У присутності марганцю організм повніше використовує жири, підвищується засвоюваність міді.
Також мікроелемент регулює процеси кровотворення, посилює синтез гормонів щитовидної залози – тироксину та трийодтироніну, бере участь у синтезі інтерферону та зміцнює імунітет, підтримує нормальне згортання крові.
Марганець іще називають мікроелементом-менеджером, бо він контролює та підтримує
багато життєвих функцій організму.
Надлишок марганцю може призвести до серйозних наслідків, після яких навіть молодий
організм дуже важко відновлюється, – погіршення всмоктування заліза та виникнення
анемії, погіршення стану нервової системи, порушення всмоктування кальцію.
Дефіцит марганцю призводить до різних форм анемії, затримки росту у дітей, проявів
дефіциту маси тіла. Нині дефіцит марганцю є досить поширеним явищем, що пов’язано з неправильним і незбалансованим харчуванням, і навіть забрудненістю довкілля.
Це крупи (насамперед вівсяна та гречана), квасоля, горох, горіхи, журавлина, яловича печінка та багато які хлібобулочні вироби, якими практично поповнюється добова потреба людини в марганці – 5,0-10,0 мг.
Читайте також: Квасоля, горох і нут: у чому користь і шкода бобових?
Осінь не поспішає йти. Синоптики прогнозують у середу до +14°C.
Сонячна активність стрімко зростає. Чому завтрашній день бути складним для метеозалежних?
Оцифрування трудових. У Держслужбі з питань праці пояснили, що буде зі стажем до 2004 року,…
Виявляється консерви — лікують. Які саме продукти в банках ефективно покращують роботу мозку, оздоровлюють судини…
Якщо ви хочете, щоб саджанці добре прижилися у вашому саду, допоможе звичайний прийом, котрим нехтують…
Шахраї оформляють позики в інтернеті за лічені хвилини. Як довести свою непричетність до оформлення кредиту,…