Новини

Багато хто навіть не здогадується, але ці звичайні продукти зберігають здоров’я і продовжують молодість

Раніше ми розповідали, чи корисне вживання сала для жінок.

Лікарі радять бути особливо уважними до свого харчування в старшому віці. Рекомендують обмежити вживання трансжирів, цукру та солі. Поряд з цим дієтологи наполегливо радять їсти більше овочів, фруктів та злаків. Крім того, вони визначили ряд продуктів, які незамінні для підтримки здров’я організму людям після 50.

Ягоди

Вони дають нутрієнти – речовини, які організм використовує для виживання, зростання та розмноження. Ягоди дуже корисні для судин, серця, суглобів, шкіри, травної системи. А харчові волокна та вітаміни дуже важливі людям після 50 років. Ягоди позитивно впливають на роботу мозку та покращують пам’ять, чим захищають від хвороби Альцгеймера та деменції. Зберігати зір допомагає чорниця завдяки вітаміну В2.

Здоровій людині слід з’їдати 300 г сезонних ягід на день. Але одна порція має становити не більше 150 г, щоб не навантажувати травну систему.

Листові овочі

Салат айсберг, капуста, рукола, шпинат, листовий салат, петрушка – це лише невеликий перелік найбільш поширених в Україні листових овочів. Дієтологи називають цю групу продуктів однією з найкорисніших, яка доступна широкому колу споживачів. Адже листові овочі знижують ризик захворювань серцево-судинної системи і навіть розвитку певних видів раку. Тому людям після 50 років вони дуже показані для споживання.

Кожного дня слід їсти 300 грамів овочів, включаючи і листові, поділивши їх на 3-4 прийоми їжі.

Риба

Риба – це високоякісний білок. Вона також містить омега-3 жирні кислоти, вітаміни D та B12. Також риба багата на кальцій, калій, фосфор, залізо, цинк, йод і магній.

Відповідно до принципів тарілки здорового харчування рибні страви варто споживати 2-3 рази на тиждень. Це зменшить ризик серцево-судинних захворювань, знизить артеріальний тиск та ризик інсультів та серцевої недостатності.

Горіхи та насіння

Горіхи є джерелом поліненасичених жирних кислот омега-3. Тому покращують пам`ять і концентрацію уваги, а ще – знімають стрес. Вітамін В, магній і незамінні амінокислоти дуже важливі для функціонування організму після 50 років. Насіння у раціоні діє як антиоксидант.

Дієтологи рекомендують з’їдати 4-6 штук волоських горіхів на день дорослим людям, а після 50 років цю кількість зменшити до 3-4 ядер. Приблизно півжмені насіння варто додавати в щоденний раціон.

Кисломолочний сир

Дуже важливий продукт у харчуванні після 50 років. У складі білку казеїну містяться амінокислоти. Казеїн сприяє ліпідному обміну та знижує рівень холестерину в крові. Кисломолочний сир також містить кальцій та фосфор, а тому корисний для зубів, нігтів, волосся, кісткової тканини та нервової системи.

Дієтологи радять не перевищувати добову норму споживання сиру: 200-300 г буде достатньо.

Новое на сайте

  • Новини

Споживачі почали отримувати ще одну платіжку за газ: за що доведеться окремо заплатити

Українці вже давно звикли оплачувати дві окремі квитанції за газ – за сам ресурс та…

21/11/2025 06:33
  • Новини

До сковороди нічого не прилипне: простий спосіб з минулого, про який багато хто забув

Майже кожен стикався із неприємною ситуацією: готуєш апетитні млинці чи котлети, а вони намертво прилипають…

21/11/2025 05:33
  • Статті

Як обрати доставку суші у Києві: 7 основних критеріїв

Романтичні вечері, корпоративи, святкові столи, перекуси під серіал — суші стали універсальною стравою для будь-якої…

20/11/2025 23:06
  • Новини

Погода 21 листопада: атмосферні фронти розділять Україну на холодну й теплу частини

Температурний контраст тижня. Де завтра очікувати дощі, тумани й сильний вітер?

20/11/2025 22:30
  • Новини

Потужний сонячний потік рухається в бік Землі: чи чекати 21 листопада магнітну бурю

Спокій перед бурею. Магнітне поле планети готується до нового удару?

20/11/2025 21:30
  • Дача

Підзимовий посів: посадіть кабачки в листопаді, щоб отримати дуже ранній урожай

Сійте, але обережно. Як правильно садити листопадові кабачки і не помилитися з температурою?

20/11/2025 20:30