Новини

Ця олія не підходить для смаження – небезпечна для здоров’я: кожен другий припускається помилки

Ми пояснимо, у чому полягає суттєва різниця між різними видами олій і які з них найбільше підходять для смаження.

Раніше ми називали найкращі марки справжнього вершкового масла.

Точка димлення: що про неї потрібно знати

Першим важливим показником продукту, який використовується для смаження, є його точка димлення. Тобто верхній поріг температури, коли відбувається задимлення, і утворюються небезпечні для здоров’я канцерогени. Другим – його окисна стабільність. Вона вказує на те, як продукт зберігає показники якості за високої температури і контактує з повітрям.

Під час смаження та запікання жири піддаються дії високої температури: від 120 до 180 градусів. Чим менше домішок містить продукт і чим більше жирних кислот, тим краще він підходить для смаження.

Показники точки димлення олій:

  • соняшникова – 107°C;
  • соняшникова рафінована – 227°C;
  • кукурудзяна – 178°C;
  • кукурудзяна рафінована – 232°C;
  • оливкова extra virgin – 160°C;
  • оливкова virgin – 210°C;
  • рафінована оливкова – 200-243°C;
  • кунжутна – 107°C;
  • лляна – 107°C;
  • гарбузова – 107°C;
  • рапсова – 107°C;
  • пальмова – 235°C;
  • кокосова – 177°C;
  • кокосова рафінована – 204°C.

Як бачимо, не всі рослинні олії підходять для смаження.

Точка димлення тваринних жирів:

  • вершкове масло – 150-177 ° C;
  • маргарин – 182°C;
  • сало та смалець – 190°C;
  • гусячий та яловичий жир – 215°C.

Ці показники доводять, що всі тваринні жири підходять для смаження.

На чому краще смажити

Отже, найкращими варіантами для приготування смажених страв є:

  • рафінована олія;
  • оливкова олія;
  • кокосова олія;
  • вершкове масло;
  • свиняче сало (або смалець), гусячий та яловичий жир.

Не смажте на нерафінованій соняшниковій, рапсовій, кунжутній, гарбузовій, лляній оліях. Їх краще вживати у сирому вигляді як заправку до салатів.

Читайте также: Як використовувати олію в побуті

Новое на сайте

  • Статті

Ефективні технології в репродуктивній медицині: ЕКО та внутрішньоматкова інсемінація

В умовах, коли досягнення науковців роблять неможливе можливим, сфера репродуктивної медицини продовжує вражати новими здобутками.

04/10/2025 12:12
  • Новини

Гроші будуть “зникати” з банківських карток: в Україні тестують нову систему списання боргів

Система стягнення боргів в Україні готується до революційних змін. “Дія” отримає нові функції на списання…

04/10/2025 11:55
  • Новини

Хліб дорожчає знову: експерти попередили, що буде взимку

Пекарі б’ють на сполох: галузь працює на межі збитковості. Що тисне на ціну хліба у…

04/10/2025 10:55
  • Новини

Надбавка у 25%: хто зможе вийти на пенсію раніше та отримати доплату

В Україні для окремих категорій населення діє система спеціальних пенсійних гарантій. Розповідаємо, хто буде отримувати…

04/10/2025 09:55
  • Новини

Колектори від ЖКГ: українців попередили про нові методи боротьби з боржниками

Комунальники посилюють боротьбу з боржниками. У Києві ЖКГ вже почали співпрацювати з колекторами.

04/10/2025 09:00
  • Новини

Деяким споживачам доведеться сфотографувати лічильник, інакше показання не зарахують

Деякі моделі лічильників після переходу показника за межу «9999» можуть сприйматися системою некоректно. Що робити…

04/10/2025 08:00