Новини

Чим насправді відрізняється ряжанка від кефіру і що корисніше – ось що говорять експерти

Користь і шкода кефіру

Кефір – напій змішаного молочнокислого та спиртового бродіння, що виробляється шляхом сквашування молока кефірними грибками.

Раніше ми розповідали, що корисніше – зелений чай або кава.

Під час процесу ферментації бактерії та дріжджі розщеплюють лактозу на глюкозу та галактозу. Кефір містить найменшу дозу спирту. Рівень етанолу може відрізнятись залежно від способу виробництва. Дослідження німецьких учених 2016 року показало рівень спирту 0,02 г на літр.

Кефір містить дієтичні мінерали, вітаміни та незамінні амінокислоти. Цей напій дієтологи рекомендують вживати людям, які прагнуть схуднути. Лікарі не радять кефір при підвищеній кислотності шлунка та хворобах дванадцятипалої кишки, а також при гастриті та панкреатиті.

Чому варто вживати ряжанку

Ряжанка — традиційний продукт української кухні, який виготовляється з топленого молока. Раніше в домашніх умовах молоко довго пряжили в печі до карамельного кольору, охолоджували до кімнатної температури, додавали сметану, накривали та ставили у тепле місце. Через 12 годин ряжанка була готова.

У промислових масштабах молоко спочатку пастеризують у стан топленого, а потім заквашують кисломолочною закваскою.

Користь ряжанки для людини полягає у великому вмісті кальцію. Тільки одна склянка напою містить чверть його добової норми та 20% фосфору. Дієтологи стверджують, що білок із ряжанки засвоюється краще, ніж із молока.

Ряжанка стимулює апетит, покращує роботу нирок та шлунково-кишкового тракту. Водночас, так само як і кефір, ряжанку слід обережно вживати людям з виразковою хворобою шлунка, гастритами та підвищеною кислотністю.

Читайте також: Як вибрати якісне вершкове масло?

Новое на сайте

  • Статті

SOS після сонця: 3 прості маски для спасіння шкіри

Сонце – радість, але й стрес для шкіри Навіть коротке перебування на сонці може залишити…

06/07/2025 14:27
  • Новини

Парламент продовжить воєнний стан і мобілізацію до листопада: шістнадцяте рішення поспіль

На найближчому пленарному тижні Верховна Рада України розгляне питання про продовження воєнного стану та загальну…

06/07/2025 13:36
  • Новини

Кислий сир – не вирок: ідеальна запіканка з «проблемного» продукту

Кислий сир – не привід викидати продукт. За допомогою простого трюку та доступних інгредієнтів можна…

06/07/2025 11:58
  • Новини

Пенсії як привілеї: чому кожен п’ятий українець отримує особливі виплати

В Україні майже кожен п'ятий пенсіонер отримує виплати за спеціальним законодавством. Але вже незабаром система…

06/07/2025 10:59
  • Новини

Новий урожай українських кавунів вже у продажу: чому дорого і що буде далі

Українські фермери розпочали збір кавунів, але поки що врожай продають за підвищеною ціною. Чому кавуни…

06/07/2025 09:54
  • Статті

Посилка з міною: як херсонець урятував себе від вірної смерті

Отримати повідомлення про посилку - буденність. Але в умовах війни це навіть може стати смертельною…

06/07/2025 08:59