Новини

Ця олія не підходить для смаження – небезпечна для здоров’я: кожен другий припускається помилки

Ми пояснимо, у чому полягає суттєва різниця між різними видами олій і які з них найбільше підходять для смаження.

Раніше ми називали найкращі марки справжнього вершкового масла.

Точка димлення: що про неї потрібно знати

Першим важливим показником продукту, який використовується для смаження, є його точка димлення. Тобто верхній поріг температури, коли відбувається задимлення, і утворюються небезпечні для здоров’я канцерогени. Другим – його окисна стабільність. Вона вказує на те, як продукт зберігає показники якості за високої температури і контактує з повітрям.

Під час смаження та запікання жири піддаються дії високої температури: від 120 до 180 градусів. Чим менше домішок містить продукт і чим більше жирних кислот, тим краще він підходить для смаження.

Показники точки димлення олій:

  • соняшникова – 107°C;
  • соняшникова рафінована – 227°C;
  • кукурудзяна – 178°C;
  • кукурудзяна рафінована – 232°C;
  • оливкова extra virgin – 160°C;
  • оливкова virgin – 210°C;
  • рафінована оливкова – 200-243°C;
  • кунжутна – 107°C;
  • лляна – 107°C;
  • гарбузова – 107°C;
  • рапсова – 107°C;
  • пальмова – 235°C;
  • кокосова – 177°C;
  • кокосова рафінована – 204°C.

Як бачимо, не всі рослинні олії підходять для смаження.

Точка димлення тваринних жирів:

  • вершкове масло – 150-177 ° C;
  • маргарин – 182°C;
  • сало та смалець – 190°C;
  • гусячий та яловичий жир – 215°C.

Ці показники доводять, що всі тваринні жири підходять для смаження.

На чому краще смажити

Отже, найкращими варіантами для приготування смажених страв є:

  • рафінована олія;
  • оливкова олія;
  • кокосова олія;
  • вершкове масло;
  • свиняче сало (або смалець), гусячий та яловичий жир.

Не смажте на нерафінованій соняшниковій, рапсовій, кунжутній, гарбузовій, лляній оліях. Їх краще вживати у сирому вигляді як заправку до салатів.

Читайте также: Як використовувати олію в побуті

Новое на сайте

  • Новини

19 листопада погода погіршиться: які області першими відчують негоду

Атмосферні фронти накриють країну. Сніг, дощ і мороз: чого ще чекати Україні цієї середи?

18/11/2025 22:30
  • Новини

Магнітна буря завтра: космічна погода демонструє стабільність, але є нюанси

Спокійна доба попереду. Чому прогноз геомагнітної активності на 19 листопада тішить фахівців?

18/11/2025 21:30
  • Новини

Шість тисяч гривень щомісяця: кому держава підніме мінімальну пенсію

Соціальний бонус на постійній основі. Які категорії пенсіонерів отримають подвоєні виплати?

18/11/2025 20:30
  • Новини

100% смертність без лікування: в Україну повернулася страшна хвороба часів Першої світової

Війна дронів спричинила медичний колапс на фронті. Як затримка евакуації перетворює “звичайні” рани на смертельні?

18/11/2025 19:30
  • Новини

Чи буде зимою світло в оселях: в Укренерго спрогнозували ситуацію

Відключення від електромережі в деяких регіонах сягають 12 годин на добу, і це у листопаді.…

18/11/2025 18:30
  • Новини

Як прати куртку в машинці без ризику: правила, про які часто забувають

Одна помилка — і річ зіпсована Як правильно прати верхній одяг?

18/11/2025 17:30