Понеділок, 20 Травня, 2024
ГоловнаНовиниЄвропейські пенсії: як влаштовані пенсійні системи в інших країнах (відео)

Європейські пенсії: як влаштовані пенсійні системи в інших країнах (відео)

Этот материал также доступен на русском языке
У цьому матеріалі розповідаємо, як нараховують пенсійні виплати в Європі, в якому віці європейці виходять на пенсію, а також в яких країнах отримують найбільші пенсії.

У новому відео на Youtube-каналі “На пенсії” експерт нашого видання, журналіст Сергій Коробкін відповідає на такі запитання: 

  • Як рахують пенсійні виплати в Європі?
  • Коли європейці виходять на пенсію?
  • У яких країнах отримують найбільші пенсії?

За рейтингами інституту “Мерсер” за 2023 рік у списку першокласних європейських пенсійних систем опинилися насамперед Нідерланди, Ісландія та Данія. Також гарною вважають пенсійну систему у Фінляндії, але це не завжди означає, що в цих країнах найвищі пенсії.

Рейтинг, крім іншого, враховує безліч критеріїв, серед яких: 

рівень державної підтримки пенсіонерів,

  • збереження заощаджень, 
  • рівень зростання пенсій, 
  • рівень державних витрат, 
  • демографічна ситуація,
  • рівень державного боргу, 
  • економічне зростання, 
  • рівень роботи місцевих пенсійних фондів.

Зазначається, що більш-менш міцні пенсійні системи є також у Великій Британії, у Німеччині, в Австрії, Португалії, Норвегії та Швеції. Дещо гірші справи у Франції, Іспанії та Хорватії. 

А ось в Італії та Польщі рівень пенсійного забезпечення вважається слабким. У рейтингу вони стоять нижче середнього рівня. Україна до цього переліку не потрапила.

Загалом дослідження проводилося у 47 країнах світу. Попри те, що більшість європейських країн входить до ЄС, розмір пенсій у них визначають по-різному.

Як нараховують пенсійні виплати в Європі

Мінімальний розмір виплат може залежати не тільки від соціальної політики окремої держави, а й від міста, де живе пенсіонер. Місцева влада може встановлювати певні надбавки.

У Європі є дуже багато знайомих нам понять, як-от мінімальна виплата, індексація, пільги, спеціальні пенсії – все це там теж є, але на дещо іншому рівні.

Пенсії там також залежать від розміру страхових внесків. Простіше кажучи, від стажу і зарплати.

У деяких країнах у формулу розрахунку підставляють бали, наприклад, різні види стажу дають різну кількість балів, або бали перераховують за кількість сплачених страхових внесків.

Як влаштовані пенсійні системи в країнах ЄС

У більшості європейських країн діє трирівнева пенсійна система. 

1 рівень – солідарні пенсії

Усі платять податки в загальний бюджет, потім із нього отримують пенсію.

Держава при цьому гарантує якість хоча б мінімальних виплат.

2 рівень – накопичувальні пенсії 

Тут частина податку людини йде не в загальну казну, а на персональний рахунок людини та до настання пенсійного віку накопичується з відсотками.

3 рівень – добровільне пенсійне страхування

Тут людина сама собі накопичує на пенсію, користуючись послугами, наприклад, недержавних пенсійних фондів або страхових компаній. 

В ідеалі при виході на пенсію людина отримує виплати з трьох джерел.

Корпоративна пенсія

Це можна назвати різновидом накопичувальної пенсії, але тут накопичувати допомагає не пенсійний фонд, державний чи приватний, а підприємство, на якому працює людина.

Наприклад, відпрацювавши довгий час на одному місці, така людина має право потім розраховувати не тільки на пенсію держави, а, наприклад, і від свого заводу. Відпрацювавши достатню кількість років на двох підприємствах, можна отримувати на пенсії додаткові виплати одразу з двох місць роботи та, звісно, державну пенсію.

Які пенсії платять у ЄС

Ще безліч подробиць і приблизні цифри щодо середніх пенсій у європейських країнах наводить у новому відео на Youtube-каналі “На пенсії” експерт нашого видання Сергій Коробкін.

Вас також можуть зацікавити новини:

Революційний пенсійний закон ухвалено: як тепер враховуватимуть стаж (відео)

Про що замовчує уряд: що зміниться для українських пенсіонерів у травні (відео)

 

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні