Раніше, за часів без холодильників, без технологій консервування, сало було дуже популярним продуктом, адже могло довго зберігатися. Багато стареньких українських будинків ще пам’ятають дерев’яний ящик у сінях, де увесь рік зберігалося сало, пересипане сіллю.
Раніше ми розповідали, чи корисно сало їсти жінкам.
Продукт не втрачав смакових якостей і не псувався, залишався безпечним для організму. Додати до цього дуже високу харчову цінність – 770-870 ккал на 100 г – отримуємо секрет популярності сала у давні часи.
Сало – досить корисний продукт, що містить Омега 3, холін, вітаміни Д та Е. Залежно від способу відгодівлі сало містить 88-94% чистого жиру, який за рівнем засвоюваності може змагатися з молочним та риб’ячим жирами. За вмістом інших незамінних жирних кислот свиняче сало переважає вершкове масло. Сучасна наука доводить, що споживання сала разом із овочевими салатами попереджає ризик розвитку атеросклерозу.
Лікар сільськогосподарських наук, академік Української академії аграрних наук Валентин Рибалко зазначав, що надмірна кількість холестерину в салі – міф. За його словами, у 100 г свинини міститься 60 мг холестерину, яловичини – 67, телятини – 87, м’яса птиці – 113, маргарину – 186, вершкового масла – 244, білків курячого яйця – 1560, риб’ячого жиру. А у свинячому салі є лише сліди холестерину. У той же час, цей продукт містить усі незамінні аміно- та жирні кислоти. Тому вчений рекомендує споживати жінкам щодня по 45-50 г свіжого сала, а чоловікам – по 65-70 г для профілактики. Тому що сало сприяє виведенню з організму радіонуклідів.
Однак людям, які стежать за кількістю калорій, намагаючись схуднути, слід уважно підходити до їхнього підрахунку, вживаючи сало. Також обмежити або виключити сало з раціону дієтологи радять людям із захворюваннями нирок, печінки, при гострому холециститі та панкреатиті.
Також читайте: Це не сало, а справжній шедевр: рецепт найправильнішого засолювання – ідеальний смак та консистенція
Купуючи свіже сало, зверніть увагу на його структуру – вона буде живою, при дотику злегка рухатися. Якщо сало тверде, отже, воно вже було охолоджене і певний час зберігалося. Продукт не повинен мати специфічний запах. Якщо купуєте солоне сало, то вибирайте біле. Жовтий колір свідчить про тривале зберігання і може означати зміни смакових якостей.
Понеділок очікується в Україні переважно хмарним, вологим. Сонця не буде над усією територією.
В останню неділю жовтня ми традиційно переходимо на зимовий час. Як безболісно пережити зміну звичного…
Два потоки плазми прямують до Землі. Передбачається, що вони дістануться нашої планети не раніше 7…
Гороскоп на тиждень з 6 по 12 жовтня обіцяє бурю емоцій, глибокі розмови та несподівані…
Біла, жовта або фіолетова цибуля — яка з них корисніша? Дієтологи пояснюють, як правильно використовувати…
Що таке сновидіння? Священик відповідає на складне питання про духовну природу снів.