Новини

Чим великодня паска відрізняється від панеттоне і яка випічка смачніша

Відразу ж обмовимося, що панеттоне – це різдвяна випічка, на Великдень в Італії готують коломбу. Хоча саме панеттоне – найбільш популярна в Україні, звісно, після паски саме у великодні свята.

Раніше ми розповідали, як приготувати великодню паску швидкого приготування.

Паска, панеттоне і коломба – це традиційні святкові випічки, які часто вживають під час святкування Великодня. Хоча всі ці випічки мають схожий зовнішній вигляд і іноді можуть здаватися схожими на перший погляд, вони мають свої унікальні особливості та відмінності у рецептурі.

Великодня паска – це традиційна святкова випічка в православних країнах. Основні інгредієнти для паски включають борошно, дріжджі, масло, яйця, цукор, родзинки, цукати та різні спеції. Паска зазвичай прикрашається білою глазур’ю, цукровою пудрою, горіхами або сухофруктами. Відмінною рисою паски є її форма – високий циліндричний хліб з конічною вершиною.

Панеттоне – це італійські святкові ласощі, які традиційно вживають на Різдво та Новий рік. При приготуванні панеттоне використовують практично той же набір, що і для паски, але втричі менше борошна і втричі більше вершкового масла та жовтків. Таке тяжке тісто піднімає закваска. Саме вона – найголовніший компонент панеттоне. Через велику кількість масла та яєць тісто у панеттоне виходить вологим та смачним. Паска ж більш суха і повітряна.

Хоча все залежить від ваших уподобань.

Панеттоне має типову форму круглого дна з високими боками і шапочкою. Зовні ця італійська випічка схожа на нашу паску, тому така популярна саме на Великдень.

Коломба – це також італійський святковий хліб, який вживають під час Великодня. Основні інгредієнти для коломби такі ж, як у панеттоне: борошно, натуральні дріжджі, масло, яйця, цукор, цедра цитрусових та сухофрукти. Відмінною рисою коломби є її форма – хліб у формі голуба. Коломба також часто прикрашається ласощами та глазур’ю.

Хоча в класичну коломбу не кладуть цукати та родзинки, а замість глазурі верхівки прикрашають цукровим посипанням та горіхами.

Таким чином, хоча паска, панеттоне, коломба мають схожі інгредієнти і призначені для святкового вживання, вони мають свої унікальні особливості та відмінності в рецептурі, формі та смаку. Кожна з цих випічок має свою традицію та символіку, що робить їх незамінними компонентами святкового столу.

Читайте також на тему:

Паска на рідкому тісті;

Чому не виходить паска: типові помилки;

Пасха на жовтках – рецепт найсмачнішої великодньої випічки.

Новое на сайте

  • Новини

6500 гривень цієї зими: хто гарантовано отримає виплату

Крім тисячі Зеленського, українці зможуть отримати ще одну допомогу у розмірі 6500 гривень. Розповідаємо хто…

19/11/2025 06:30
  • Новини

5 помилок при квашенні капусти: чому вона не виходить хрусткою і смачною

Квашена капуста — проста, недорога та дуже корисна заготівля, але інколи навіть досвідченим господиням вона…

19/11/2025 05:31
  • Новини

19 листопада погода погіршиться: які області першими відчують негоду

Атмосферні фронти накриють країну. Сніг, дощ і мороз: чого ще чекати Україні цієї середи?

18/11/2025 22:30
  • Новини

Магнітна буря завтра: космічна погода демонструє стабільність, але є нюанси

Спокійна доба попереду. Чому прогноз геомагнітної активності на 19 листопада тішить фахівців?

18/11/2025 21:30
  • Новини

Шість тисяч гривень щомісяця: кому держава підніме мінімальну пенсію

Соціальний бонус на постійній основі. Які категорії пенсіонерів отримають подвоєні виплати?

18/11/2025 20:30
  • Новини

100% смертність без лікування: в Україну повернулася страшна хвороба часів Першої світової

Війна дронів спричинила медичний колапс на фронті. Як затримка евакуації перетворює “звичайні” рани на смертельні?

18/11/2025 19:30