Четвер, 2 Травня, 2024
ГоловнаНовиниУкраїнцям додадуть до страхового стажу два періоди, коли вони не працювали –...

Українцям додадуть до страхового стажу два періоди, коли вони не працювали – кого це стосується

Этот материал также доступен на русском языке
До страхового стажу входять періоди, коли громадянин або сам сплачував Єдиний соціальний внесок, або це робив його роботодавець. Але до страхового стажу можуть зарахувати два періоди вимушеного безробіття. Про які періоди йдеться, і як це зробити, розповідаємо в цьому матеріалі.

Як пояснила заступниця голови правління Пенсійного фонду України Ірина Ковпашко виданню Today.ua, таке право виникає у двох випадках. 

Декретна відпустка

Жінки, які перебували в декретній відпустці для догляду за дитиною до 3 років, можуть додати цей період до страхового стажу. Для цього потрібно надати свідоцтво про народження дитини.

Але якщо жінка продовжувала трудову діяльність у цей період, зараховано буде тільки його, без урахування декретної відпустки для догляду за дитиною.

Раніше ми писали, що половина пенсіонерів не отримала виплати від держави.

Догляд за хворим родичем

До страхового стажу може бути включено період догляду за родичем, якому необхідна постійна допомога. Як правило, йдеться про осіб з інвалідністю I групи. При цьому існують такі умови:

відсутність трудової діяльності в період опіки за хворим;

особа, яка здійснює догляд, має бути працездатною;

отримання надбавки від органів соцзахисту або компенсації по догляду за інвалідом.

“Законом “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування” передбачено зарахування за певних умов до страхового стажу періодів догляду, зокрема за особою з інвалідністю I групи”, – пояснила представниця ПФУ.

У такому разі особа, яка здійснює догляд, вважається застрахованою соцзахистом особою. При цьому період допомоги буде зараховано до стажу тільки після 2004 року, а більш ранні періоди врахуванню не підлягають.

Вас також можуть зацікавити новини:

Кожен виживає, як може: на чому економлять українські пенсіонери – відеоопитування

Право на захмарні пенсії: чому судді отримують 50 мінімальних виплат (відео)

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні