Новини

Чим великодня паска відрізняється від панеттоне і яка випічка смачніша

Відразу ж обмовимося, що панеттоне – це різдвяна випічка, на Великдень в Італії готують коломбу. Хоча саме панеттоне – найбільш популярна в Україні, звісно, після паски саме у великодні свята.

Раніше ми розповідали, як приготувати великодню паску швидкого приготування.

Паска, панеттоне і коломба – це традиційні святкові випічки, які часто вживають під час святкування Великодня. Хоча всі ці випічки мають схожий зовнішній вигляд і іноді можуть здаватися схожими на перший погляд, вони мають свої унікальні особливості та відмінності у рецептурі.

Великодня паска – це традиційна святкова випічка в православних країнах. Основні інгредієнти для паски включають борошно, дріжджі, масло, яйця, цукор, родзинки, цукати та різні спеції. Паска зазвичай прикрашається білою глазур’ю, цукровою пудрою, горіхами або сухофруктами. Відмінною рисою паски є її форма – високий циліндричний хліб з конічною вершиною.

Панеттоне – це італійські святкові ласощі, які традиційно вживають на Різдво та Новий рік. При приготуванні панеттоне використовують практично той же набір, що і для паски, але втричі менше борошна і втричі більше вершкового масла та жовтків. Таке тяжке тісто піднімає закваска. Саме вона – найголовніший компонент панеттоне. Через велику кількість масла та яєць тісто у панеттоне виходить вологим та смачним. Паска ж більш суха і повітряна.

Хоча все залежить від ваших уподобань.

Панеттоне має типову форму круглого дна з високими боками і шапочкою. Зовні ця італійська випічка схожа на нашу паску, тому така популярна саме на Великдень.

Коломба – це також італійський святковий хліб, який вживають під час Великодня. Основні інгредієнти для коломби такі ж, як у панеттоне: борошно, натуральні дріжджі, масло, яйця, цукор, цедра цитрусових та сухофрукти. Відмінною рисою коломби є її форма – хліб у формі голуба. Коломба також часто прикрашається ласощами та глазур’ю.

Хоча в класичну коломбу не кладуть цукати та родзинки, а замість глазурі верхівки прикрашають цукровим посипанням та горіхами.

Таким чином, хоча паска, панеттоне, коломба мають схожі інгредієнти і призначені для святкового вживання, вони мають свої унікальні особливості та відмінності в рецептурі, формі та смаку. Кожна з цих випічок має свою традицію та символіку, що робить їх незамінними компонентами святкового столу.

Читайте також на тему:

Паска на рідкому тісті;

Чому не виходить паска: типові помилки;

Пасха на жовтках – рецепт найсмачнішої великодньої випічки.

Новое на сайте

  • Новини

Українських водіїв почали масово позбавляти прав: за що карають

В Україні стрімко зростає кількість водіїв, які втрачають право керувати авто. МВС публікує тривожну статистику.

20/08/2025 13:46
  • Комуналка

Забудьте про паперові платіжки: у Нафтогазі повідомили про новий спосіб оплати для споживачів

У головній компанії-газопостачальнику країни зробили важливу заяву для побутових споживачів. Що треба знати.

20/08/2025 12:37
  • Новини

Розраховувати розмір пенсії в Україні хочуть по-іншому: що зміниться

Українцям обіцяють справедливіші пенсії: у Мінсоцполітики розробляють механізм, що має виправити неспівмірність розрахунків.

20/08/2025 11:21
  • Новини

Як позбутися запаху секонд-хенду: ось що треба зробити з одягом і взуттям – секретні прийоми

Не секрет, що одяг із секонд-хенду має дуже неприємний запах, який звичайним пранням іноді взагалі…

20/08/2025 09:56
  • Новини

У 2026 році частину пенсій призупинять: кому терміново потрібно звернутися в Пенсійний фонд

Пенсійний фонд попередив: частина українських пенсіонерів ризикує залишитися без грошей уже з 2026 року. Що…

20/08/2025 09:27
  • Новини

Огірки чи кабачки: які літні овочі корисніші для організму

Огірки чи кабачки? Дієтологи зважили користь обох літніх овочів і розповіли, чим вони відрізняються.

20/08/2025 07:51