Субота, 14 Грудня, 2024
ГоловнаНовиниНе проходьте повз: ця річкова риба просто на вагу золота - справжнє...

Не проходьте повз: ця річкова риба просто на вагу золота – справжнє джерело вітамінів

Этот материал также доступен на русском языке
Річкова риба посідає важливе місце у раціоні українців. Найперша її перевага в доступності у свіжому вигляді. Лікарі рекомендують вживати рибу двічі на тиждень по 150 грамів.

Яка річкова риба найкорисніша

До найкорисніших видів річкової риби відносять сома, коропа, карася, щуку та судака. І ось чому.

Сом є цінним джерелом білка. На 100 продукту його приходиться 16 грамів. Тож це чудовий вибір для людей, які худнуть або слідкують за своєю фігурою.

Короп сприяє налагодженню роботи кишківника, пришвидшує метаболізм, а також допомагає нормалізувати рівень цукру в крові. Також вживання коропа дозволяє активно працювати мозку, покращує пам’ять і навіть має омолоджувальний ефект для всього організму.

Карась. Вітаміни А, В, С, Е, РР, а також йод, фосфор, фтор, кальцій, магній, натрій, залізо, сірка – усе це отримує людина, коли їсть карасів. У результаті має гарну шкіру та волосся, а ще міцний імунітет. Також вживання карасів показане для підтримки роботи щитоподібної залози. Єдина проблема, якщо це можна так назвати, велика кількість кісток, які треба вибирати, коли їсте таку рибу.

Щука – хижак, м’ясо якого також багате на вітаміни та мікроелементи. Воно легко засвоюється організмом, тому усі корисні речовини потраплять за призначенням. М’ясо річкової щуки низькокалорійне і з великим вмістом білка, тому підходить для дієтичного харчування.

Судак практично не містить жиру. А нутрієнтів, тобто корисних для людського організму речовин, у ньому багато. Натрій, калій, вітаміни A, B6, C, ніацин, тіамін, залізо, кальцій, магній, фосфор позитивно впливають на кістки та м’язи. Судак допомагає профілактувати серцево-судинні захворювання.

Яку рибу краще не їсти

Серед видів річкової риби немає таких, які прямо протипоказані для вживання. Однак велике значення має середовище проживання риби. Найбільша небезпека полягає в тому, що річкова риба може бути заражена паразитами, адже вона не заморожується. Тож уникайте вживання риби, походження якої ви не знаєте.

Приготування річкової риби повинне включати ретельну термічну обробку. Це дозволяє знищити можливих паразитів і їхні яйця. Більш корисними для здоров’я є варені, тушковані або запечені страви з риби. А смаження додає загалом здоровому продукту зайві калорії.

Вас також можуть зацікавити новини:

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні