Новини

Вся правда про макарони: що приховує у собі улюблений продукт багатьох українців

З чого виготовляють макарони

Зазвичай макаронні вироби виготовляють із очищеного пшеничного борошна. У ньому практично немає клітковини та поживних речовин. Але на полицях магазині можна знайти пасту з цільнозернового борошна. У таких виробах більше калію, клітковини та вітамінів. Вони не викликають різкі стрибки цукру в крові.

Читайте також: Як приготувати ідеальні макарони?

Щоб урізноманітнити свій раціон, можна придбати макарони з рисового або гречаного борошна. Вони також будуть кориснішими.

Чим шкідлива паста

Дієтологи не рекомендують часто вживати звичайні макарони через високий вміст в них вуглеводів. Адже надлишок цієї речовини призводить до підвищення цукру в крові аж до виникнення діабету 2 типу, а також стає причиною надмірної ваги та ожиріння.

Однак важливо пам’ятати, що паста як самостійний продукт може рідко призвести до таких станів. Найчастіше не макарони, а соуси до них стають каталізаторами негативних змін в організмі.

Легкозасвоювані вуглеводи, які містять переважна більшість видів макаронів, здатні швидко забезпечити організм енергією. Тому вони будуть доречні для вживання перед тренуванням або важкою фізичною працею. Цільнозернова паста завдяки повільному засвоєнню вуглеводів забезпечує організм енергією впродовж тривалого часу.

Як приготувати корисні макарони

Аль денте. Це класичний італійський спосіб приготування пасти, яку подають трохи твердуватою, а не повністю розвареною. Таким чином вдається значно понизити глікемічний індекс продукту.

Правило здорової тарілки. Паста – це вуглеводи, які повинні займати чверть тарілки. Стільки є відводимо на білки. Половину, що залишилася, заповнюємо овочами, зеленню та фруктами. Додаємо небагато жирів.

Альтернативна паста. Регулярно замінюйте звичайні макарони більш корисною альтернативою: цільнозерновими, рисовими, гречаними тощо.

Читайте також: У яку воду потрібно класти макарони, щоб отримати смачну страву: багато хто робить неправильно

Без жирних соусів. Італійці переконують, що вагу набирають не від пасти, а від соусу. Вершки, смажений бекон, шматки жирної свинини – все це знівелює дію навіть найкорисніших макаронів. Для здорового харчування пасту краще подавати з корисними оліями, овочами, запеченим м’ясом або птицею нежирних сортів.

Новое на сайте

  • Статті

Мінус сотні гривень щомісяця: кого з пенсіонерів зачепили обмеження стажу і зарплати

Ви чесно працювали десятиліттями, але у розрахунках пенсії вам «зрізали» частину заробітку й стажу. І…

19/08/2025 08:58
  • Різне

Їх варто їсти щодня: сім сирів, які приносять найбільше користі

Твердий, м’який чи кисломолочний? Кожен вид сиру має свої переваги, але є сорти, які вважають…

19/08/2025 07:43
  • Новини

Деякі українці можуть втратити право власності на землю: кого торкнеться

Право власності на земельну ділянку — це можливість володіти, користуватися та розпоряджатися нею на власний…

19/08/2025 05:33
  • Новини

Погода в Україні на вівторок, 19 серпня

Вівторок в Україні буде сонячним, прогнозують синоптики. Антициклон на ім'я Kyra (карта) зумовить всюди суху…

18/08/2025 23:49
  • Статті

Зубний біль уночі: що робити і куди звернутися у Києві?

Зубний біль завжди виникає вчасно, але особливо неприємно, коли він турбує вночі. У такі моменти…

18/08/2025 23:27
  • Новини

Магнітні бурі на вівторок, 19 серпня 2025 року: який прогноз дають фахівці

Дуже важливо у дні з магнітними бурями та напередодні приділяти особливу увагу здоров'ю.

18/08/2025 23:10