Четвер, 2 Травня, 2024
ГоловнаНовиниОтримання пенсій для переселенців хочуть спростити: що чекає на ВПО

Отримання пенсій для переселенців хочуть спростити: що чекає на ВПО

Этот материал также доступен на русском языке
Пенсіонерам з-поміж внутрішньо переміщених осіб хочуть спростити процес отримання пенсійних виплат. Кого це торкнеться?

Про це повідомила юристка громадської організації “Донбас SOS” Наталія Юрлова в коментарі “Реальній газеті”.

За її словами, йдеться про ВПО так званої “першої хвилі”, тобто тих переселенців, які перемістилися до початку повномасштабної війни.

Наталія Юрлова наголошує, що пенсіонери-переселенці “першої хвилі” перебувають в гірших умовах, ніж ВПО, які змушені були покинути домівки після 24 лютого 2022 року.

Читайте також: Потрібно лише подати заяву: пенсіонери можуть отримати солідну доплату до пенсії

Зокрема, щоб отримати пенсію, їм обов’язково потрібна довідка внутрішньо переміщеної особи, від якої вони потім не можуть відмовитися, що спричиняє певні труднощі.

Відмовитися від довідки ВПО та отримувати пенсію на загальних умовах Міністерство соціальної політики дозволило лише тим пенсіонерам-переселенцям, які до 31 березня пройшли ідентифікацію особисто в Ощадбанку, органі Пенсійного фонду або в дипломатичній установі Україні за кордоном. А це встигли зробити не всі.

Ще однією проблемою для пенсіонерів-переселенців “нової хвилі” є неможливість самостійно обрати банк для отримання пенсійних виплат — вони можуть це робити лише через Ощадбанк.

Також якщо переселенцям “першої хвилі” припинили виплачувати пенсію з якихось причин, вони не можуть поновити її дистанційно, подавши заявку на ідентифікацію на порталі Пенсійного фонду. Для цього їм потрібно звернутися до органів Пенсійного фонду особисто. Це складно зробити пенсіонерам, які зараз проживають на тимчасово окупованих територіях.

Втім, як запевнила юристка “Донбас SOS”, влада вже розробляє законодавчі зміни для спрощення отримання пенсій переселенцям. Їх можуть ухвалити в найближчі три — чотири місяці.

“Влада розуміє, що не всі пенсіонери “першої хвилі” до 31 березня 2024 року змогли пройти ідентифікацію. Хтось, можливо, навіть не побачив таку новину. Або в людини не було можливості пройти таку ідентифікацію. Ми розуміємо, що пенсіонери — це люди похилого віку, і не всі вміють користуватися такими програмами, як Zoom”, — наголосила Юрлова й додала, що конче необхідно створити механізм для поновлення пенсії мешканцям ТОТ, не прив’язуючись до довідок ВПО.

Вас також можуть зацікавити новини:

Деякі пенсіонери можуть отримати надбавку до пенсійних виплат – кого це стосується (відео)

Як призначають пенсії по інвалідності: чому групу не продовжують автоматично (відео)

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні