Йдеться про бульби, які збереглися до весни і на них утворилася велика кількість пагонів (проростків). Саме така картопля небезпечна для вживання. Про це повідомили лікарі-гастроентерологи.
Раніше ми розповідали, де не можна саджати картоплю.
Картопля, що проросла, містить високий рівень соланіну, який є токсичним для людини. Тому медики рекомендують уникати вживання пророслої картоплі в їжу. Симптоми отруєння соланіном можуть включати нудоту, блювання, безсоння та інші неприємні стани. Найкраще викинути картоплю, що проросла, і придбати свіжі, безпечні овочі для приготування їжі.
Особливо медики не рекомендують вживати картоплю, на якій з’явилася велика кількість великих паростків, які досягають уже понад 3-4 см завдовжки.
З дрібними паростками картоплю вживати в їжу можна, але важливо ретельно чистити бульби, щоб на них не залишалося позеленілих частин – це пряма вказівка на те, що в картоплі накопичився соланін. Така картопля зазвичай при варінні може трохи гірчити.
Для вирощування вона ідеальна, тому що саме зелені бульби швидше проростають і дають хороший урожай, а ось для вживання в їжу, від них краще відмовитися або ретельно зрізати зелені частини.
Якщо ви купуєте картоплю на ринку або в магазині, то паростки продавці можуть обривати, але при чищенні ви все одно можете побачити позеленілі частини, які не можна готувати.
21 серпня в Івано-Франківській, Закарпатті та Чернігівській області очікується невеликий дощ.
Чи будуть геомагнітні хвилювання цього дня? Дуже важливо у дні з магнітними бурями та напередодні…
Навіщо купувати соус, якщо можна приготувати його самому натуральний, ароматний і без консервантів? Ми ділимося…
Вже з вересня українські пенсіонери можуть зіткнутися із важливими змінами. Розповідаємо, кого торкнуться нововведення.
З липня 2025 року всі аптеки, що беруть участь у програмі, зобов'язані укласти договір із…
Навіть досвідчені господині припускаються помилок, через які котлети стають гумовими або розвалюються. Розбираємо головні кулінарні…