Четвер, 2 Травня, 2024
ГоловнаНовиниОдній категорії пенсіонерів можуть припинити виплату пенсії – попередження Пенсійного фонду

Одній категорії пенсіонерів можуть припинити виплату пенсії – попередження Пенсійного фонду

Этот материал также доступен на русском языке
В Україні, згідно з чинним пенсійним законодавством, громадянам призначають один із видів пенсії. Недотримання одного із правил може закінчитися припиненням виплати пенсії.

«Я все життя пропрацювала в школі вчителем, вийшла на пенсію за вислугою років і зараз мені пропонують знову працевлаштуватися за фахом. Чи зможу я продовжувати отримувати пенсію? – запитала пенсіонерка з Одеської області.

Раніше ми розповідали, коли працюючим пенсіонерам чекати підвищення.

Насамперед слід зазначити, що пенсія за вислугу років призначається при залишенні роботи, яка дає право на цю пенсію. Вся річ у тому, що якщо людина вийшла на пенсію за вислугою років і вирішила працевлаштуватися знову на роботу, яка дає право на цей вид пенсії, то про виплати можна забути. У такому разі пенсія за вислугою років припиняється.

Але пенсіонер має можливість перейти на пенсію за віком, якщо він досяг певного віку, встановленого ст. 26 Закону № 1058-IV та продовжувати працювати. Про це пояснили в Пенсійному фонді України.

«Перехід із одного виду пенсії на інший здійснюється з дня подання заяви на підставі документів про страховий стаж, заробітну плату та інших документів, що перебувають на час переведення з одного виду пенсії на інший у пенсійній справі, а також додаткових документів, отриманих органами Пенсійного фонду» , – зазначили у ПФУ.

Також у Пенсійному фонді уточнили, що згідно з абзацом 2 ч. 3 ст. 45 Закону №1058-IV під час переведення з одного виду пенсії на іншу за бажанням особи може враховуватися заробітна плата (дохід) за періоди страхового стажу, зазначені у ч. 1 ст. 40 цього Закону № 1058-IV із застосуванням показника середньої заробітної плати (доходу), що враховується при призначенні (попередньому перерахунку) попереднього виду пенсії.

Наприклад, якщо пенсіонер після того, як вийшов на пенсію за вислугою років, не працював, то розрахунок пенсії проводять за матеріалами пенсійної справи. Можна сказати, що фактично розмір пенсії не зміниться – буде змінено лише вид пенсії.

Інший випадок, якщо пенсіонер після призначення пенсії за вислугу років працював, при переведенні на пенсію за віком, за його бажанням, ПФУ може врахувати стаж та заробітну плату, які він набув після призначення пенсії за вислугу років, тобто зміниться коефіцієнт страхового стажу та індивідуальний коефіцієнт заробітної плати. Але показник середньої зарплати (доходу) залишиться таким самим, що й при призначенні пенсії за вислугу років.

Вас також можуть зацікавити новини:

Кожен виживає, як може: на чому економлять українські пенсіонери – відеоопитування

Квітень 2024: що зміниться з початку місяця для пенсіонерів і не тільки для них (відео)

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні