Цей агроприйом не рекомендується проводити при мінусовій температурі, оскільки через крихкість деревини на місцях зрізів утворюються рвані рани. На півдні смородину часто підрізають наприкінці лютого – на початку березня.
Чорна смородина плодоносить і на старих, і на нових пагонах, проте що старші гілки, то менше на них ягід, і ті з часом дрібнішають.
Молодий кущ формують із 7-10 сильних гілок, інші вирізають. З молодих пагонів залишають 3-4 найсильніші, видаляючи у них 4-5 верхніх бруньок. На дорослих кущах, що досягли шестирічного віку, щорічно вирізують третину старих гілок до першої сильної бруньки, сухі всі прибирають. Не дозволяйте розростатися парості біля основи куща – вона заважатиме у догляді за насадженнями.
Після обрізання кущі підгортають – це стимулюватиме відростання нових пагонів, найсильнішими з яких наступного року можна буде замінити маловрожайні.
Відрізнити старі гілки легко – кора на них темніша і трохи потріскана, приріст слабкий (менше 10-15 см), бруньки розвинені слабо, плодові гілочки хоч і численні, але здебільшого сухі.
Читайте також:
Відтепер квитки на приміські потяги можна придбати онлайн через додаток «Укрзалізниці». Як це зробити?
Саме час садити озимий часник! Дотримуйтесь простих порад досвідчених агрономів і отримаєте великий урожай.
Якщо хочеться здивувати гостей, але не відмовлятися від класики, рожева млинцева «Шуба» — ідеальний варіант.
Експерти прогнозують ймовірне затоплення кількох українських міст. Про які населені пункти йдеться та з чим…
Частині внутрішньо переміщених осіб доступна нова грошова допомога в розмірі 2000 гривень. Яким критеріям треба…
Пенсійний фонд України надає можливість пройти відеоідентифікацію пенсіонерам онлайн без необхідності відвідувати відділення особисто. Як…