Новини

Ця олія не підходить для смаження – небезпечна для здоров’я: кожен другий припускається помилки

Ми пояснимо, у чому полягає суттєва різниця між різними видами олій і які з них найбільше підходять для смаження.

Раніше ми називали найкращі марки справжнього вершкового масла.

Точка димлення: що про неї потрібно знати

Першим важливим показником продукту, який використовується для смаження, є його точка димлення. Тобто верхній поріг температури, коли відбувається задимлення, і утворюються небезпечні для здоров’я канцерогени. Другим – його окисна стабільність. Вона вказує на те, як продукт зберігає показники якості за високої температури і контактує з повітрям.

Під час смаження та запікання жири піддаються дії високої температури: від 120 до 180 градусів. Чим менше домішок містить продукт і чим більше жирних кислот, тим краще він підходить для смаження.

Показники точки димлення олій:

  • соняшникова – 107°C;
  • соняшникова рафінована – 227°C;
  • кукурудзяна – 178°C;
  • кукурудзяна рафінована – 232°C;
  • оливкова extra virgin – 160°C;
  • оливкова virgin – 210°C;
  • рафінована оливкова – 200-243°C;
  • кунжутна – 107°C;
  • лляна – 107°C;
  • гарбузова – 107°C;
  • рапсова – 107°C;
  • пальмова – 235°C;
  • кокосова – 177°C;
  • кокосова рафінована – 204°C.

Як бачимо, не всі рослинні олії підходять для смаження.

Точка димлення тваринних жирів:

  • вершкове масло – 150-177 ° C;
  • маргарин – 182°C;
  • сало та смалець – 190°C;
  • гусячий та яловичий жир – 215°C.

Ці показники доводять, що всі тваринні жири підходять для смаження.

На чому краще смажити

Отже, найкращими варіантами для приготування смажених страв є:

  • рафінована олія;
  • оливкова олія;
  • кокосова олія;
  • вершкове масло;
  • свиняче сало (або смалець), гусячий та яловичий жир.

Не смажте на нерафінованій соняшниковій, рапсовій, кунжутній, гарбузовій, лляній оліях. Їх краще вживати у сирому вигляді як заправку до салатів.

Читайте также: Як використовувати олію в побуті

Новое на сайте

  • Новини

Найсмачніший цитрусовий лимонад з м’ятою: рятуємось від літньої спеки завдяки простому рецепту

Хочете трохи освіжитися під час літньої спеки? Цей рецепт точно врятує навіть у найнестерпнішу погоду.

07/06/2025 13:26
  • Новини

Грошова допомога в розмірі 1200 гривень на місяць: як подати заявку на виплати

Частина українців можуть отримати грошову допомогу від міжнародної організації. Куди звертатися для отримання виплат.

07/06/2025 13:20
  • Новини

Пенсію в Україні хочуть збільшити на понад 2000 гривень: хто отримає підвищення

Деякі українські пенсіонери можуть отримати суттєве підвищення пенсійних виплат. Коли чекати цих змін.

07/06/2025 12:04
  • Новини

Відновлено реєстрацію на отримання продуктових наборів: як отримати гуманітарну допомогу

Частина українців можуть отримати гуманітарну допомогу у вигляді продуктів харчування. Куди звертатися за продуктовим набором.

07/06/2025 10:00
  • Новини

Вистачить і 15 років стажу: трьом категоріям українців дозволили виходити на пенсію в 50 років

У 2025 році, щоб вийти на пенсію за віком в Україні, потрібно мати відповідний страховий…

07/06/2025 08:12
  • Новини

Як часто треба перезавантажувати телефон, щоб він працював без перебоїв: поради експертів

Більшість із нас часто забуває про перезавантаження смартфона. Але ця звичка здатна серйозно вплинути на…

07/06/2025 07:32