Новини

Капустняк полтавський – шедевр національної кухні

Капусняк полтавський

Капусняк – страва української кухні. Це густий суп з капустою та пшоном. Вважається, що до страви слід додавати квашену капусту. Проте на Полтавщині її готують інакше. Пропонуємо старовинний рецепт – так готували капусняк ще наші прабабусі.

Інгредієнти

Свинина – 500-600 г (можна жирної, на ребрах), картопля – 4-5 шт., свіжа капуста – 1 кг, цибуля – 1 шт., морква – 1 шт., пшоно – півсклянки, томатний соус – 3 столові ложки (можна замінити 1 столовою ложкою томатної пасти або 3-4 шт. свіжих помідорів), свиняче сало – 100 г, сіль, перець, зелень кропу та петрушки.

Приготування

  1. М’ясо миємо, заливаємо 4 л води і ставимо каструлю на вогонь. Варимо м’ясо до готовності, воно має відставати від кісток.
  2. Капусту ріжемо на дуже дрібні квадратики (спочатку вздовж, а потім упоперек). Збираємо її гіркою і рубаємо великим ножем, поки вона не стане дуже дрібною та соковитою.
  3. Картоплю нарізаємо кубиками, цибулю – дрібніше, а моркву – соломкою. Пшоно заливаємо чашкою гарячого бульйону і розтираємо. Для цього краще використовувати макітру (глиняний посуд) та макогон (товкач). Сало дрібно ріжемо, витоплюємо на сковороді і на отриманому жирі підсмажуємо цибулю з морквою. Додаємо томатний соус або пасту.
  4. Коли м’ясо зварилося, виймаємо його з бульйону, а в бульйон додаємо картоплю і даємо проваритися 10 хвилин. Потім кладемо капусту і пшоно. Варимо капусняк хвилин 20. Якщо любите розваристу капусту – варіть довше. Додаємо підсмажену на салі цибулю з морквою і даємо покипіти кілька хвилин. Солимо, перчимо. М’ясо звільняємо від кісточок, ріжемо на дрібніші шматки і повертаємо в капусняк.

Капусняк має вийти досить густим, але рідини в ньому має бути достатньо, не перетворюйте його на кашу. Додаємо зелень і вимикаємо вогонь. Даємо настоятися півгодини.

Новое на сайте

  • Комуналка
  • Статті

Субсидія під питанням: кому і за що можуть відмовити у допомозі

В Україні право на субсидію мають усі громадяни України та іноземці, якщо їх витрати на…

03/09/2025 16:31
  • Новини

Уся правда про ультразвукове дослідження: чи справді УЗД небезпечне для організму

Багато людей і досі мають сумніви щодо безпечності ультразвукового дослідження (УЗД). У побуті поширюються чутки…

03/09/2025 15:59
  • Новини

Цвістимуть, як ніколи: як правильно пересаджувати півонії восени

Найкращий час для пересадки півоній – з другої половини серпня до середини жовтня. Дотримуйтесь простих…

03/09/2025 15:41
  • Новини

Він просто тане в роті: найніжніший шоколадний торт без випікання із заварним кремом

Легкий, ніжний і шоколадний: цей торт без випікання із заварним кремом стане улюбленим десертом для…

03/09/2025 15:10
  • Новини

Компенсація за комунальні послуги: як зменшити суми в платіжках

Споживачі можуть вимагати компенсацію за комунальні послуги. Для цього слід написати письмову заяву надавачу послуг…

03/09/2025 14:48
  • Новини

З пенсійних карток списують десятки тисяч гривень: у чому причина

Клієнт Ощадбанку поскаржився на списання 47 тисяч гривень з пенсійної картки без його відома. Банк…

03/09/2025 14:20