Традиційно розрізняють червоні, рожеві та білі вина.
Читайте також: Ви знали про лікувальні властивості виноградного соку – ось що він лікує
Чому червоне вино найкорисніше
Перевага червоних вин полягає у кількості антиоксидантів, які в них містяться. У середньому, з’єднань, які мають захисний ефект для всього організму, у червоних винах у вісім разів більше, ніж у білих. Все завдяки тому, що антиоксидантів багато у шкірці червоного винограду, а для виробництва вина її не видаляють.
Тому червоні вина позитивно впливають на серцево-судинну систему, знижують ризик інсульту та інфаркту. А ще вони здатні продовжити тривалість життя завдяки резвератролу, що міститься в шкірці червоного винограду. Регулярне помірне вживання червоного вина може сповільнювати прогресування атеросклерозу, поліпшувати психоемоційний стан, позитивно впливати на роботу шлункового тракту та прискорювати обмін речовин. А ще сухе червоне вино допомагає вирівнювати рівень цукру та знижувати рівень холестерину.
Щоб червоне вино приносило користь, чоловікам лікарі радять вживати 150-300 мл на день, жінкам – 150 мл.
Чи корисне рожеве вино
Рожеве вино також виробляють з червоних сортів ягід, але сік контактує з мезгою протягом нетривалого часу. Тому і колір не такий насичений, і антиоксидантів менше. Проте їх більше, ніж у білому вині. За іншими характеристика воно схоже до червоного вина, проте зі значно нижчою концентрацією корисних речовин.
Як впливає на організм біле вино
Білі вина виготовляють як з білих, так і з червоних або рожевих сортів винограду. Але в процесі ферментації не використовується виноградна шкірка. Тому у напій не потрапляє ціла низка корисних елементів із неї. Водночас білі вина багаті на ефірні масла та містять вітаміни С, РР і В. Також біле вино здатне боротися з вірусами, бактеріями та виводити токсини.
Вас також можуть зацікавати новини: