Неділя, 6 Жовтня, 2024
ГоловнаНовиниСвята та народні прикмети 6 жовтня — чому цього дня треба пекли...

Свята та народні прикмети 6 жовтня — чому цього дня треба пекли коровай

Этот материал также доступен на русском языке
6 жовтня відзначається Український День вчителя, Всесвітній день охорони місць проживання, День територіальної оборони України, День міста Ужгород. Християни вшановують пам'ять апостола Фоми, священномученика Никифора.

Яке сьогодні свято в Україні

Щорічно в першу неділю жовтня відзначають професійне свято працівників освіти – День вчителя. Сьогодні в цей осінній день вшановують людей найгуманнішої і щирої професії, однієї з найблагородніших і необхідних професій нашого суспільства. У цей день відзначаються роль і заслуги вчителів у процесі якісної освіти на всіх рівнях, а також їхній неоціненний внесок у розвиток суспільства. День вчителя покликаний привернути увагу до становища вчителів в суспільстві, їх ролі в освіті та розвитку.

Щорічно 6 жовтня в усьому світі відзначають Всесвітній день охорони місць проживання – міжнародне свято, покликане привернути увагу людства до проблеми збереження довкілля планети Земля. Цей день був започаткований у 1979 році в рамках Конвенції про охорону дикої фауни і флори і природних місць існування в Європі (Бернської конвенції). Людство своєю діяльністю вже давно впливає на природу, змінюючи її. Порушення довкілля відбувається внаслідок антропогенних впливів, які докорінно змінюють умови життя диких тварин, а саме вирубки лісів, осушення боліт, розорювання степів, перелогових земель, створення водосховищ тощо. Всесвітній день охорони місць проживання заснований для того, щоб нагадати людству про те, що ми, люди, є лише частиною природи, ми живемо і розвиваємося за її законами. Це день закликає будувати своє життя так, щоб зберегти й передати майбутнім поколінням все розмаїття тваринного і рослинного світу нашої планети.

День територіальної оборони України запровадив президент Володимир Зеленський – він відзначається кожної першої неділі жовтня. Офіційною підставою заснування свята став Указ №417/2020 «Про День територіальної оборони України». Ця подія була започаткована в Україні, щоб підкреслити важливість забезпечення національної обороноздатності та територіальної цілісності України, особливо враховуючи війну на сході України, що триває з 2014 року. Переможне завершення цієї війни та збереження територіальної цілісності України є одними з найважливіших пріоритетів державної політики.

Яке сьогодні церковне свято

6 жовтня в церковному календарі – день пам’яті святого апостола Томи. Він відомий як “Невіруючий Тома” через свою сумнівність у воскресінні Христа, доки не побачив Його рани на власні очі. Проте, його сумніви не були ознакою невіри, а радше бажанням переконатися у правдивості події. Після воскресіння Христа, Тома активно проповідував Євангеліє і, за переказами, досяг Індії, де заснував християнські громади. Він є покровителем Індії та Португалії, а також будівельників та архітекторів. В Індії, у місті Майлапур, знаходиться санктуарій, зведений на місці його мученицької смерті. В іконографії Тома часто зображується з столярськими інструментами або списом, яким його було вбито.

Що не можна робити 6 жовтня

  • Не можна лінуватися, жалітися.
  • Не слід сваритися і лаятися.
  • Забороняється переїдати.

Народні прикмети і традиції на 6 жовтня

Серед наших предків існувало чимало цікавих прикмет на цей день:

  • дивилися, який сьогодні день: в лісі майже немає грибів — до суворої зими;
  • високий бур’ян виріс — чекайте на сніжну зиму;
  • туман від самого ранку до великого урожаю наступного року.

Цього дня наші предки поповнювали запаси продуктів на зиму. А ще віряни молилися святому апостолу, просячи його про достаток. Господині традиційно пекли коровай, окраєць якого віддавали тяжко хворим.

Іменини: як назвати дитину, яка народилася 6 жовтня: Іван, Макар.

Вас також можуть зацікавити новини:

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні