Найнепримхливіша культура для вигінки – цибуля. Це чудова закуска, запашна приправа, до того ж джерело вітамінів.
Цибулини саджають у ящик мостовим способом: розкладають денцем донизу, а не вдавлюючи в ґрунт або ґрунтосуміш і не засипаючи зверху ґрунтом. Перший тиждень після саджання ящик із цибулею можна тримати в напівсвітлому приміщенні при температурі плюс 16-20 градусів. Коли зелень підніметься на 5 см, посудину переносять на світло. Поливають рясно у міру підсихання ґрунту.
Ще більше різної зелені можна отримати при вигінці коренеплодів. Це кореневі селера та петрушка, салатний цикорій витлуф і ендивій, спаржа, ревінь, столовий буряк, щавель, багаторічна цибуля. Деякі овочі – петрушка, селера – мають пройти стадію спокою. Для цього їх треба тримати на ділянці якомога довше, перш ніж пересаджувати в підготовлену тару. А буряк має полежати в погребі приблизно до грудня, щоб вигінка була успішною.
На коренеплодах зрізають листя (у селери і ревеню залишають черешки довжиною 3-4 см). Якщо кореневища спаржі і ревеню дуже великі, то їх ділять на кілька частин. Для петрушки, любистку, селери беруть посудини глибиною не менше 20 см – коріння має розміщуватися вільно. Належну увагу слід приділити облаштуванню дренажу, щоб не було застою води після поливання. Кореневища садять близько одне до одного. Головки мають розміщуватися вище поверхні ґрунту на півсантиметра.
Після засипання субстрату рослини присипають товченим вугіллям, а ґрунт – сухим піском. Перші два тижні насадження тримають у темному місці або прикривають від денного світла щільним папером. Бажана температура повітря в цей період – плюс 12-16 градусів. Після появи молодих бруньок укриття знімають або переставляють ящики у світле й тепле (18-20 градусів) місце.
Надалі рослини потребують регулярного поливу і обприскування. Інакше в кімнатних умовах листя швидко в’яне. Зрізають зелень у міру відростання за потребою. Після остаточного зрізання «город» слід підгодувати настоєм курячого посліду: півлітра добрива на 5 л води, для поливання беруть склянку настою на відро води.
Читайте також:
Великодній святковий стіл без домашньої ковбаси уявити важко. А ось приготувати її легко та нескладно.
Перш ніж підписувати будь-які фінансові документи, важливо розуміти, на що саме ви погоджуєтеся, які умови…
На електронну пошту редакції «На пенсії» надійшов лист з Німеччини. Жінка на ім’я Наталія захотіла…
Для багатьох українських сімей життєво важливою є можливість отримувати житлові субсидії. Особливо це актуально для…
Як виростити велику й смачну полуницю? Потрібно пам'ятати про правильне розташування рослин. Одна проста хитрість…
Паштет з грибів – це ідеальна пісна намазка для ваших бутербродів. Легкий, смачний і ситний.