Вівторок, 23 Квітня, 2024
ГоловнаНовиниЧому старі люди погано пахнуть?

Чому старі люди погано пахнуть?

Этот материал также доступен на русском языке
Поговоримо трохи докладніше про те, які зміни, у тому числі запах тіла, відбуваються в нашому тілі з віком.

З цим запахом знайомі багато хто з нас: часто його можна зустріти в будинках наших бабусь і дідусів, у будинках для людей похилого віку, та в інших місцях, де постійно перебувають літні люди. Дуже часто такий запах списують на погану гігієну, але насправді це є невід’ємним компонентом запаху нашого тіла, який з’являється з віком.

Ось як науковці пояснюють цей процес.

З віком у шкірі збільшується вироблення жирних кислот, у своїй виробництво антиоксидантів неминуче зменшується. Жирні кислоти після вироблення окислюються, тим самим обсяг 2-ноненалю суттєво збільшується.

Існує особлива хімічна сполука, яка відповідальна за характерний для людини похилого віку запах. Воно називається 2-ноненаль, а організм починає виробляти вже після 30 років.

Дана хімічна сполука є ненасиченим безбарвним альдегідом, через який у нашому тілі трапляється особлива хімічна реакція.

Це і є пояснення того жирного трав’янистого аромату, який так важко змити. Ліпіди у воді не вміють розчинятися, тому й важкий запах, спричинений жирними кислотами, змити неймовірно складно.

У віці від 30 до 40 років наша шкіра починає страждати від погіршення її антиоксидантного захисту. Також виробленню ноненалю сприяють і гормональні зміни, що відбуваються з віком як у чоловічому, так і жіночому організмі.

Тобто в міру того, як шкіра стає слабкішою, її натуральні олії швидше окислюються, виробляючи ноненаль. Оскільки він не є водорозчинним, ноненаль залишається на шкірі, незважаючи на регулярні гігієнічні процедури. Тому запах зберігається і на тілі, і на одязі, навіть у найчистішому середовищі.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні