Новини

Що можна виростити на підвіконні?

Найпопулярніша культура – цибуля

Найнепримхливіша культура для вигінки – цибуля. Це чудова закуска, запашна приправа, до того ж джерело вітамінів.

Цибулини саджають у ящик мостовим способом: розкладають денцем донизу, а не вдавлюючи в ґрунт або ґрунтосуміш і не засипаючи зверху ґрунтом. Перший тиждень після саджання ящик із цибулею можна тримати в напівсвітлому приміщенні при температурі плюс 16-20 градусів. Коли зелень підніметься на 5 см, посудину переносять на світло. Поливають рясно у міру підсихання ґрунту.

Вигінка коренеплодів

Ще більше різної зелені можна отримати при вигінці коренеплодів. Це кореневі селера та петрушка, салатний цикорій витлуф і ендивій, спаржа, ревінь, столовий буряк, щавель, багаторічна цибуля. Деякі овочі – петрушка, селера – мають пройти стадію спокою. Для цього їх треба тримати на ділянці якомога довше, перш ніж пересаджувати в підготовлену тару. А буряк має полежати в погребі приблизно до грудня, щоб вигінка була успішною.

На коренеплодах зрізають листя (у селери і ревеню залишають черешки довжиною 3-4 см). Якщо кореневища спаржі і ревеню дуже великі, то їх ділять на кілька частин. Для петрушки, любистку, селери беруть посудини глибиною не менше 20 см – коріння має розміщуватися вільно. Належну увагу слід приділити облаштуванню дренажу, щоб не було застою води після поливання. Кореневища садять близько одне до одного. Головки мають розміщуватися вище поверхні ґрунту на півсантиметра.

 

Після засипання субстрату рослини присипають товченим вугіллям, а ґрунт – сухим піском. Перші два тижні насадження тримають у темному місці або прикривають від денного світла щільним папером. Бажана температура повітря в цей період – плюс 12-16 градусів. Після появи молодих бруньок укриття знімають або переставляють ящики у світле й тепле (18-20 градусів) місце.

Підживлення ніхто не скасував

Надалі рослини потребують регулярного поливу і обприскування. Інакше в кімнатних умовах листя швидко в’яне. Зрізають зелень у міру відростання за потребою. Після остаточного зрізання «город» слід підгодувати настоєм курячого посліду: півлітра добрива на 5 л води, для поливання беруть склянку настою на відро води.

Читайте також:

Новое на сайте

  • Новини

«Цей сон» на паузі: чому відомий український співак Степан Гіга скасував концерти

66-річний Степан Гіга на піку популярності скасовує концерти. Попри те, що його пісні вірусно розлітаються…

19/11/2025 17:00
  • Статті

Як отримати здорові рослини та гарні врожаї: головні правила підживлення

Вдале вирощування рослин — це справжнє мистецтво, в якому важливий кожен нюанс. Найголовніший фактор вдалого…

19/11/2025 16:47
  • Новини

ДТЕК розв’язав проблему дефіциту газу в Україні: перший вантаж із США вже прибув у Литву

Газу на зиму вистачить. ДТЕК відкрив новий маршрут постачання скрапленого природного газу (СПГ) через Балтію.

19/11/2025 16:30
  • Новини

Квитки на електрички миттєво, без черг: «Укрзалізниця» спрощує життя пасажирам

Відтепер квитки на приміські потяги можна придбати онлайн через додаток «Укрзалізниці». Як це зробити?

19/11/2025 15:50
  • Новини

Озимий часник буде розміром з кулак: сім простих секретів вирощування

Саме час садити озимий часник! Дотримуйтесь простих порад досвідчених агрономів і отримаєте великий урожай.

19/11/2025 15:20
  • Новини

«Оселедець під шубою» по-новому: готуємо знаменитий салат у рожевих млинцях

Якщо хочеться здивувати гостей, але не відмовлятися від класики, рожева млинцева «Шуба» — ідеальний варіант.

19/11/2025 14:51