Новини

Капустняк полтавський – шедевр національної кухні

Капусняк полтавський

Капусняк – страва української кухні. Це густий суп з капустою та пшоном. Вважається, що до страви слід додавати квашену капусту. Проте на Полтавщині її готують інакше. Пропонуємо старовинний рецепт – так готували капусняк ще наші прабабусі.

Інгредієнти

Свинина – 500-600 г (можна жирної, на ребрах), картопля – 4-5 шт., свіжа капуста – 1 кг, цибуля – 1 шт., морква – 1 шт., пшоно – півсклянки, томатний соус – 3 столові ложки (можна замінити 1 столовою ложкою томатної пасти або 3-4 шт. свіжих помідорів), свиняче сало – 100 г, сіль, перець, зелень кропу та петрушки.

Приготування

  1. М’ясо миємо, заливаємо 4 л води і ставимо каструлю на вогонь. Варимо м’ясо до готовності, воно має відставати від кісток.
  2. Капусту ріжемо на дуже дрібні квадратики (спочатку вздовж, а потім упоперек). Збираємо її гіркою і рубаємо великим ножем, поки вона не стане дуже дрібною та соковитою.
  3. Картоплю нарізаємо кубиками, цибулю – дрібніше, а моркву – соломкою. Пшоно заливаємо чашкою гарячого бульйону і розтираємо. Для цього краще використовувати макітру (глиняний посуд) та макогон (товкач). Сало дрібно ріжемо, витоплюємо на сковороді і на отриманому жирі підсмажуємо цибулю з морквою. Додаємо томатний соус або пасту.
  4. Коли м’ясо зварилося, виймаємо його з бульйону, а в бульйон додаємо картоплю і даємо проваритися 10 хвилин. Потім кладемо капусту і пшоно. Варимо капусняк хвилин 20. Якщо любите розваристу капусту – варіть довше. Додаємо підсмажену на салі цибулю з морквою і даємо покипіти кілька хвилин. Солимо, перчимо. М’ясо звільняємо від кісточок, ріжемо на дрібніші шматки і повертаємо в капусняк.

Капусняк має вийти досить густим, але рідини в ньому має бути достатньо, не перетворюйте його на кашу. Додаємо зелень і вимикаємо вогонь. Даємо настоятися півгодини.

Новое на сайте

  • Новини

Погода на вихідні 24-25 травня: чи прийде нарешті довгоочікуване тепло

Тепла погода чи знову дощ? Чого очікувати українцям у суботу та неділю? Синоптики зробили детальний…

23/05/2025 23:05
  • Новини

Магнітні бурі в суботу, 24 травня

Чи буде магнітна буря в суботу. Експерти поділилися прогнозами. Що варто знати метеозалежним.

23/05/2025 22:35
  • Статті

Щасливі дні на пенсії: як кіт чи собака змінює повсякдення

Для людей похилого віку важливо мати в домі домашніх улюбленців. Відомо, що собаки — найвірніші…

23/05/2025 22:18
  • Новини

Морква виросте великою, солодкою і не тріскатиметься: яке підживлення використовувати

Солодка, хрумка, велика – саме такою ми хочемо бачити моркву з власного городу. Розповідаємо, як…

23/05/2025 22:00
  • Новини

Форшмак із сардин: готуємо найпростіший варіант улюбленої страви

Форшмак – ідеальна намазка для бутербродів. Спробуйте спрощений варіант із сардин, для приготування всього за…

23/05/2025 21:28
  • Новини

Українцям збільшили тривалість відпусток: хто відпочиватиме довше

Частина українців зможуть відпочивати значно довше. Роз'яснення міністерства.

23/05/2025 19:15