Новини

Маленький городик на вашому підвіконні

Як мікрогрин вирощують латук, салат, кресс-салат, руколу, базилік, коріандр, гірчицю, соняшник, кукурудзу, сочевицю, горох, нут, редьку, редис, моркву, редис, злакові, капусту (білокочанну, червону, броколі та. ).

Мікрозелень легко засвоюється. У молодих пагонах містяться вітаміни груп А, В, С та К, білок, бета-каротин, фосфор, калій, магній та залізо. При цьому концентрація корисних речовин у мікрогрині в 40 разів перевищує кількість живильних мікроелементів у зрілих стеблах та листі рослин.

Мікрогрін використовують як смакові добавки та прикраси для закусок, основних страв, як гарнір до м’яса, а також як важливий елемент фітококтейлів.

Способи вирощування:

  1. Перший спосіб – на ґрунті.
    Замочіть насіння відповідно до інструкції на упаковці. У невисокий контейнер без отворів насипте ґрунт для розсади (шар 3-4 см). Викласти насіння у ґрунт, злегка присипати землею, змочити водою з пульверизатора. Накрити контейнер прозорою кришкою або харчовою плівкою (їх можна зняти, коли з’являться паростки) і поставити його на місце з хорошим освітленням. Паростки збризкувати водою з розпилювача до 3 разів на день. Вживати мікрозелень можна, коли на паростках з’являться 1-2 справжніх листочка. Зазвичай мікрогрін зрізають кухонними ножицями безпосередньо перед вживанням. Зберігати зелень можна у холодильнику в герметичній ємності до 7 днів.
  2. Невисокий контейнер без отворів вистелити шаром вати чи ватних дисків, добре зволожити їх. Перед висаджуванням насіння замочити у воді на 15-20 хвилин, потім рівномірно розкласти по поверхні вати, контейнер накрити кришкою, плівкою або склом. Далі вирощувати за аналогією з першим способом: чекати на сходи, потім регулярно обприскувати до появи перших листочків.
  3. На дно контейнера викласти вологі паперові рушники або туалетний папір, на них – замочені на 20 хвилин насіння. Далі – за схемою, наведеною вище. Важливо запам’ятати: папір має бути вологим постійно, але не мокрим, інакше це зашкодить кореневу систему паростків.
  4. Можна вирощувати на марлі. Спосіб вирощування, аналогічний методу з ватою та папером. Але вирощування мікрогрину на марлі має свої переваги: ​​завдяки текстурі тканини зелень можна не зрізати, а акуратно виймати з осередків разом із коренем, що значно підвищує її харчову цінність.
  5. У скляну банку викласти насіння, залити водою на 24 години. Шийка банки закрити марлевим відрізом, зафіксувати гумкою. Потім воду злити через тканину, через неї промити насіння. Встановити банку в піддон під нахилом (близько 30 градусів) – у такому положенні вона має бути до кінця вирощування мікрогрина. Поставити піддон з банками на місце з хорошим освітленням. Промивати насіння, а потім і паростки до появи перших листочків 2-3 рази на день. Перед вживанням мікрозелень також краще промити.
Метки: вирощування в Україна. вітаміни зелень

Новое на сайте

  • Новини

«Тисяча Зеленського»: як оформити виплати через «Приват24» і Укрпошту

В Україні триває прийом заявок на отримання грошової допомоги в межах програми "Зимова підтримка". Розповідаємо,…

20/11/2025 10:44
  • Статті

Руки витирайте чимось іншим, а українські рушники зберігайте: вони можуть принести прибуток

Старі домоткані рушники — це не просто елемент побуту, який припадає пилом у скринях. Це…

20/11/2025 09:41
  • Новини

В Україні з’явилося нове свято 20 листопада: що відтепер відзначаємо

Цього року 20 листопада в Україні вперше вперше святкують дату, яку раніше відзначали у червні.

20/11/2025 09:13
  • Новини

Про що найбільше шкодують люди після 60 років: три головні життєві уроки

Сорок чоловіків і жінок віком від 60 до 75 років відверто поділилися, про що шкодують…

20/11/2025 07:29
  • Новини

«Карітас» підтримує українців: хто може розраховувати на грошову допомогу в грудні

Грошова підтримка від «Карітасу». У яких регіонах країни діють програми фіндопомоги від благодійної організації та…

20/11/2025 06:30
  • Новини

Готуємо закуску ресторанного рівня із звичайнісіньких продуктів: печінковий рулет з грибами

Зі звичайної курячої печінки можна приготувати страву ресторанного рівня. Такий рулет виглядає ошатно, відмінно ріжеться…

20/11/2025 05:31