Вчені проаналізували зразки крові понад 7000 людей віком від 45 до 90 років. Зокрема, дослідників цікавила концентрація у сироватці крові антиоксидантів: вітамінів A, Е та C, а також низки каротиноїдів.
Автори роботи заявили, що висока концентрація лютеїну та зеаксантину в крові пов’язана з меншим ризиком розвитку деменції. Те саме спостерігалося для бета-криптоксантину.
Зазначається, що лютеїн та зеаксантин містяться в зелені та овочах: шпинаті, гороху, гарбузі та моркві, а бета-криптоксантин – у папаї, цитрусових та кукурудзі.
Вчені додали, що необхідні подальші дослідження, щоб перевірити, чи дійсно додавання конкретних антиоксидантів до дієти може захистити мозок від розвитку деменції.
Розмір пенсії в України залежить від двох ключових показників: тривалості стажу та розміру заробітної плати,…
Українці вже давно звикли оплачувати дві окремі квитанції за газ – за сам ресурс та…
Майже кожен стикався із неприємною ситуацією: готуєш апетитні млинці чи котлети, а вони намертво прилипають…
Романтичні вечері, корпоративи, святкові столи, перекуси під серіал — суші стали універсальною стравою для будь-якої…
Температурний контраст тижня. Де завтра очікувати дощі, тумани й сильний вітер?
Спокій перед бурею. Магнітне поле планети готується до нового удару?