Рис по-перськи тахдіг
Тахдіг у перекладі означає «дно горщика» і називається так через хрусткий, маслянистий рис шафранного кольору. На дні горщика рис утворює чудову хрустку скоринку.
Інгредієнти :
- Рис басматі — 2 склянки,
- шафран — 2 чайні ложки,
- окріп — 40 мілілітрів,
- сіль — 1 столова ложка,
- олія соняшникова — 3 столові ложки,
- масло вершкове — 2 столові ложки.
Приготування:
- Ретельно промити рис декілька разів. Залити рис свіжою водою і залишити на 30 хвилин.
- Подрібнити шафран у ступці до дрібного порошку. Змішати порошок шафрану з окропом у невеликій мисці і відкласти убік.
- Додати сіль у велику каструлю, залити водою і довести до кипіння.
- Злити воду з рису і додати просушений рис у каструлю.
- Варити рис 7-10 хвилин. Відкинути рис на друшляк і обдати прохолодною водою.
- Розігріти олію та шафранову воду на сковороді з товстим дном.
- Покрити кілька ложок рису олією і шафрановою водою. Сформувати рівний шар просоченого шафраном рису завтовшки 1 см на дні та частково з боків каструлі.
- Додати решту рису поверх шафранового шару рівним шаром, не перемішуючи.
- Зробити в рисі 4-6 заглиблень, змастити заглиблення вершковим маслом.
- Натягнути чистий сухий рушник поверх каструлі і накрити кришкою. Попарити рис 5 хвилин, зменшити вогонь до мінімального і готувати ще 20 хвилин.
- Зняти каструлю з вогню і дати настоятися 10 хвилин під кришкою.
- Покласти велику тарілку на каструлю і перевернути рис на тарілку.
Подавати зі смаженими або тушкованими овочами, томатним соусом або аджикою.
Цю страву можна готувати і в дні посту, якщо вершкове масло замінити на рослинну олію.
Читайте також: