Неділя, 8 Вересня, 2024
ГоловнаНовиниЧому з'являється "запах старості" - відповідь багатьох просто шокує

Чому з’являється “запах старості” – відповідь багатьох просто шокує

Этот материал также доступен на русском языке
Ви, мабуть, помічали, що оселі, де живуть літні люди, мають особливий запах. Його називають старечим. Часом і від людей поважного віку можна вловити цей аромат. Помилково вважати, що це пов’язано з гігієною, якої у старшому віці дотримуватися важче, або люди роблять це неохоче. Виявляється, причина лежить значно глибше – переконують вчені.

Раніше ми розповідала, чому літні люди погано пахнуть.

РБК-Україна з посиланням на дослідження у Journal of Investigative Dermatology розповідає, звідки береться запах старості. Він, до речі, може з’являтися ще в досить молодому віці – після 40 років. Починаючи з цього віку на шкірі починає активно працювати певна органічна сполука, ненасичений альдегід з неприємним жирним та трав’янистим запахом. Так з’являється характерний аромат. З віком кількість цієї сполуки збільшується. А на етапі старіння її концентрація стає дуже високою.

Після 40 років шкіра людини виробляє більше жирних кислот через те, що її природний антиоксидантний захист зменшується. А гормональні зміни, які притаманні людям у подальші роки тільки сприяють такому процесу. Найцікавіше, що ця сполука не змивається водою. Тому гігієнічні процедури не позбавляють від характерного запаху.

Коли сполука зі шкіри переходить на одяг та речі домашнього вжитку, у домі оселяється той самий старечий запах.

Як позбутися старечого запаху

Насправді питання дуже індивідуальне. Ймовірно, повністю позбутися цього засобу не вдасться. Якщо домашньому текстилю і меблям може допомогти професійна хімічна чистка, то з людським організмом все складніше. Продовження власної молодості шляхом правильного харчування, розумних фізичних навантажень, відмови від алкоголю та паління, а також коректної гігієни може відтермінувати активну роботу згаданих органічних сполук. Крім того, наявність або відсутність специфічного аромату, а також його інтенсивність є дуже індивідуальними.

Японські дослідники пропонують використовувати комбінацію препаратів для шкіри на основі хурми та зеленого чаю для мінімізації неприємного аромату. Адже дубильні речовини в екстракті хурми допомагають розщеплювати та виводити згадані органічні сполуки. А зелений чай містить антиоксиданти, яких не вистачає шкірі в такий період, і дає дезодоруючий ефект.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні