчову фольгу та пекти в духові за температури 200 градусів протягом 30-40 хвилин. Тривалість визначайте самостійно, вона залежить від розмірів плоду. Перевірити готовність можна зубочисткою. Важливо, щоб шар фольги був досить цупкий. Інакше сік, який буде виділятися, може пригорати на деці.

Чим корисні столові буряки

Овоч має виражену протизапальну та антиоксидантну дію. Велика кількість клітковини робить його корисним для налагодження травлення. А магній, калій, кальцій і вітамін А дуже потрібні організму, особливо взимку.

Унікальна речовина беталаїн міститься тільки в столовому буряку. Власне ним і зумовлений особливо насичений буряковий колір коренеплоду.

Як буряк може зашкодити

Попри цілий ряд корисних характеристик, столовий буряк варто обмежити людям із певними станами або захворюваннями. Насамперед це ті, хто страждає на:

  • остеопороз — буряк заважає кальцію засвоюватися;
  • цукровий діабет — овоч містить багато цукру;
  • сечокам’яну хворобу — в бурякові є щавлева кислота;
  • хронічні проноси — коренеплід має виражений проносний ефект.

Читайте також:

Новое на сайте

  • Новини

Погода на вихідні 6-7 вересня

Спека чи зливи? Чого очікувати українцям у суботу та неділю? Синоптики зробили детальний прогноз.

05/09/2025 23:33
  • Новини

Магнітні бурі в суботу, 6 вересня

Чи буде магнітна буря в суботу. Експерти поділилися прогнозами. Що варто знати метеозалежним.

05/09/2025 23:02
  • Дача

Навесні, влітку чи під зиму: коли правильно сіяти насіння багаторічників

Експерти радять сіяти насіння одразу після збору, поки оболонка ще м’яка, та підтримувати постійну вологість…

05/09/2025 22:32
  • Новини

Торт «Лінивий»:готуємо без випікання за 15 хвилин

Хочете порадувати близьких смачним тортом, але немає часу стояти в духовці? Скористайтеся цим простим рецептом.

05/09/2025 21:57
  • Новини

Внутрішнім переселенцям скасують виплати: кого це стосується

Частина внутрішнього переміщених осіб втратить державну допомогу на проживання. У Мінсоцполітики назвали причини.

05/09/2025 21:03
  • Новини

Частині споживачів дозволили не платити за газ: хто у списках

Деяким споживачам газу більше не нараховуватимуть платежі за його доставку. Кого це стосується та з…

05/09/2025 19:56