Новини

Чого більше – користі чи шкоди: ви навіть не уявляєте, коли їсте страви з гарбуза

Корисні властивості гарбуза, про які багато хто не знає

Не дивуйтеся, але за вмістом білка гарбуз випереджає перепелині яйця. Каротину, якому овоч завдячує жовтогарячим кольором, в п’ять разів більше, ніж у моркві. А це означає, що вітаміну А з антиоксидуючими властивостями організм отримає також в п’ятеро більше. Вітамін T перешкоджаючи накопиченню жирових клітин, тому робить гарбуз важливим у раціоні людей, які намагаються схуднути. А ще дієтологи відзначають цей овоч як такий, що виводить шлаки, токсини завдяки легкому послаблюючому ефекту.

Раніше ми розповідали, які хвороби лікує гарбуз.

Які мікроелементи містить гарбуз

Крім того, ця велитенська ягода (ботаніки відносять гарбуз саме до ягід) містить велику кількість важливих для людського організму мікроелементів:

  • кальцій для зміцнення кісток, зубів, кровоносних судин;
  • йод для продукуванню гормонів щитоподібної залози;
  • залізо від анемії;
  • магній, який бере участь у понад 300 реакціях в організмі;
  • натрій для рідинного балансу і нормалізації артеріального тиску;
  • калій для нормалізації кровообігу;
  • селен для профілактики ракових захворювань;
  • цинк для синтезу гормонів;
  • кобальт для кровотворення;
  • сірка для нормалізації згортання лейкоцитів.

На нирки, ендокринні залози, кісткові тканини позитивно впливають лінолева та кремнієва кислоти.

Які вітаміни є в гарбузі

Мало який продукт може позмагатися з гарбузом щодо кількості вітамінів.

  • Вітамін A сприяє відновленню ушкоджених тканин, позитивно впливає на щитоподібну та надниркову залози;
  • B1 важливий для хорошої пам’яті та гарного настрою;
  • B2 стимулює продукування енергії у всіх системах і органах;
  • C захищає від токсинів, профілактує атеросклероз, контролює холестерин і має антиракові властивості;
  • D тримає в нормі кальцій в крові і сприяє передачі нервових імпульсів;
  • E запобігає розвитку запальних процесів і різноманітних хвороб, тому називається «вітаміном молодості»;
  • PP є незамінним для нервової системи, а також підтримки серцево-судинної;
  • T – досить рідкісний вітамін, який ефективно спалює жирові відкладення;
  • K допомагає згортанню крові.

Кому не можна їсти гарбуз

При всій користі гарбуз з обережністю слід вживати людям, які страждають на цукровий діабет, адже ягода містить багато цукру. Також страви з гарбуза не підходять особам, які схильні до кишкових колік або мають інші проблеми з травленням.

Читайте також:

Гарбуз допоможе позбутися п’яткової шпори

Новое на сайте

  • Новини

Документи на нерухомість пошкодили або втратили – що робити?

В умовах війни українці нерідко стикаються з втратою чи пошкодженням документів на житло або землю.…

13/10/2025 06:32
  • Статті

Проточний фільтр для води під мийку – як вибрати і де купити

Щодня ми наливаємо воду з-під крана — для кави, супу чи просто, щоб угамувати спрагу.…

12/10/2025 23:58
  • Новини

Погода в Україні на понеділок, 13 жовтня

Новий тиждень принесе переважно спокійний характер погоди, часом з невеликими дощами та туманами.

12/10/2025 23:24
  • Новини

Магнітні бурі на понеділок, 13 жовтня 2025 року

Ситуація постійно змінюється. Чи будуть геомагнітні хвилювання цього дня?

12/10/2025 22:59
  • Статті

Як зробити відпочинок таким, що запам’ятовується: вибираємо відповідний тур і надійне турагентство

Плануючи чергову відпустку або міні-канікули, всі хочуть бути впевненими в тому, що все пройде гладко…

12/10/2025 22:38
  • Новини

Гороскоп з 13 по 19 жовтня: глибина пристрастей та поворот кохання

Тиждень із 13 по 19 жовтня несе як світло, так і тінь. Читайте, як краще…

12/10/2025 21:46