Новини

Капустняк полтавський – шедевр національної кухні

Капусняк полтавський

Капусняк – страва української кухні. Це густий суп з капустою та пшоном. Вважається, що до страви слід додавати квашену капусту. Проте на Полтавщині її готують інакше. Пропонуємо старовинний рецепт – так готували капусняк ще наші прабабусі.

Інгредієнти

Свинина – 500-600 г (можна жирної, на ребрах), картопля – 4-5 шт., свіжа капуста – 1 кг, цибуля – 1 шт., морква – 1 шт., пшоно – півсклянки, томатний соус – 3 столові ложки (можна замінити 1 столовою ложкою томатної пасти або 3-4 шт. свіжих помідорів), свиняче сало – 100 г, сіль, перець, зелень кропу та петрушки.

Приготування

  1. М’ясо миємо, заливаємо 4 л води і ставимо каструлю на вогонь. Варимо м’ясо до готовності, воно має відставати від кісток.
  2. Капусту ріжемо на дуже дрібні квадратики (спочатку вздовж, а потім упоперек). Збираємо її гіркою і рубаємо великим ножем, поки вона не стане дуже дрібною та соковитою.
  3. Картоплю нарізаємо кубиками, цибулю – дрібніше, а моркву – соломкою. Пшоно заливаємо чашкою гарячого бульйону і розтираємо. Для цього краще використовувати макітру (глиняний посуд) та макогон (товкач). Сало дрібно ріжемо, витоплюємо на сковороді і на отриманому жирі підсмажуємо цибулю з морквою. Додаємо томатний соус або пасту.
  4. Коли м’ясо зварилося, виймаємо його з бульйону, а в бульйон додаємо картоплю і даємо проваритися 10 хвилин. Потім кладемо капусту і пшоно. Варимо капусняк хвилин 20. Якщо любите розваристу капусту – варіть довше. Додаємо підсмажену на салі цибулю з морквою і даємо покипіти кілька хвилин. Солимо, перчимо. М’ясо звільняємо від кісточок, ріжемо на дрібніші шматки і повертаємо в капусняк.

Капусняк має вийти досить густим, але рідини в ньому має бути достатньо, не перетворюйте його на кашу. Додаємо зелень і вимикаємо вогонь. Даємо настоятися півгодини.

Новое на сайте

  • Статті

Як подарувати квартиру без наслідків: що потрібно знати про договір дарування

Дарування — це передача нерухомого майна (будинку, квартири, дачі тощо) безкоштовно, без будь-яких умов чи…

08/07/2025 16:59
  • Статті

Допомога від держави: хто з цивільних може отримати виплати за поранення на роботі під час війни

З липня 2024 року українці, котрі постраждали на роботі під час війни, можуть отримати від…

08/07/2025 15:58
  • Новини

Чим підживити томати: маловідомий, але дуже ефективний спосіб

Не всі добрива однаково ефективні для томатів. Розповідаємо перевірений рецепт, який суттєво підвищив урожай.

08/07/2025 15:30
  • Новини

Кабачки по-корейськи: цю закуску зметуть зі стола першою

Готуєте до свят чи просто хочете урізноманітнити меню? Спробуйте ці ароматні кабачки з корейськими спеціями…

08/07/2025 15:00
  • Новини

В Україні змінилися ціни на яйця: скільки коштує десяток у липні

У супермаркетах і на ринках уже помітна нова динаміка вартості яєць. Що вплинуло на ціни…

08/07/2025 14:19
  • Новини

За деякі послуги у школах доведеться платити: які зміни ухвалили

Уряд ухвалив рішення дозволити навчальним закладам брати оплату за частину послуг. Пояснюємо, за що саме…

08/07/2025 13:10