Неділя, 8 Вересня, 2024
ГоловнаЗдоров'яЗвичайна приправа може збільшити ризик раку шлунка на 41% – що показало...

Звичайна приправа може збільшити ризик раку шлунка на 41% – що показало нове дослідження

Этот материал также доступен на русском языке
Нове дослідження австрійських учених змусить вас двічі подумати, перш ніж додати спеції під час наступного приймання їжі.

Дієтологи з Центру громадської охорони здоров’я Віденського університету виявили, що британці, які додавали сіль до більшої частини своїх страв, на 41% частіше хворіли на рак шлунка, ніж ті, хто вживав її більш дбайливо. Про це пише Dailymail.

Чому сіль може бути причиною раку

Хоча австрійське дослідження мало лише спостережливий характер, більш ранні дослідження показали, що надлишок солі може зруйнувати захисне покриття шлунка, спричиняючи пошкодження тканин і призводячи до ракових мутацій.

Раніше ми писали, як погані думки та настрій перетворюються на хвороби.

“Наше дослідження показує зв’язок між частотою вживання солі та раком шлунка”, – розповіла провідна авторка Сельма Кронштейнер-Гіцевич, дієтологиня з Віденського університету.

Для багатьох людей кількість солі, яку слід вживати, може стати несподіванкою. FDA рекомендує з’їдати не більше 2,3 грама кухонної солі на день. 

Додавання невеликої кількості солі для смаку може здатися нешкідливим, але її постійний надлишок може бути шкідливим, пишуть дослідники.  

Щоб дійти цих висновків, дослідники з Віденського університету вивчили базу даних про 471 144 дорослих у Великій Британії. З’ясувалося, що за 11-річний період у любителів солі було на 41% більше шансів захворіти на рак шлунка, ніж у людей, які рідко додавали сіль у їжу.

Цей висновок залишався вірним навіть тоді, коли дослідники виключили інші змінні, такі як:

  • вік, 
  • соціально-економічний статус,
  • вживання алкоголю і тютюну.

Який рівень виживання при раку шлунка

За даними НІЗ, за раннього виявлення рак шлунка має високий рівень виживання: ймовірність прожити п’ять років у людини з раннім раком шлунка досягає 75%, порівняно з людиною без раку. Але якщо хвороба пошириться, цей показник різко впаде до 35%. 

Що ще гірше, це захворювання легко може прогресувати ще до того, як ви це помітите, тому що на багато з його симптомів легко не звернути уваги. 

Деякі ранні симптоми включають здуття живота і розлад шлунка і розлад шлунка – ті ж нездужання, які ви можете відчути після особливо гострої або рясної вечері. 

“За допомогою нашого дослідження ми хочемо підвищити обізнаність про негативні наслідки надзвичайно високого споживання солі та забезпечити основу для заходів щодо запобігання раку шлунка”, – підсумували вчені. 

Правова інформація. Ця стаття містить загальні відомості довідкового характеру і не може розглядатися як альтернатива рекомендаціям лікаря. Редакція не несе відповідальності за будь-який діагноз, поставлений читачем на основі матеріалів сайту. Також редакція не несе відповідальності за зміст інших інтернет-ресурсів, посилання на які присутні в цій статті. Якщо вас турбує стан вашого здоров’я, зверніться до лікаря.

Вас також можуть зацікавити новини:

Незалежно від місця перебування: до якого віку потрібно оновлювати свої військово-облікові дані (відео)

Європейські пенсії: як влаштовані пенсійні системи в інших країнах (відео)

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні