Четвер, 2 Травня, 2024
ГоловнаНовиниСвята та народні прикмети 16 квітня – п'ять заборон цього дня, щоб...

Свята та народні прикмети 16 квітня – п’ять заборон цього дня, щоб уникнути біди

Этот материал также доступен на русском языке
16 квітня в Україні відзначають Всесвітній день голосу. Православні вшановують пам'ять святих мучениць Агапії, Ірини та Хіонії. Іменини відзначають Ірина, Галина та Леонід. У народному календарі Ірини Розсадниці. Цього дня не потрібно зривати та топтати дикі рослини.

16 квітня – яке свято відзначають в Україні

16 квітня в багатьох країнах відзначають Всесвітній день голосу. Мета свята в тому, щоб закликати людей навчитися піклуватися про свій голос, знати, до кого звертатися по допомогу або навчання, постійно підтримувати здоров’я голосу і його силу. Цього дня всім пропонується вжити заходів для поліпшення або підтримки хороших голосових навичок.

Також 16 квітня мільйони людей відзначають День порятунку слона. Сьогоднішнє свято є можливістю привернути увагу громадськості до проблеми їхнього збереження, наголосити на важливості зусиль з їхнього захисту, адже за останні роки кількість слонів скоротилася майже на 62%, і дуже скоро вони можуть практично повністю зникнути. Відомо, що щодня браконьєри вбивають близько ста африканських слонів у гонитві за слоновою кісткою.

Сьогодні кожен із нас може зробити свій внесок у збереження слонів. Це може бути підтримка благодійних організацій, участь в освітніх заходах, а також усвідомлене споживання, спрямоване на скорочення попиту на слонову кістку.

А ще 16 квітня в усьому світі відзначають День Чарлі Чапліна, великого актора, сценариста, одного з перших режисерів-авторів в історії, кінорежисера і композитора. Саме цього дня 1889 року в сім’ї лондонських естрадних акторів народився талановитий і різнобічний артист. Чарлі Чаплін вважається однією з найважливіших фігур в історії кіноіндустрії. Його називають генієм кіно та видатною особистістю XX століття. Чарлі Чаплін був і залишається легендою Голлівуду та всього американського кіно. За актором закріплена зоряна слава найвеличнішого і найвпливовішого кінематографіста, який і сьогодні надихає нас своєю творчістю.

16 квітня – яке церковне свято 2024 року

Цього дня православні християни вшановують пам’ять святих мучениць Агапії, Ірини та Хіонії. Вони були сестрами, рано осиротіли, але вели благочестиве християнське життя і відмовляли залицяльникам, бо хотіли присвятити себе Богу. Але імператор Діоклетіан велів їм вирушати в Македонію і вибрати собі наречених. Сестри відмовилися виконувати волю імператора і виходити заміж, тоді їх стратили. 

Також православні християни вшановують 16 квітня Іллінсько-Чернігівську ікону Божої Матері, яка була написана 1658 року Григорієм Дубенським. Згідно з переказами, 1662 року образ Богородиці плакав протягом 8 днів. Незабаром на Чернігів напав Кримський хан і розорив місто. Вночі вороги увірвалися до Троїцького монастиря, забрали все начиння і перекинули ікони, але образ Богородиці залишився недоторканим. Існує думка, що з 1924 року, після закриття Троїце–Іллінського монастиря, образ було загублено.

16 квітня – що не можна сьогодні робити

За народними прикметами цього дня не варто:

  • зривати та топтати дикі рослини,
  • заздрити іншим – інакше на вас перейдуть їхні проблеми,
  • пити алкоголь, веселитися, співати та танцювати.

Подружжю краще не сваритися і не сперечатися навіть через дрібниці, інакше стосунки зіпсуються надовго.

16 квітня вважається невдалим днем для полювання та риболовлі.

Триває Великий піст 2024 року, тим, хто постить, цього дня забороняється скоромна їжа, але дозволяється гаряча їжа без олії.

16 квітня – що заведено робити цього дня

Цього дня до чудотворної Ілліно-Чернігівської ікони звертаються з проханнями про зцілення від недуг: сліпоти, хвороб ніг, ревматизму, хронічних захворювань. 

На Ірину Розсадницю наші предки присвячували час посіву розсади овочів та інших рослин. Вважається, що всі посаджені в день Ірини культури добре приживуться і дадуть відмінний урожай.

Також цього дня заведено піклуватися про домовика. Для нього потрібно залишити частування у вигляді каші, хліба або печива. Люди вірили, що після цього домовик не буде шкодити господарям будинку.

Цього дня люди ходили до найближчої водойми, набирали воду і вмивалися нею для міцного здоров’я, а також поливали джерельною водою рослини. 

16 квітня – народні прикмети

Цього дня природа вказувала людям на те, якими будуть погода найближчим часом і врожай:

  • подорожника виросло багато – буде гарний урожай;
  • грім гримить – хліб добре вродить;
  • дощ іде проливний – до спекотної погоди влітку;
  • вітряно і прохолодно – таким буде і прийдешнє літо.

16 квітня – хто відзначає іменини сьогодні

Іменини цього дня за новим церковним календарем відзначають Василина, Ірина, Галина, Ніка, Леонід, Михайло, Павло та Тимофій.

Вас також можуть зацікавити новини:

Вік не звільняє від податку: пенсіонери теж платитимуть за квадратні метри (відео)

Кожен виживає, як може: на чому економлять українські пенсіонери – відеоопитування

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні