Четвер, 4 Липня, 2024
ГоловнаЗдоров'яМолоко в раціоні людей літнього віку: більше користі чи шкоди – несподіваний...

Молоко в раціоні людей літнього віку: більше користі чи шкоди – несподіваний висновок медиків

Этот материал также доступен на русском языке
Молоко та молочні продукти дуже корисні для людського організму. Але думки щодо того, чи варто споживати молочні продукти людям старшого віку для багатьох є відкритим. Чи справді організм літніх людей вже не сприймає молоко?

Сьогодні, 1 червня, відзначається Всесвітній день молока. Цей продукт люблять і дорослі, і діти, але чи можна його вживати пенсіонерам, чи не шкодить воно здоров’ю – відповіді на ці та інші питання знайдете у нашій публікації.

Раніше ми розповідали, чи можна вживати молоко людям віком 50+.

У чому користь молока

Біологічна цінність питного молока визначається вмістом повноцінних білків, поліненасичених жирних кислот, фосфатидів, мінеральних речовин, вітамінів. Молоко забезпечує потребу організму людини у жиророзчинних вітамінах на 20—30 %, у вітамінах B2 і B6 — на 70 %, у вітаміні В12 — майже на 100 %. Всі речовини у молоці перебувають в оптимальному співвідношенні. Тож не дивно, що дієтологи та нутріціологи рекомендують включати молочні продукти у щоденний раціон.

Чи можна молоко людям похилого віку

Попри великий перелік корисних властивостей, вживання молока варто обмежити людям старшого віку. Медики відзначають, що з роками може розвиватися алергія на молочний білок, якої не було в молоді роки.

Непереносність лактози – це не здатність організму виробляти ферменту, необхідного для перетравлення лактози, яка міститься в молоці. Чимало людей різного віку мають таку особливість. З роками вона проявляється частіше. Це може призвести до дискомфорту в травній системі, здуття живота та діареї. З віком ця проблема може спіткати і літніх людей, які раніше її не мали.

Попри те, що молоко містить кальцій, воно ще містить вакценову кислоту, яка перешкоджає зрощуванню кісток при переломах. При сечокам’яній хворобі, яка нерідко діагностується у людей старшого віку, призначають безмолочну дієту. Пальмітинова кислота, яка є в молоці, здатна накопичуватися. Якщо людина вживала молоко протягом багатьох років у великих кількостях, то у літньому віці перенасичення пальмітовою кислотою може мати негативний вплив на організм.

Отже, молоко не повинне бути повністю виключене з раціону людей старшого віку. Проте вживати його слід у помірній кількості.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні