Цей агроприйом не рекомендується проводити при мінусовій температурі, оскільки через крихкість деревини на місцях зрізів утворюються рвані рани. На півдні смородину часто підрізають наприкінці лютого – на початку березня.
Чорна смородина плодоносить і на старих, і на нових пагонах, проте що старші гілки, то менше на них ягід, і ті з часом дрібнішають.
Молодий кущ формують із 7-10 сильних гілок, інші вирізають. З молодих пагонів залишають 3-4 найсильніші, видаляючи у них 4-5 верхніх бруньок. На дорослих кущах, що досягли шестирічного віку, щорічно вирізують третину старих гілок до першої сильної бруньки, сухі всі прибирають. Не дозволяйте розростатися парості біля основи куща – вона заважатиме у догляді за насадженнями.
Після обрізання кущі підгортають – це стимулюватиме відростання нових пагонів, найсильнішими з яких наступного року можна буде замінити маловрожайні.
Відрізнити старі гілки легко – кора на них темніша і трохи потріскана, приріст слабкий (менше 10-15 см), бруньки розвинені слабо, плодові гілочки хоч і численні, але здебільшого сухі.
Читайте також:
Хочете випробувати адреналін, торкнутися таємниць природи і побачити дива, приховані глибоко під землею? Для цього…
Частина пенсіонерів залишилася без доплат до пенсії. У Мінсоцполітики повідомили, чому виплати припинені і чи…
21 серпня в Івано-Франківській, Закарпатті та Чернігівській області очікується невеликий дощ.
Чи будуть геомагнітні хвилювання цього дня? Дуже важливо у дні з магнітними бурями та напередодні…
Навіщо купувати соус, якщо можна приготувати його самому натуральний, ароматний і без консервантів? Ми ділимося…
Вже з вересня українські пенсіонери можуть зіткнутися із важливими змінами. Розповідаємо, кого торкнуться нововведення.