Новини

Чашка чаю на день допоможе уникнути діабету – експерти радять конкретний сорт

Експерти вважають, що чай має потужну антиоксидантну та протизапальну дію, що поліпшує чутливість до інсуліну. Особливо сильний вплив чинить так званий “темний” чай – повністю ферментований чай, який під час заварювання дає чорний густий настій.

Як проводилося дослідження

Вчені з Університету Аделаїди (Австралія) і Південно-Східного університету (Китай) вивчили щоденне вживання чаю 1 923 дорослими жителями Китаю. Серед учасників були як люди, які не вживають чай, так і ті, хто в минулому пив тільки один вид чаю.

Раніше ми писали, чому чорний чай корисний для мозку.

Їх запитували про частоту вживання чаю – від “ніколи”, “час від часу” до “часто” і “щодня”, а також про тип чаю – зелений, чорний, темний або інший.

Потім було проаналізовано результати тестів на:

  • кількість цукру в сечі,
  • інсулінорезистентність,
  • глікемічний статус, що визначається як наявність діабету 2-го типу в анамнезі,
  • толерантність до глюкози.

Щоденне вживання чаю виявилося пов’язаним зі збільшенням екскреції глюкози із сечею та зниженням інсулінорезистентності, що вказує на зниження вірогідності розвитку переддіабету та діабету 2-го типу.

Чашка чаю на день зменшує рівень глюкози

Люди, які хворіють на діабет, часто страждають на ниркову реабсорбцію глюкози, тобто їхні нирки затримують більше глюкози, не даючи їй виводитися із сечею і сприяючи підвищенню рівня цукру в крові.

На конференції Європейської асоціації з вивчення діабету (EASD) у Гамбурзі (Німеччина), дослідники заявили, що у любителів випити чашечку чаю ризик розвитку переддіабету на 15% нижчий, а ризик розвитку діабету 2 типу – на 28% нижчий, ніж у тих, хто ніколи не п’є чай.

“Отримані нами результати вказують на захисний вплив звичного чаювання на контроль рівня цукру в крові через збільшення виділення глюкози із сечею, поліпшення інсулінорезистентності та, отже, поліпшення контролю рівня цукру в крові”, – зазначив професор Тонджі Ву, провідний автор дослідження.

Раніше ми писали, який чай небезпечний для здоров’я.

Вплив “темного” чаю на рівень цукру

Ці переваги були найбільш виражені у тих, хто щодня п’є “темний” чай.

Ризик розвитку переддіабету в любителів “темного” чаю був на 53% нижчим, а ризик розвитку діабету 2 типу – на 47% нижчим, навіть з урахуванням встановлених факторів ризику, зокрема:

  • індекс маси тіла,
  • підвищений артеріальний тиск,
  • рівень глюкози в крові,
  • рівень холестерину,
  • споживання алкоголю, куріння,
  • сімейний анамнез діабету,
  • нерегулярні фізичні навантаження.

“Якщо розглянути всі різні біомаркери, пов’язані зі звичним вживанням “темного” чаю, то це може бути одним із простих кроків, які люди можуть легко зробити для поліпшення свого харчування і здоров’я”, – стверджують вчені.

Новое на сайте

  • Новини

Кислий сир – не вирок: ідеальна запіканка з «проблемного» продукту

Кислий сир – не привід викидати продукт. За допомогою простого трюку та доступних інгредієнтів можна…

06/07/2025 11:58
  • Новини

Пенсії як привілеї: чому кожен п’ятий українець отримує особливі виплати

В Україні майже кожен п'ятий пенсіонер отримує виплати за спеціальним законодавством. Але вже незабаром система…

06/07/2025 10:59
  • Новини

Новий урожай українських кавунів вже у продажу: чому дорого і що буде далі

Українські фермери розпочали збір кавунів, але поки що врожай продають за підвищеною ціною. Чому кавуни…

06/07/2025 09:54
  • Статті

Посилка з міною: як херсонець урятував себе від вірної смерті

Отримати повідомлення про посилку - буденність. Але в умовах війни це навіть може стати смертельною…

06/07/2025 08:59
  • Статті

Як повернути пенсію, якщо не пройшли ідентифікацію вчасно

Через прострочену ідентифікацію чи неактивний рахунок тисячі пенсіонерів-ВПО залишилися без виплат. Нова ухвала Кабміну дозволяє…

06/07/2025 07:47
  • Новини

Чи можна не працювати під час повітряної тривоги і отримувати зарплату

Чи має право роботодавець вимагати від працівника виконувати свою роботу під час повітряної тривоги?

06/07/2025 06:34