Новини

Чого більше – користі чи шкоди: ви навіть не уявляєте, коли їсте страви з гарбуза

Корисні властивості гарбуза, про які багато хто не знає

Не дивуйтеся, але за вмістом білка гарбуз випереджає перепелині яйця. Каротину, якому овоч завдячує жовтогарячим кольором, в п’ять разів більше, ніж у моркві. А це означає, що вітаміну А з антиоксидуючими властивостями організм отримає також в п’ятеро більше. Вітамін T перешкоджаючи накопиченню жирових клітин, тому робить гарбуз важливим у раціоні людей, які намагаються схуднути. А ще дієтологи відзначають цей овоч як такий, що виводить шлаки, токсини завдяки легкому послаблюючому ефекту.

Раніше ми розповідали, які хвороби лікує гарбуз.

Які мікроелементи містить гарбуз

Крім того, ця велитенська ягода (ботаніки відносять гарбуз саме до ягід) містить велику кількість важливих для людського організму мікроелементів:

  • кальцій для зміцнення кісток, зубів, кровоносних судин;
  • йод для продукуванню гормонів щитоподібної залози;
  • залізо від анемії;
  • магній, який бере участь у понад 300 реакціях в організмі;
  • натрій для рідинного балансу і нормалізації артеріального тиску;
  • калій для нормалізації кровообігу;
  • селен для профілактики ракових захворювань;
  • цинк для синтезу гормонів;
  • кобальт для кровотворення;
  • сірка для нормалізації згортання лейкоцитів.

На нирки, ендокринні залози, кісткові тканини позитивно впливають лінолева та кремнієва кислоти.

Які вітаміни є в гарбузі

Мало який продукт може позмагатися з гарбузом щодо кількості вітамінів.

  • Вітамін A сприяє відновленню ушкоджених тканин, позитивно впливає на щитоподібну та надниркову залози;
  • B1 важливий для хорошої пам’яті та гарного настрою;
  • B2 стимулює продукування енергії у всіх системах і органах;
  • C захищає від токсинів, профілактує атеросклероз, контролює холестерин і має антиракові властивості;
  • D тримає в нормі кальцій в крові і сприяє передачі нервових імпульсів;
  • E запобігає розвитку запальних процесів і різноманітних хвороб, тому називається «вітаміном молодості»;
  • PP є незамінним для нервової системи, а також підтримки серцево-судинної;
  • T – досить рідкісний вітамін, який ефективно спалює жирові відкладення;
  • K допомагає згортанню крові.

Кому не можна їсти гарбуз

При всій користі гарбуз з обережністю слід вживати людям, які страждають на цукровий діабет, адже ягода містить багато цукру. Також страви з гарбуза не підходять особам, які схильні до кишкових колік або мають інші проблеми з травленням.

Читайте також:

Гарбуз допоможе позбутися п’яткової шпори

Новое на сайте

  • Статті

Як створити унікальну атмосферу за допомогою тротуарної плитки

Коли ми думаємо про благоустрій простору - двору, площі, вхідної групи або тераси, - зазвичай…

27/11/2025 22:49
  • Новини

Хмари над усією Україною: якою буде погода в регіонах 28 листопада

Нічні опади і м'який день. Синоптики опублікували прогноз на п'ятницю.

27/11/2025 22:30
  • Новини

Кінець осені під знаком бур: прогноз на 28 листопада і поради для метеочутливих людей

Вчені попереджають про коливання магнітного поля. Як зміниться самопочуття метеозалежних людей і чи будуть проблеми…

27/11/2025 21:30
  • Новини

Тисячу Зеленського” вже отримали 3.5 мільйони українців: на що переважно тратять гроші

У Мінсоцполітики розповіли, як йдуть виплати у межах програми “Зимова допомога”, та скільки заявок вже…

27/11/2025 20:30
  • Новини

Що приховують позначки на етикетках популярних продуктів: чи можна їм вірити

Що насправді означають написи «Без цукру» та «знежирений»? Чи можна ці маркування вважати чесними?

27/11/2025 19:30
  • Новини

Що спекти на сковороді без світла: найсмачніші пухкі коржики на кефірі – розметуть за хвилини

Коли немає електрики або просто не хочеться вмикати духовку, на виручку приходять прості страви, які…

27/11/2025 19:00