П’ятниця, 3 Травня, 2024
ГоловнаКомуналкаГаз на кухні горить жовтим або червоним кольором: що це означає та...

Газ на кухні горить жовтим або червоним кольором: що це означає та хто винен

Этот материал также доступен на русском языке
Скарги споживачів на жовтий або червоний колір полум'я в газових плитах, котлах і колонках не зменшується. Чи справді природний газ розбавляють і чому вогонь на конфорках плити горить не блакитним кольором, розповідаємо нижче.

Багато користувачів переконані, що газ став гірше гріти, вода в чайнику закипати повільніше і роблять висновок, що газ розбавляють повітрям. 

З чого складається газ у трубах

Портал ГазПравда розвіює такі міфи. За даними видання, якби хтось дійсно закачав у газопроводи повітря, труби просто вибухнули б зсередини.

До газу додають одорант – речовину із сильним специфічним запахом, який допомагає виявити витік газу та попередити споживачів, адже сам природний газ не має жодного запаху. Крім того, до звичайного газу в труби може потрапити біометан, який виробляють із біомаси на спеціальних установках. Також зараз активно вивчається можливість додавати в газопроводи водень, найекологічнішу добавку. Але це значно дорожче за природний газ, тому розбавляти ним газ наразі невигідно. 

Крім того, водень має властивість просочуватися крізь різноманітні матеріали та вивітрюватися, тому можливість його використання у звичайних газопроводах наразі лише досліджують. 

Тобто в українських газопроводах наразі перебуває лише природний газ, понад 96% якого становить метан, решту частки становлять інші гази, зокрема пропан.

Раніше ми писали, скільки коштуватиме газ для споживачів уже навесні.

Чому газ може горіти не блакитним кольором

Серед головних причин зміни кольору, полум’я та збільшення часу нагрівання фахівці виділяють:

  • нестачу кисню,
  • підвищену вологість повітря в приміщенні,
  • забруднення газового обладнання, 
  • недостатній тиск у газопроводі.

Нестача кисню

Будь-який процес горіння потребує кисню. Саме за вимогами техніки безпеки, на кухні має бути ефективна вентиляція зі свіжим припливом повітря. Це забезпечує необхідний для ефективного згоряння об’єм кисню й одночасно відводить зайву вологу та вуглекислий газ.

Якщо ж ви наглухо зачините вікна і почнете готувати щось на газовій плиті, то з часом справді помітите зміну кольору полум’я – це зайва волога з пари.

Нестача кисню вказує на надлишок вуглекислого газу, що погіршує ефективність згоряння природного газу. Як наслідок чайник може і справді закипати ми довше.

Блакитне полум’я газу означає, що газоповітряна суміш змішується в рівних пропорціях. Якщо ж це не так, то можна спостерігати жовті, помаранчеві, навіть червоні язички полум’я.

Забруднення газового обладнання 

Будь-яке обладнання потрібно регулярно чистити й обслуговувати, особливо плити, на яких щодня готують їжу. Навіть мікроскопічні обгорілі залишки можуть змінити колір полум’я. 

Спробуйте підпалити на газу трохи солі або соди. Ви побачите той самий жовто-помаранчевий колір. Саме тому газові прилади потребують регулярного технічного обслуговування:

  • газові плити – раз на 3 роки,
  • котли або колонки – раз на рік.

Недостатній тиск у газопроводі

Якщо тиск у системі падає, на нагрівання води справді знадобиться більше часу.

Однак, лічильник у таких випадках не нарахує зайвих кубометрів. Тут можна провести аналогію з водою при падінні тиску: просто натиск стане меншим. Але це може означати наявність витоку в газопроводі. Тому потрібно перевіряти труби і регулярно проводити технічне обслуговування, зокрема і внутрішньобудинкових мереж. 

Кожен виживає, як може: на чому економлять українські пенсіонери – відеоопитування

Підвищення пенсій з 1 квітня 2024 року: чому пенсіонери не відчують зростання виплат (відео)

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні