Новини

Вся правда про сало: чого в ньому більше – користі чи шкоди і кому цей продукт протипоказаний

Секрет популярності сала

Раніше, за часів без холодильників, без технологій консервування, сало було дуже популярним продуктом, адже могло довго зберігатися. Багато стареньких українських будинків ще пам’ятають дерев’яний ящик у сінях, де увесь рік зберігалося сало, пересипане сіллю.

Раніше ми розповідали, чи корисно сало їсти жінкам.

Продукт не втрачав смакових якостей і не псувався, залишався безпечним для організму. Додати до цього дуже високу харчову цінність – 770-870 ккал на 100 г – отримуємо секрет популярності сала у давні часи.

Користь та шкода сала

Сало – досить корисний продукт, що містить Омега 3, холін, вітаміни Д та Е. Залежно від способу відгодівлі сало містить 88-94% чистого жиру, який за рівнем засвоюваності може змагатися з молочним та риб’ячим жирами. За вмістом інших незамінних жирних кислот свиняче сало переважає вершкове масло. Сучасна наука доводить, що споживання сала разом із овочевими салатами попереджає ризик розвитку атеросклерозу.

Лікар сільськогосподарських наук, академік Української академії аграрних наук Валентин Рибалко зазначав, що надмірна кількість холестерину в салі – міф. За його словами, у 100 г свинини міститься 60 мг холестерину, яловичини – 67, телятини – 87, м’яса птиці – 113, маргарину – 186, вершкового масла – 244, білків курячого яйця – 1560, риб’ячого жиру. А у свинячому салі є лише сліди холестерину. У той же час, цей продукт містить усі незамінні аміно- та жирні кислоти. Тому вчений рекомендує споживати жінкам щодня по 45-50 г свіжого сала, а чоловікам – по 65-70 г для профілактики. Тому що сало сприяє виведенню з організму радіонуклідів.

Однак людям, які стежать за кількістю калорій, намагаючись схуднути, слід уважно підходити до їхнього підрахунку, вживаючи сало. Також обмежити або виключити сало з раціону дієтологи радять людям із захворюваннями нирок, печінки, при гострому холециститі та панкреатиті.

Також читайте: Це не сало, а справжній шедевр: рецепт найправильнішого засолювання – ідеальний смак та консистенція

Як вибрати смачне сало

Купуючи свіже сало, зверніть увагу на його структуру – вона буде живою, при дотику злегка рухатися. Якщо сало тверде, отже, воно вже було охолоджене і певний час зберігалося. Продукт не повинен мати специфічний запах. Якщо купуєте солоне сало, то вибирайте біле. Жовтий колір свідчить про тривале зберігання і може означати зміни смакових якостей.

Новое на сайте

  • Новини

«Тисяча Зеленського»: як оформити виплати через «Приват24» і Укрпошту

В Україні триває прийом заявок на отримання грошової допомоги в межах програми "Зимова підтримка". Розповідаємо,…

20/11/2025 10:44
  • Статті

Руки витирайте чимось іншим, а українські рушники зберігайте: вони можуть принести прибуток

Старі домоткані рушники — це не просто елемент побуту, який припадає пилом у скринях. Це…

20/11/2025 09:41
  • Новини

В Україні з’явилося нове свято 20 листопада: що відтепер відзначаємо

Цього року 20 листопада в Україні вперше вперше святкують дату, яку раніше відзначали у червні.

20/11/2025 09:13
  • Новини

Про що найбільше шкодують люди після 60 років: три головні життєві уроки

Сорок чоловіків і жінок віком від 60 до 75 років відверто поділилися, про що шкодують…

20/11/2025 07:29
  • Новини

«Карітас» підтримує українців: хто може розраховувати на грошову допомогу в грудні

Грошова підтримка від «Карітасу». У яких регіонах країни діють програми фіндопомоги від благодійної організації та…

20/11/2025 06:30
  • Новини

Готуємо закуску ресторанного рівня із звичайнісіньких продуктів: печінковий рулет з грибами

Зі звичайної курячої печінки можна приготувати страву ресторанного рівня. Такий рулет виглядає ошатно, відмінно ріжеться…

20/11/2025 05:31