Тож аби не наражати на небезпеку отруєння своєї сім’ї, а також щоб не зіпсувати страву, в яку додаємо яйця, варто знати кілька способів перевірки їхньої свіжості.
Раніше ми розповідали, як не можна їсти курячі яйця.
У свіжих курячих яєць шкаралупа матова і дещо шершава. З часом вона набуває більш гладкої текстури та специфічного глянцевого блиску. Хоча фактура може бути пов’язана з породою курей, які несуть яйця. Тож такий спосіб підійде для випадків, коли треба вибракувати кілька «старих» яєць, які потрапили до свіжих.
Яйця різного ступеню свіжості будуть по-різному себе поводити у холодній воді. Свіже яйце ляже на бік. Таке, яке курка знесла від одного до двох тижнів тому опуститься на дно, але стоятиме на кінчику. Такі яйця можна сміливо вживати у їжу. Однак якщо яйце спливло – це явна ознака, що воно вже зіпсоване. Його навіть не варто розбивати, запах вам точно не сподобається.
Завдяки світлу можна просвітити яйце і подивитися, що у нього під шкарлупою. Спрямуйте ліхтарик на яйце і зверніть увагу на розмір повітряної кишені: чим свіжіше яйце – тим він менший. Якщо помітили затемнення у білку, таке яйце їсти вже не можна.
Спробуйте потрусити яйце біля вуха. Якщо воно свіже – жодних звуків ви не почуєте. Характерне хлюпання притаманне зіпсованим яйцям.
Якщо попередні способи залишили у вас сумніви у свіжості яйця, тоді розбийте його в окремій посудині і оцініть, як виглядають білок і жовток. У якісному продукті білок буде досить густий і триматиме форму, тоді як у зіпсованому він розтечеться. Жовток свіжого яйця має характерний колір і також тримає форму. У несвіжому яйці його не вдасться залишити цілим, він може мати повністю або частково змінений колір і дуже рідку або, навпаки, занадто густу або зі згустками консистенцію. Крім того, несвіжі яйця дуже неприємно пахнуть.
Аби яйця довше залишалися свіжими, зберігайте їх у холодильнику. Мити цей продукт рекомендується лише перед приготуванням, інакше змивається захисний шар на шкаралупі та яйце швидше псується.
В Україні триває прийом заявок на отримання грошової допомоги в межах програми "Зимова підтримка". Розповідаємо,…
Старі домоткані рушники — це не просто елемент побуту, який припадає пилом у скринях. Це…
Цього року 20 листопада в Україні вперше вперше святкують дату, яку раніше відзначали у червні.
Сорок чоловіків і жінок віком від 60 до 75 років відверто поділилися, про що шкодують…
Грошова підтримка від «Карітасу». У яких регіонах країни діють програми фіндопомоги від благодійної організації та…
Зі звичайної курячої печінки можна приготувати страву ресторанного рівня. Такий рулет виглядає ошатно, відмінно ріжеться…