Субота, 27 Квітня, 2024
ГоловнаНовиниСвята та прикмети 28 березня – що цього дня не можна робити,...

Свята та прикмети 28 березня – що цього дня не можна робити, щоб не було збитків і злиднів

Этот материал также доступен на русском языке
28 березня в Україні відзначають Всесвітній день історика. Православні вшановують пам'ять преподобного Іларіона Нового. Іменини відзначають Іларіон та Ілля. У народному календарі Лісове доглядання. У цей день не потрібно робити спонтанні покупки.

28 березня – яке свято відзначають в Україні

28 березня в нашій та інших країнах відзначають Всесвітній день історика. Історики щодня проробляють масу кропіткої роботи, відтворюють події минулого для того, щоб нам нагадати, з чого все починалося. Побажаємо сьогодні всім історикам успіхів і нових відкриттів, унікальних фактів і знахідок, цікавих домислів і припущень, захопливих подорожей сторінками минулих років!

Також 28 березня в багатьох країнах відзначають Всесвітній день фортепіано. Свято засноване групою однодумців на чолі з сучасним німецьким композитором і піаністом Нільсом Фрамом. Його відзначають у 88–й день року – через кількість клавіш на фортепіано. Цей день святкують усі, хто пов’язаний із фортепіано – композитори, виконавці, настроювачі, проєктувальники, вантажники та, безумовно, слухачі. Щороку в рамках свята ентузіасти проводять різноманітні заходи, концерти, вечірки та дискусії, а також пропонують узяти участь в акції “Подаруй фортепіано”, під час якої власники невикористовуваних інструментів віддають їх молодим музикантам. 

А ще 28 березня святкують День поваги до кішки. Це свято відзначають щорічно, щоб визнати всі зусилля, яких докладає ваша кішка (або кіт), щоб стати вам найвірнішим другом. Сьогодні, у День поваги до кішки, закликаємо вас приділити своєму домашньому улюбленцю трохи більше часу та уваги, ніж зазвичай. Адже він – такий чудовий!

28 березня – яке церковне свято 2024 року

Цього дня православні християни вшановують пам’ять преподобного Іларіона Нового, який володів даром чудотворення. Іларіон з юності вирішив стати ченцем і провів багато років у самітництві. За свою праведність він спочатку отримав сан пресвітера, а пізніше його обрали ігуменом Пелікітського монастиря. Преподобний Іларіон отримав дар прозорливості та чудотворення: за допомогою молитви святий виганяв бісів, зціляв хворих і сліпих, впливав на погоду і рибний улов, відганяв шкідників від полів.

Коли почалася іконоборча війна, на монастир напали візантійські воїни. Вони взяли в полон і закували в ланцюги 42 ченців, а потім жорстоко катували та стратили. Серед загиблих мучеників був і Іларіон Новий.

28 березня – що не можна сьогодні робити

За народними прикметами цього дня не варто:

  • мити голову цього дня – віщує сварки з рідними,
  • робити спонтанні покупки – вони вас розчарують,
  • розповідати про свій заробіток і придбання – позбудетеся отриманого,
  • думати про погане – можна притягнути до себе недобре,
  • вивертати кишені – це призведе до злиднів.

Також небажано цього дня хворіти, оскільки одужання буде довгим і важким. Тому варто одягатися за погодою і поберегти своє здоров’я.

28 березня – що заведено робити цього дня

Цього дня до святого звертаються з проханнями про зцілення від важких недуг, вважається, що Іларіон Новий допомагає позбутися сліпоти, а також захищає від усього недоброго.

Це свято відоме під назвою Лісове доглядання. Наші пращури ходили до лісу і збирали там перші квіти мати–й–мачухи, а також березовий сік і бруньки дерев.

Жінки 28 березня обливалися і вмивалися джерельною водою, а також купали в ній дитину і прали постільну білизну. За повір’ями, вода з джерел, освячених колодязів і свердловин цього дня набуває чудодійних і цілющих властивостей, омолоджує шкіру і зміцнює імунітет.

Цей день вдалий для посівних робіт, підготовки городів і насіння. Вважається, що все посаджене цього дня обов’язково приживеться і дасть багатий урожай.

28 березня – народні прикмети

Цього дня природа вказувала людям на те, якими будуть погода найближчим часом і врожай:

  • сороки сидять на верхівках дерев – до тепла;
  • іній або туман вранці – буде великий урожай овочів, фруктів і злаків;
  • чайки та качки купаються у водоймах – до дощової погоди;
  • сойки роблять гніздо – до погожого квітня;
  • мурахи побудували високі мурашники – літо буде холодне;
  • лелеки та шпаки вже прилетіли – морозів більше не буде;
  • гроза або дощ – буде багатий урожай зернових цього року.

28 березня – хто відзначає іменини сьогодні

Іменини цього дня за новим церковним календарем відзначають Василь, Іван, Іларіон, Ілля, Микола, Сава та Степан. 

Кожен виживає, як може: на чому економлять українські пенсіонери – відеоопитування

Деякі пенсіонери можуть отримати надбавку до пенсійних виплат – кого це стосується (відео)

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні