Субота, 12 Жовтня, 2024
ГоловнаЗдоров'яВизначення здорової та надмірної ваги: ключові показники та їхнє значення

Визначення здорової та надмірної ваги: ключові показники та їхнє значення

Этот материал также доступен на русском языке
Надмірна вага і високий відсоток жирової тканини можуть становити серйозну загрозу для здоров'я. Варто пам’ятати, що ожиріння може скоротити тривалість життя на 3–10 років і підвищити ризик розвитку різних захворювань, включаючи діабет, ішемічну хворобу серця, деякі види раку та інсульт.

Раніше ми розповідали, що найважче прийняти факт старіння: як підтримати себе емоційно.

За інформацією Міністерства охорони здоров’я України, для оцінки ваги та пов’язаних з нею ризиків використовують індекс маси тіла (ІМТ) і обхват талії. Рекомендується провести ці вимірювання у сімейного лікаря, який зможе врахувати всі фактори та надати комплексну оцінку вашого здоров’я.

Як вимірюється та інтерпретується ІМТ

Індекс маси тіла (ІМТ) – це показник, що враховує ваш зріст і вагу, щоб визначити, чи є ваша вага здоровою. Формула для розрахунку ІМТ виглядає так:

 

Цей показник застосовується лише для дорослих старше 18 років. Для дітей від двох років, крім зросту та ваги, враховуються також вік і стать. Цю формулу не використовують для вагітних жінок.

Інтерпретація значень ІМТ

Менше 18,5: недостатня вага

Від 18,5 до 24,9: нормальна вага

Від 25,0 до 29,9: надмірна вага

30,0 і вище: ожиріння

Слід зазначити, що високі показники ІМТ не завжди свідчать про погіршення здоров’я. Наприклад, професійні спортсмени можуть мати ІМТ в межах ожиріння через розвинену мускулатуру, оскільки м’язи щільніші за жир.

Обхват талії

Надмірний абдомінальний жир (жир в зоні живота) підвищує ризик захворювань, пов’язаних з ожирінням, таких як діабет та серцево-судинні хвороби.

Рекомендації

Найкращим способом корекції ваги є дотримання принципів здорового харчування та регулярна фізична активність (2,5–5 годин на тиждень). Якщо ви маєте надмірну вагу, рекомендується звернутися до лікаря. Він допоможе визначити причини надмірної ваги та порадить, які кроки вжити для її нормалізації, що, у свою чергу, знизить ризики для вашого здоров’я.

Вас також можуть зацікавити новини:

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні