Новини

Вся правда про макарони: що приховує у собі улюблений продукт багатьох українців

З чого виготовляють макарони

Зазвичай макаронні вироби виготовляють із очищеного пшеничного борошна. У ньому практично немає клітковини та поживних речовин. Але на полицях магазині можна знайти пасту з цільнозернового борошна. У таких виробах більше калію, клітковини та вітамінів. Вони не викликають різкі стрибки цукру в крові.

Читайте також: Як приготувати ідеальні макарони?

Щоб урізноманітнити свій раціон, можна придбати макарони з рисового або гречаного борошна. Вони також будуть кориснішими.

Чим шкідлива паста

Дієтологи не рекомендують часто вживати звичайні макарони через високий вміст в них вуглеводів. Адже надлишок цієї речовини призводить до підвищення цукру в крові аж до виникнення діабету 2 типу, а також стає причиною надмірної ваги та ожиріння.

Однак важливо пам’ятати, що паста як самостійний продукт може рідко призвести до таких станів. Найчастіше не макарони, а соуси до них стають каталізаторами негативних змін в організмі.

Легкозасвоювані вуглеводи, які містять переважна більшість видів макаронів, здатні швидко забезпечити організм енергією. Тому вони будуть доречні для вживання перед тренуванням або важкою фізичною працею. Цільнозернова паста завдяки повільному засвоєнню вуглеводів забезпечує організм енергією впродовж тривалого часу.

Як приготувати корисні макарони

Аль денте. Це класичний італійський спосіб приготування пасти, яку подають трохи твердуватою, а не повністю розвареною. Таким чином вдається значно понизити глікемічний індекс продукту.

Правило здорової тарілки. Паста – це вуглеводи, які повинні займати чверть тарілки. Стільки є відводимо на білки. Половину, що залишилася, заповнюємо овочами, зеленню та фруктами. Додаємо небагато жирів.

Альтернативна паста. Регулярно замінюйте звичайні макарони більш корисною альтернативою: цільнозерновими, рисовими, гречаними тощо.

Читайте також: У яку воду потрібно класти макарони, щоб отримати смачну страву: багато хто робить неправильно

Без жирних соусів. Італійці переконують, що вагу набирають не від пасти, а від соусу. Вершки, смажений бекон, шматки жирної свинини – все це знівелює дію навіть найкорисніших макаронів. Для здорового харчування пасту краще подавати з корисними оліями, овочами, запеченим м’ясом або птицею нежирних сортів.

Новое на сайте

  • Новини

У грудні частина пенсіонерів отримає майже тисячу гривень доплати до пенсії: хто в списку

Пенсійне законодавство передбачає спеціальні доплати до пенсії. Яким критеріям треба відповідати, щоб отримати підвищення.

18/11/2025 11:50
  • Статті

Переселенці в Одесі під загрозою виселення: що стоїть за рішенням влади

Ще зовсім недавно у цьому старовинному будинку було порожньо. А потім його зайняли, гнані війною,…

18/11/2025 10:52
  • Новини

Термін подання заявок на отримання “тисячі Зеленського” обмежили: що треба знати

Українці можуть отримати 1000 грн у межах програми "Зимова підтримка", подавши заявку через "Дію" або…

18/11/2025 10:20
  • Новини

Ці фрукти і овочі стабілізують рівень цукру в крові навіть без медикаментів: що треба їсти восени

Сезонні фрукти та овочі можуть бути не просто смачними, а й корисними для контролю глюкози.…

18/11/2025 08:55
  • Новини

Субсидія для переселенців: як ВПО отримати допомогу на оплату комунальних послуг

Для багатьох внутрішньо переміщених осіб оплата комунальних послуг стає значним фінансовим навантаженням. Що потрібно для…

18/11/2025 07:31
  • Новини

Виплати суттєво зростуть: у Пенсійному фонді пояснили, чому не вигідно звільнятися у 60

Українці втрачають гроші, виходячи на пенсію вчасно. Як один рік роботи дає +6% до виплат.

18/11/2025 06:30