Яку морську рибу краще не їсти
Експерт зі здорового харчування та фітнес-тренер Юрій Попко назвав види риби, які, на його думку, не варто споживати. До таких належать великі глибоководні рибини з атлантичного басейну, тому що він вважається найбільш забрудненим. У водоймах знаходять чимало токсичних речовин, важких металів.
Читайте також: Найкраща риба для пенсіонерів – і ціни не кусаються, і корисна для здоров’я та самопочуття
«Чим більша тушка, тим більша ймовірність, що вона увібрала в себе багато шкідливих речовин. Мова йде про тунця. Камбала і палтус із цих регіонів також не рекомендовано для споживання», – пояснює експерт.
Любителям рибних консерв Юрій Попко рекомендує обирати ті, що приготовані у власному соку, а не в олії. Адже окислені жири некорисні.
Експерт також радить звернути увагу на те, що певні види риби накопичують ртуть. Йдеться про тилапію, пангасіуса, морського окуня.
Популярні риб з родини лососевих – сьомга і форель – часто вирощені в штучних умовах. Тому вони не мають тієї користі, яку можна отримати від риби, що виросла в природних умовах.
Яка риба найкорисніша
Цінні жири, вітаміни та мікроелементи містять минтай, тріска, хек, сибас, дорадо, зубатка, осетер, а також морський окунь і палтус із чистих водойм.
При виборі продукту, експерт рекомендує звертати увагу не стільки на ціну, скільки на зовнішні ознаки риби. Це має бути тушка не надто великого розміру. Адже чим більша рибина, тим вона старша. А значить, більше часу перебувала у забрудненій водоймі і накопичувала в собі шкідливі речовини.
Дуже корисними видами риби Юрій Попко називає дикі лососеві: нерку, кіжуч, кету, горбушу. Також багато корисних речовин є у анчоусах і сардині.
Читайте також: Не проходьте повз: ця річкова риба просто на вагу золота – справжня криниця вітамінів
Він також радить не нехтувати можливістю споживати досить доступну рибу: оселедець і скумбрію. Це бюджетні продукти, які за користю не поступаються дорогим.
Червона ікра є рекордсменом за вмістом Омег-3. А от ікра щуки містить лише білок, хоча цим також корисна.
Справжнім суперфудом експерт називає печінку тріски. Через великий вміст вітаміну А вона здатна зміцнювати імунітет, а також дбати про здорову шкіру і волосся.